Atnaujintas 2006 vasario 8 d.
Nr.11
(1411)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Don Kichoto arklys

Kaip Ministras
Pirmininkas
paskiepijo
visuomenę nuo savo
atsistatydinimo

Brakonieriavimas

Kuo save laiko
Seimo nariai?

Dėl sporto rūmų
statybos
Nemuno saloje

Pagerbti Lietuvai
nusipelnę menininkai

Organizuotos karitatyvinės veiklos principai

Mindaugas BUIKA

Popiežiaus Benedikto XVI dokumentai
įgyja vis didesnį svorį
Bažnyčios ir visuomenės gyvenime

Meilės tarnystė –

Bažnyčios prigimtyje

„Artimo meilė, grindžiama Dievo malone, yra pirmoji ir svarbiausia atsakomybė ne tik kiekvieno atskiro tikinčiojo, bet ir visos bažnytinės bendruomenės įvairiu lygiu: nuo vietinės bendruomenės iki dalinės Bažnyčios ir iki visuotinės Bažnyčios ištisai“, – rašo popiežius Benediktas XVI savo pirmojoje enciklikoje „Deus Caritas est“, kurios čia aptariamą antrąją dalį galima įvardyti kaip svarų katalikų socialinio mokymo dokumentą. Iš tikrųjų šioje dalyje, pavadintoje „Bažnyčios, kaip „meilės bendruomenės“, meilės praktika“, aptariami karitatyvinės veiklos principai, Bažnyčios ir valstybės politikos santykis bei kritika marksistinio suvokimo socialinio teisingumo atžvilgiu.


V.A.Mocartas – vėl Lietuvoje

Jonas Kazimieras Burdulis

Austrų kompozitorius Volfgangas
Amadėjus Mocartas (1756-1791).
Šioje nuotraukoje jam 35-eri metai.
Būtent tada, paskutiniaisiais
savo gyvenimo metais, jis parašė
operą „Užburtoji fleita“

Sausio 27 dieną visas pasaulis pradėjo minėti didžiojo austrų kompozitoriaus Volfgango Amadėjaus Mocarto (1756-1791) gimimo 250 metų jubiliejų. Lietuva taip pat neliko nuošalyje nuo pasaulinės reikšmės kultūros įvykio – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) mūsų muzikos mylėtojams parengė ypatingą dovaną. Vasario 4 dieną Vilniaus Kongresų rūmuose klausytojai girdėjo V.A.Mocarto operos „Užburtoji fleita“ koncertinį atlikimą, skirtą taip pat ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro 17-ajam gimtadieniui pažymėti. Koncertui dirigavo orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius.


Susitiko su įdomiu žmogumi

Bronius VERTELKA

Kalba dailės galerijos „Antrasis
aukštas“ svečias Vilius Bražėnas

Galerija vos sutalpino

Retai pasitaiko, kad Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos dailės galerijoje „Antrasis aukštas“ pritrūktų kėdžių atsisėsti. Taip buvo paskutinę sausio dieną, laukiant susitikimo su skautu, Lietuvos karininku, rašytoju, knygos „Po dvylika vėliavų: tarp tironijos ir laisvės“ autoriumi Viliumi Bražėnu. Pasimatyti su garbingu svečiu atėjo miesto vicemeras krikščionis demokratas Petras Luomanas, Švč. Trejybės bažnyčios rektorius kan. Bronius Antanaitis, Kristaus Karaliaus Katedros altaristas kan. Vytautas Masys. Atvažiavo Uliūnų klebonas kun. Algimantas Keina, kuris įsimintinas vakaro akimirkas įamžino videojuostoje.


Europos čempionai!

Balys Urbonas

Čiuožia Margarita Drobiazko
ir Povilas Vanagas

Penktadienį Italijos mieste Turine bus atidarytos žiemos Olimpinės žaidynės. Jose dalyvaus ir keletas Lietuvos sportininkų. Realiausią galimybę laimėti pirmuosius olimpinius medalius žiemos Olimpinėse žaidynėse Lietuvos istorijoje turi dailiojo čiuožimo atstovai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. Siūlome skaitytojams straipsnį, kuriame išsakomas įspūdis apie šių čiuožėjų pasirodymą neseniai vykusiame Europos čempionate.


Sušildė literatūrinė žiema

Bronius VERTELKA

Kaunietis poetas Kęstutis
Navakas ir šiaulietė aktorė
Olita Dautartaitė Panevėžio
J. Masiulio knygyne
Autoriaus nuotraukos

Sausio 27-28 dienomis Panevėžyje vyko šeštasis respublikinis literatūros festivalis „Panevėžio literatūrinė žiema-2006“.

Prisiminė prieš metus išėjusią poetę

Sausio paskutinį savaitgalį neturėjo kada nuobodžiauti literatūra besidomintys panevėžiečiai – jų laukė vienas už kitą įdomesni renginiai. Išskirtinis dėmesys šventėje buvo skirtas talentingai poetei Elenai Mezginaitei atminti. Panevėžietės trapus gyvybės siūlas tragiškai nutrūko Vilniuje prieš metus. Literatūrinės žiemos metu vyko konkursas jos vardinei premijai gauti. Bendruomenių rūmų vitražų fojė buvo atidaryta E.Mezginaitės atminimui skirta Panevėžio fotomenininkų darbų paroda. Ne vienas į Aukštaitijos sostinės šventę atvykęs poetas dedikavo poetei savo eilių.


Budėjęs Tėvynės sargyboje

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

J.Cicėno mylimosios – žmona
Petronėlė ir duktė Raminta,
kurioms dedikuota knyga
„Vilnius tarp audrų“

„Spauda man per srauni tėkmė ir per vaizdi: viskas, rodos, įdomu, dairykis kairėn ar dešinėn, visur akis traukia, o kartais, ir ne vien sapne, regėti laikraščių komplektai, nepanaudotų rankraščių ir užrašų pluošteliai, kvepia šviežias spaustuvės dažas ir nuo laiko pageltęs popierius…“ Tai Jeronimo Cicėno (1909 07 24-1987 10 21), žurnalisto ir rašytojo, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Lietuvos rašytojų draugijos nario, Vilniaus krašto visuomenės veikėjo, žodžiai, liudijantys, kad rašymas jam buvo gyvenimo būdas, didžioji aistra, deginusi jį iš vidaus nuo pat pirmųjų publikacijų Vilniaus lietuvių spaudoje 1925-1926 metais, dar tebesimokant Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje, iki pat dalyvavimo JAV lietuvių spaudoje, kol rankos pajėgė laikyti plunksnakotį; rašymas buvo jo stichija, išguldymas popieriaus lape to, ką pats matė, išgyveno, ką girdėjo pasakojant kitus, ką perskaitė senose knygose…

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija