Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Prabudimas?

Petras KATINAS

Praėjusią savaitę Europos Tarybos Parlamentinei Asamblėjai (ETPA) ryžtingai pasmerkus masinius žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos įvykdė totalitariniai komunistiniai režimai, Maskva ne tik pasipiktino, bet ir ėmėsi atsakomųjų konkrečių veiksmų. Rusijos užsienio reikalų ministerijos Europos bendradarbiavimo departamento direktorius Sergejus Riabkovas pareiškė, kad Rusijos piniginiai įnašai į Europos Tarybą neduoda adekvačių dividendų, todėl tą įnašą reikia gerokai sumažinti. Esą per dešimt metų, kai Rusija yra Europos Tarybos narė, galima padaryti vienareikšmę išvadą – Rusijos įnašas į ET neduoda reikiamų rezultatų. Tačiau tuo klausimu reikia keisti federalinį įstatymą, todėl S.Riabkovas pareiškė, kad taip netrukus ir bus padaryta. Pasak jo, Rusijos Federacija už narystę ET ir jos struktūrose į ET biudžetą pernai sumokėjo 25,6 mln. eurų. Šiemet numatoma sumokėti 26,3 mln. eurų. Tos įmokos, anot S.Riabkovo, viršija visus kitus Rusijos įnašus į kitas tarptautines organizacijas, kurios, skirtingai nuo ET Parlamentinės Asamblėjos, vykdo pakankamai draugišką politiką Maskvos atžvilgiu. Tai, žinoma, nieko nauja. Jau vos atėjus į valdžią V.Putinui, aukšti Kremliaus politikai ėmė šaukti, kad Rusijai išvis reikia išstoti iš Europos Tarybos, nes ji esą vykdanti antirusišką politiką ir yra Vašingtono įrankis.

ETPA priimtai rezoliucijai, smerkiančiai totalitarinių komunistinių režimų nusikaltimus, pritarė 92 ET Parlamentinės Asamblėjos atstovai, balsavo „prieš“ – 42 ir 12 susilaikė. Beje, rezoliucijoje pabrėžiama, kad kalbama apie visus, be išimties, komunistinius režimus, praėjusiame amžiuje valdžiusius Vidurio ir Rytų Europos šalis, taip pat ir tebesančius valdžioje dar keliose pasaulio valstybėse. Rezoliucijoje pažymima, kad komunistų partijos legaliai veikia net ir pokomunistinėse šalyse, nepaisant to, kad komunistinio režimo metais jų pirmtakai ir jie patys prisidėjo prie tų nusikaltimų. Pagaliau ET Parlamentinė Asamblėja pritarė Ukrainos delegacijos siūlymui pripažinti, kad atsakomybė už baisų badą Ukrainoje tenka komunistų režimui, t.y. faktiškai Rusijai. Nutarta pasiūlyti Europos Tarybos valstybėms pripažinti 1932-1933 metų badmetį Ukrainoje ukrainiečių tautos genocidu.

Kaip ir buvo tikėtasi, ETPA rezoliucija ir jos autoriumi laikomas Švedijos parlamentaras Goranas Lindblatas sukėlė didžiulį Rusijos delegacijos pyktį. Pasak Rusijos delegacijos vadovo Konstantino Kosačiovo, rezoliucijos autoriai nesusidorojo su tema ir nepateikė atsakymo į svarbiausią klausimą: ar visi komunistų režimai buvo totalitariniai?

K.Kosačiovo teigimu, rezoliucijos autoriai ir šalininkai nori perrašyti istoriją, nes, priėmus rezoliuciją, turėtų būti peržiūrėti visi tarptautinio lygio sprendimai, kuriuos pasirašė SSRS, tarp jų ir Jungtinių Tautų įstatai. Kitas Rusijos delegacijos ET Parlamentinėje Asamblėjoje narys, Rusijos komunistų partijos vadovas G.Ziuganovas netvėrė pykčiu ir netgi prilygino rezoliucijos autorių švedą G.Lindblatą hitlerinės Vokietijos propagandos ministrui Gebelsui ir JAV senatoriui Makarčiui, kurie esą elgėsi lygiai taip pat Antrojo pasaulinio karo metais ir po jo, kurstydami antikomunistinę isteriją. G.Ziuganovas džiaugėsi, kad, žlugus SSRS, komunizmas įsitvirtino Kinijoje, kurioje yra 70 milijonų komunistų, o visa Pietų Amerika tampa raudona. Aišku, G.Ziuganovas nepamiršo paminėti ir „Pribaltikos“, kurioje, pasak jo, „nepribaigti esesininkai“ rengia fašistinius mitingus ir demonstracijas. Aimanavo, kad geriausi ir iškiliausi Sovietų Sąjungos žmonės, tokie kaip kosmonautas J.Gagarinas ir rašytojas M.Šolochovas, didžiavosi būdami komunistų partijos nariais.

Kitas Rusijos delegacijos narys skandalingasis V.Žirinovskis vėl pateikė dar vieną siurprizą. Jis pareiškė, kad komunistai buvo ir tebėra nusikaltėliai ir net siūlė areštuoti D.Ziuganovą Asamblėjos posėdžių salėje ir perduoti jį Tarptautiniam Hagos tribunolui, kaip buvusį Serbijos diktatorių S.Miloševičių... Po tokio V.Žirinovskio pareiškimo spėliojama, kas paskatino V.Žirinovskį žengti tokį žingsnį. Juk, būdamas Rusijos Dūmos vicepirmininkas, šis skandalistas ir populistas visada palaiko dabartinį Rusijos prezidentą V.Putiną ir jo partiją „Jedinaja Rossija“. Todėl daromos išvados, kad, užsipuldamas komunistus, V.Žirinovskis vykdė kažkieno labai aukštai Kremliuje sėdinčiojo užduotį.

Aišku, ETPA rezoliucija tėra tiktai pirmas ir nedrąsus žingsnis vertinant komunizmo nusikaltimus. Kur kas svaresnis argumentas būtų Europarlamento priimta panaši rezoliucija. Tačiau tai teikia vilčių, kad demokratinis pasaulis pagaliau atsibus iš ilgus dešimtmečius trukusio letargo ir pasmerks XXI amžiaus žiauriausio režimo nusikaltimus žmonijai, prieš kuriuos net Hitlerio holokaustas nublanksta. Ta proga kai kurie Europos laikraščiai primena, kad ir didžiosios Vakarų valstybės dėl komunizmo nusikaltimų turi prisiimti dalį atsakomybės. Jos pernelyg ilgai toleravo komunistų vykdomą genocidą, ypač Antrojo pasaulinio karo metais ir jam pasibaigus.

Pavyzdžiui, vienas britų laikraštis primena, kaip elgėsi Londonas ir Vašingtonas, kai paaiškėjo faktai apie lenkų karininkų žudynes Katynės miške. Tada Anglijos vyriausybė uždraudė Lenkijos emigracinei vyriausybei, buvusiai Londone, net užsiminti apie NKVD įvykdytas baisias žudynes Katynės miške. O tuometinio JAV ambasadoriaus Maskvoje Harimano duktė Ketlin Hariman, po „išvadavimo“ apsilankiusi Katynėje, netgi specialų raportą parašė, jog lenkų karininkų žudynes įvykdė hitlerininkai. Tiesa, prieš savo mirtį K.Hariman gailėjosi to pareiškimo. Pagaliau Vakarų valstybės Niurnbergo procese nieko nedarė, kad išsiaiškintų apie Katynės žudynes, nors puikiai žinojo apie jas ir Niurnbergo procese šis klausimas buvo iškeltas. Tačiau nei Vašingtonas, nei Londonas nepateikė Niurnbergo tribunolui jokių dokumentų, nors jų ir turėjo. Beje, dar vienas įdomus faktas. Per karą JAV, be ginklų ir maisto raudonajai armijai, Amerikoje vadintiems „darbo lageriams“ Sovietų Sąjungoje siuntė daugybę technikos, ekskavatorių, automašinų, kiaušinių miltelių, konservų, netgi kostiumų lagerininkų teatrui... JAV vyriausybė netgi pasiuntė į Kolymą, iš kurios į JAV plaukė auksas ir mediena, aukštą pareigūną, vieną iš viceministrų Henrį Volesą. Svečiams iš JAV buvo skubiai pastatytas naujas pseudolageris, kuriuo amerikiečiai tiesiog susižavėjo. Ten stovėjo baltai paklotos lovos, „kaliniai“ vaikštinėjo aprengti puikiais drabužiais ir t.t. Svečiai liko patenkinti tuo, ką pamatė. Delegatai, grįžę į Jungtines Valstijas, taip ir parašė savo ataskaitoje. Čia galima būtų padėti tašką. Tačiau dėl žiauriausio ir klastingiausio režimo pasaulio istorijoje egzistavimo kaltė tenka ne tik Rusijos bolševikams, bet ir jų tiesioginiams ir netiesioginiams globėjams Vakaruose.

Deja, panašūs procesai, kai Vakarai pataikavo kraugeriui Stalinui, tebevyksta ir dabar. Juk kaip kitaip galima vertinti žinomų Vakarų Europos politikų liaupses Rusijos prezidentui V.Putinui, baigiančiam sunaikinti paskutinius demokratijos likučius, atsiradusius po SSRS žlugimo, Maskvos flirtą su Teherano režimu, kuriančiu branduolinį ginklą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija