Atnaujintas 2006 vasario 3 d.
Nr.10
(1410)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Ginčas dėl aukšto rango sukčiaus

Petras KATINAS

Rusijos žurnalistas Sergejus Osipovas rašė, jog iš visų rusų geriausią naujametinę dovaną gavo buvęs Rusijos atominės energijos ministras Jevgenijus Adamovas. Paskutinę 2005 metų dieną eksministras buvo atgabentas iš Šveicarijos kalėjimo į Rusijos „Matrosskaja tišina“ kalėjimą, kur paprastai uždaromi aukšti valdininkai ir šiaip pernelyg apsivogę oligarchai ar mafijos krikštatėviai. Tiesa, tokių pasitaiko vis mažiau, nes valdininkų, milicijos ir perdėm korumpuotų teisėsaugos pareigūnų ryšiai labai artimi. Netgi KGB įpėdinis FSB šoka pagal „vagių įstatyme“ (lietuviškai beveik neįmanoma išversti apibūdinimo „vor v zakone“, kuris taikomas kriminalinio pasaulio vadeivoms) muziką.

Galima priminti, kad praėjusių metų gegužės mėnesį J.Adamovas buvo sulaikytas Šveicarijoje JAV Federalinio teismo reikalavimu. Amerikos Temidė norėjo išgirsti iš J.Adamovo „jo nuomonę“, kurgi dingo daugiau kaip devyni milijonai dolerių, kuriuos JAV skyrė iš savo biudžeto, kad pagerintų Rusijos atominių elektrinių saugumą.

Kaip teigiama, nemažai klausimų buvusiam ministrui turi ir pačios Rusijos tardytojai bei prokurorai. Taigi Šveicarijos teismui reikėjo spręsti gana sudėtingą ir painų klausimą: kam atiduoti sukčių eksministrą – amerikiečiams ar rusams? Tuo labiau kad dokumentus, reikalaujančius išduoti J.Adamovą, pasirašė ne koks nors amerikiečių prokuroras ar teisėjas, o pati valstybės sekretorė Kondoliza Rais, laikoma antruoju žmogumi Jungtinių Valstijų administracijoje. Neliko skolingi ir Rusijos prokurorai. Visas jų tuntas atvyko į Šveicariją ir įteikė šios šalies Teisingumo ministerijai oficialų raštą, kuriame prisiekinėja aukščiausios Rusijos valdžios vardu, jog bus kruopščiausiai ištirti amerikiečių kaltinimai buvusiam ministrui. Tiesa, vos suėmus J.Adamovą, iš Rusijos užsienio reikalų ministerijos ir saugumo pasigirdo kaltinimai amerikiečiams, kad jie siekia parsivežti eksministrą į Ameriką, jog galėtų išgauti iš jo Rusijos valstybines paslaptis. Tiesa, vėliau tokie kaltinimai aptilo, nes pačioje Rusijos žiniasklaidoje pasirodė kompetentingų asmenų, susijusių su atomine energetika, straipsniai, iš kurių buvo aiškiai matyti, kad prie amerikiečių duotų milijonų prikišo nagus ne tik ministras, bet ir jo dukra bei kiti artimieji. Vis dėlto Šveicarijos teismas priėmė sprendimą išduoti J.Adamovą Rusijai. Teismo sprendime sakoma, jog nusikaltimas įvykdytas Rusijos, o ne JAV teritorijoje, todėl jo bylą ir turi nagrinėti patys rusai. Tačiau yra ir kita medalio pusė. Mat Šveicarijos teisėsaugininkai buvo išdavę amerikiečiams apkaltintą pinigų plovimu netgi Rusijos-Baltarusijos valstybės sekretorių P.Borodiną, buvo areštavę muitinėje, vienos šveicarų firmos reikalavimu, Rusijos Puškino muziejaus paveikslus. Todėl, kaip manoma, Šveicarija nusprendė, kad santykiai su Rusija ir taip nekokie, todėl aštrinti jų dar labiau – netikslinga.

Vos patalpinus J.Adamovą į kalėjimo „Matrosskaja tišina“ kamerą, jam buvo perskaityti kaltinimai. Tarp jų jis kaltinamas sukčiavimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Taigi pirmą kėlinį žaidime „pasodinti už grotų Adamovą“ laimėjo Rusija. Maskvos vadinamas „branduolinių paslapčių saugotojas“ patikimai užslaptintas už Rusijos kalėjimo Nr. 1 storų sienų. Tačiau ar ne per anksti džiaugtis Rusijos prokurorams ir diplomatams, klausia apžvalgininkai. Ir čia pat atsako: džiūgauti dar per anksti. Amerikiečiai bemat reagavo į J.Adamovo išdavimą Rusijai. Valstybės departamento pranešime sakoma: „Jungtinių Amerikos Valstijų vyriausybė yra labai nusivylusi ir nustebinta Šveicarijos teismo sprendimu sugrąžinti Adamovą Rusijai, užuot perdavus jį Amerikai. Mes laukiame ir tikimės, kad Rusijos vyriausybė garantuos mums, jog teisingumas šioje byloje nugalės“. Išvertus iš diplomatinės kalbos tai reikštų: „Mes neatleisime jums, jeigu vagis ir sukčius nebus pasodintas už grotų“. Todėl Kremliui norom nenorom tikriausiai teks keleriems metams paaukoti savo nomenklatūrininką. Nes JAV gali bet kada imtis nors ir neoficialių sankcijų. Pirmiausia sumažinti rusiško plieno kainą Amerikos rinkoje, antra – gali bet kada atsiimti savo neoficialų pažadą priimti Rusiją į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Pagaliau Vašingtonas gali bet kada prisiminti neatšauktą vadinamąją Džeksono pataisą, draudžiančią Rusijai parduoti moderniausių technologijų produkciją.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija