Atnaujintas 2006 vasario 8 d.
Nr.11
(1411)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Brakonieriavimas

Brakonieriavimas – neleistina medžioklė, žūklė – reiškinys, dažnas mūsų perdėm „demokratiškame“ gyvenime. Jei prichvatizacija po SSRS griūties dar buvo remiama kažkokiais, nors kreivais ir šleivais įstatymais, tai dabar sklypų, privačios statybos pasisavinimas vyksta pilnu tempu apeinant įstatymus, kas prilygsta brakonieriavimui valstybės ir privačiose valdose.

Kaip patyręs medžiotojas, premjeras Algirdas Mykolas Brazauskas brakonieriavimo su legalia medžiokle tikrai neturėtų painioti, tačiau faktai liudija, kad taip nėra.

Kai, Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, SSRS įvedė įvairių medžiagų į Lietuvą tiekimo blokadą, tuometinė Lietuvos Vyriausybė taupymo sumetimais uždraudė bet kokias statybas. Tačiau būtent tuo metu AMB Ministrų tarybai priklausančioje sodų bendrijoje Turniškėse nuosavą sodo namelį labai spėriai perstatė į gyvenamąjį namą. Čia tiktų pastebėti, kad dabartinis minimo namo gaisras galėjo įvykti dėl per skubėjimą nepakeistų didesniam apkrovimui nepritaikytų elektros laidų. Galėjo, žinoma, būti ir kita priežastis, tačiau tyrimas nebus net pradėtas, nes paaiškėtų, kad projektas nebuvo derinamas, statyba buvo nelegali, prilygstanti brakonieriavimui. Kai kas gaisre įžvelgia „Dievo pirštą“ už brakonierišką Lietuvai sunkiu metu statybą, tačiau toks pirštas, jei ir yra, tai labiau už žmonos tremtį iš namų į sodus kitokio brakonieriavimo tikslu. Juk, kaip teigia Julija Brazauskienė, su vyru skyrybų nebuvo, taigi pastarojo vedybų su Kristina Butrimiene (regis, taip pat tuomet neišsiskyrusia) kitaip kaip brakonieriškomis nepavadinsi.

Nereikia mikroskopo brakonierystei įžvelgti K.Butrimienės pasoginio „Draugystės“ viešbučio privatizavime. Būdamas Prezidentu, kaip teigia anuometiniai AMB bendražygiai, pats Algirdas Mykolas tiesiogiai turtų nemedžiojo, tačiau meilužės brakonieriškoje viešbučio medžioklėje varovu tikrai buvo, taigi – brakonieriavo.

Naujai kylančių įtarimų gal ir nevertėtų sureikšminti, tačiau, jei jų paskelbimas prilygsta nuo brakonieriavimo apsaugančiam pavojaus įspėjimui, neverta susilaikyti. Kalbama apie Užutrakio dvarą, kuris gali susilaukti „Draugystės“ likimo.

Ne tik dėl pastarųjų šalčių, gresiančių pakenkti Pažaislio ansamblio meninėms vertybėms, bet ir dėl to, kad minimas ansamblis yra kandidatas į UNESCO globojamų vertybių sąrašą, jis nusipelno ypatingo Vyriausybės dėmesio. Tačiau Vyriausybė šiemet remonto, restauravimo darbams ir net apkūrenimui lėšų neskyrė. (Paskutiniu metu „numesti“ 50 tūkst. litų mažai ką reiškia.) Premjeras į priekaištus reagavo labai paprastai: Bažnyčiai Lietuvoje yra skirti keli milijonai litų, tesižino. Kad Bažnyčios turtu komunistai naudojosi, jį naikino, A.Brazauskas, buvęs tos partijos CK pirmasis sekretorius, prisiminti nebenori, nes biudžeto lėšoms investuoti turi sau mielesnius objektus. Antai tuo pat metu, kai buvo prabilta apie Pažaislio ansamblio įtraukimą į UNESCO globojamų objektų sąrašą, ansambliui nebuvo skirta nė cento, o Užutrakio dvarui atseikėta net 20 milijonų litų!!! Ar nepanašu, kad dvaras yra brakonierių optiniame taikiklyje? Brakonierystei įsisiautėjus, visko gali būti, juolab kad Premjero jachtai „Tina“ reikalinga padori prieplauka.

Algimantas Zolubas

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija