Atnaujintas 2006 vasario 10 d.
Nr.12
(1412)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Troškęs būti pamaldus Jėzaus liudytojas

Turkijoje nužudytas katalikų kunigas

Kunigas Andrėjas Santoras

Užuojautą ir dvasinį artumą su gedinčiais dėl Turkijoje nužudyto Romos vyskupijos kunigo Andrėjo Santoro pareiškė popiežius Benediktas XVI. Popiežius atskirai užuojautą išreiškė kardinolui K.Ruiniui, visai Romos vyskupijai, ypač nužudyto kunigo motinai bei atskirai Anatolijos vyskupui L.Padovesui. Šventasis Tėvas telegramose reiškė viltį, kad visuomenės atstumtiesiems tarnavusio, gerbiamo ir uolaus kunigo pralietas kraujas padės sukurti tikrąją tautų draugystę.

Žinia apie 60 metų kun. A.Santoro nužudymą sukrėtė katalikus tiek Romoje, tiek Turkijoje.

„Visa Romos vyskupija, liūdėdama dėl Turkijoje nužudyto šios vyskupijos kunigo, juo didžiuodamasi dėkoja Viešpačiui už šį jo šviesų liudijimą ir yra įsitikinusi, kad jis pagimdys naują krikščionišką gyvenimą“, – sakė kardinolas K.Ruinis apie Turkijoje, Trabzono uostamiestyje, nežinomo užpuolėjo nužudytą kun. A.Santorą. Iš Priverno miesto, netoli Romos, kilęs 60 metų kunigas Santoras buvo nušautas sekmadienio popietę Trabzono Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje. Pasikėsintojas šovė besimeldžiančiam kunigui į nugarą ir pabėgo šventvagiškai šaukdamas apie Dievo didybę. Būtent šie liudininkų išgirsti žodžiai leidžia spėti, jog kunigo nužudymo motyvas galėjo būti religinis arba pridengtas religija.

Kun. A.Santoro į Turkiją atvyko prieš dešimt metų. Jis karštai troško ir primygtinai prašė siųsti jį į Turkiją, kad Anatolijos krašte galėtų būti tyliu ir pamaldžiu Jėzaus liudytoju. Ir po pirmųjų kunigiškos tarnystės metų Urfe, pietų Turkijoje, gavo kardinolo K.Ruinio siuntimą tęsti sielovadinę tarnystę Trabzono katalikų parapijoje.

Šiuo tragišku įvykiu dar viena grandimi buvo prailginta grandinė Romos kunigų, praliejusių kraują už Kristų, pažymėjo kardinolas K.Ruinis.

Kunigo nužudymas sukrėtė negausią Turkijos katalikų bendruomenę ir papiktino krašto visuomenę. Sekmadienį per Turkijos televizijos ir radijo programas, o pirmadienį – pagrindiniuose šalies dienraščiuose buvo reiškiamas pasipiktinimas dėl katalikų misionieriaus nužudymo, įvykdyto katalikų šventovėje.

Anatolijos vyskupas L.Padovesas, kurio rezidencija yra už tūkstančio kilometrų esančiame Iskenderūne, prie Viduržemio jūros, gavęs žinią apie kun. A.Santoro nužudymą tuoj pat išvyko į Trabzoną. „Kun. A.Santoras gyveno ir žuvo kaip Kristaus liudytojas. Jam rūpėjo pagarbus dialogas, jis neieškojo priešpriešų ir neatvyko ieškoti prozelitų“, – tarptautinei katalikų naujienų agentūrai „Fides“ pasakojo vyskupas L.Padovesas.

Turkijos vyskupų konferencijos atstovas spaudai kun. Georgijus Marovičius tarptautinei katalikų agentūrai „Fides“ pareiškė, jog kunigo nužudymas pribloškė ir išgąsdino visus Turkijos katalikus. Užuojautas Turkijos Katalikų Bažnyčiai pareiškė Turkijos valdžios ir kitų krikščioniškų konfesijų atstovai bei musulmonų dvasininkai. „Esame giliai sukrėsti ir laukiame, kad teisėsaugos pareigūnai suteiktų papildomų žinių bei atskleistų nužudymo priežastį“, – sakė Turkijos episkopato atstovas.

Pasak kun. G.Marovičiaus, policijos pareigūnų tyrimas, kuriuo siekiama išaiškinti kunigo Santoro nužudymo priežastį, yra vykdomas trimis kryptimis. Kunigas galėjo būti nušautas pamišėlio, religinio fanatiko arba samdyto žudiko. Religinio fanatiko versiją lyg ir pateisina arabų bei musulmonų daugumos šalyse, taip pat Turkijoje, ypač dėl pastarosiomis dienomis kilusios protesto akcijos dėl satyrinės karikatūros, pažeminusios pranašą Mahometą. Tačiau policija neatmeta versijos, jog kunigas galėjo būti sąvadautojų auka. Mat kun. A.Santoro nemažai savo sielovadinių pastangų skyrė Trabzono miesto apleistoms prostitutėms, ypač sekso vergėms iš Gruzijos ir kitų buvusių Sovietų Sąjungos šalių.

Nužudyto kunigo bendradarbė, Marijos dukterų misionierių kongregacijos vyresnioji s. A.Papa pasakojo, kad kun. A.Santoras puikiai suprato, jog darbuojasi pavojingoje sferoje. Per pastaruosius metus kunigas gavo ne vieną grasinimą susidoroti ir kelis kartus buvo padegtas telefono įvado skydas prie kunigo namų.

Antradienio vakarą Kauno Arkikatedroje Bazilikoje vyskupas Jonas Ivanauskas ir keturi kunigai aukojo šv. Mišias už nužudytą italų kunigą ir meldėsi ne tik už jį, bet ir už žiniasklaidą, kad ji sugebėtų atskirti, kas yra demokratija, o kas – pasityčiojimas.

Tuo tarpu šešiolikos metų turkų moksleivis, kuris antradienį buvo sulaikytas ir areštuotas įtariamas nužudęs katalikų kunigą, policijai pasakojo, kad jį paveikė musulmoniškąjį pasaulį papiktinusios pranašo Mahometo karikatūros.

XXI, VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija