Atnaujintas 2006 vasario 10 d.
Nr.12
(1412)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Būkime optimistai

Šimtametis senukas, paklaustas, kaip tvarkė savo buitį, jei sulaukė tokio solidaus amžiaus, paaiškino:

– Visai paprastai: nerūkiau, nepiktnaudžiavau alkoholiu, racionaliai ir saikingai maitinausi, daug dirbau, judėjau, mankštinausi gryname ore. Be to, stengiausi išlaikyti savo psichikos pusiausvyrą, vadovaudamasis principu: nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Visada optimistiškai žvelgiau į dabartį, žinodamas, jog žmogus didele dalimi gali susikurti sau ateitį tik savo paties pastangomis. Nesėkmes stengiausi išgyventi kaip laikiną, praeinantį dalyką, o gal ir kaip neišvengiamą būtinybę.


Kaip geriau suprasti paauglį?

Noriu tave mylėti – nevaržydama,
Vertinti – neteisdama,
Prisijungti – nesikėsindama,
Pakviesti – nereikalaudama

Palikti – nejausdama kaltės,
Kritikuoti – neįžeisdama.
                                    Virginia Satir

Ar sunku tėvams taip elgtis su vaikais? Ką daryti su paaugliais, kurie suaugusiems atrodo neklaužados, triukšmadariai, nuolat keliantys rūpesčių tėvams ir mokytojams?

Paaugliai išgyvena fizinius, socialinius ir psichikos pokyčius. Vieną kartą atrodo jau suaugę, kitą kartą – ieško tėvų pagalbos. Visuomenės požiūris į paauglius yra toks – jie visi negeri, dygliuoti, tarsi pažymėti tam tikru ženklu.


Žodis neužmirštamas

Prieš keliolika metų viena mergaitė per tikybos pamokas klausėsi kunigo aiškinimo, kad abortas yra lygus žudynėms, kad abortais daug vaikų išžudoma – gal būtų iš jų išaugusios labai doros, darbščios, geros vaikų motinos, taip pat jų tėvai. Tai mergaitei šie žodžiai atmintyje išliko. Ji augo, brendo. Ir štai jai esant šešiolikos metų kažkieno buvo sugundyta. Kada šeima tą aptiko, ne vienas siūlė nieko nelaukiant abortą daryti, ir apie tai niekas nežinos. Ši mergaitė, nepaklausiusi artimųjų patarimų, abortą daryti atsisakė. Gal ji, būdama nėščia, kentės, bet ir tai laikina.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija