Atnaujintas 2006 vasario 10 d.
Nr.12
(1412)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Netektis Slovakijoje

Sudužus lėktuvui žuvo karo ordinariato generalinis vikaras

Kun. Michalas Štangas

Žuvusiojo gedi tėvas
ir brolis kunigas Vladimiras

Nuotraukoje – broliai kunigai
Michalas ir Vladimiras Štangai

Slovakijos karo ordinariato
generalinis vikaras pulkininkas
leitenantas kun. Michalas Štangas

Sausio 19 dieną Vengrijoje sudužus kariniam lėktuvui žuvo Slovakijos karo ordinariato generalinis vikaras pulkininkas leitenantas kun. Michalas Štangas, kuriam buvo 45-eri. Slovakijos karo ordinariato generalinis vikaras lydėjo į namus iš Kosovo parskrendančius KFOR’o taikos karius slovakus. Lėktuvas, kuriuo skrido tarptautiniai taikdariai, rėžėsi į kalną Vengrijos ir Slovakijos pasienio zonoje. Iš skridusių 43 karių, įskaitant įgulą, stebuklingai išsigelbėjo vienas karys, kurio sveikatos būklė yra sunki. Žuvę slovakų taikdariai Kosove buvo ką tik baigę šešis mėnesius trukusią Jungtinių Tautų Organizacijos misiją.

Slovakijos karo ordinariato generalinis vikaras pulkininkas leitenantas kun. M.Štangas sausio 11-ąją į Kosovą buvo atvykęs lankyti karių. Slovakijos vyskupų konferencija pareiškė užuojautą žuvusių karių šeimoms.

„Jo asmenyje netekome uolaus Kristaus tarno, organizatoriaus, sportininko, turisto, bičiulio, vieno pirmųjų karo kapelionų naujai įkurtoje dvasinėje tarnyboje ginkluotosiose pajėgose“, – sakė ordinariato vadovas Tiboras Ulackis. Pasak jo, kun. M.Štangas visada buvo ten, kur turėjo būti – su kariais. Kartu su kariais jis buvo ir tos lemtingos nelaimės valandą.

Kun. M.Štangas gimė 1960 m. rugpjūčio 5 d. Hnilčike Binde. Po studijų Bratislavos kunigų seminarijoje, kunigu įšventintas 1987 m. birželio 14 d. Dirbo Rabči Oravoje, Namestove. Kun. M.Štangas karo kapelionu dirbti pradėjo 1991 metais, o 1996-aisiais, gavęs karinį majoro laipsnį, tapo Slovakijos karinių oro pajėgų kunigu dekanu. 2003-2004 metais kaip karo kapelionas dalyvavo misijoje Eritrėjoje, jam suteiktas pulkininko leitenanto laipsnis. Generaliniu vikaru paskirtas pernai, kovo 1 dieną, ėjo Bratislavos Šv. Jurgio bažnyčios administratoriaus pareigas. Jis taip pat teikė dvasinę ir metodinę paramą Čekijos bei Slovėnijos karo kapelionams. Dirbdamas Kosovo regione, dažnai bendraudavo su Slovėnijos kariais, rasdavo laiko skirti karių pastoraciniam darbui, artimai bendravo su slovėnų kapelionu pulkininku kun. Marku Trochanu. Kun. M.Štangas buvo labai artimas kariškių šeimose, daug bendravo su jų vaikais, organizuodavo jiems vasaros poilsio stovyklas, rengdavo maldininkų žygius Lenkijoje iš Varšuvos į Čenstakavą. Tai buvo puikus kariuomenės sielovadininkas.

Beje, kunigas yra ir vyresnysis žuvusiojo kapeliono brolis Vladimiras, dar gyvas jų 83 metų tėvas.

Po nelaimės šv. Mišios už žuvusį kapelioną ir karius buvo aukojamos ne tik Slovakijos sostinės Bratislavos Šv. Martyno bažnyčioje, bet ir Košicės Šv. Elžbietos bažnyčioje bei Kosovo administraciniame centre Prištinoje. Bratislavoje šv. Mišių koncelebracijai vadovavo arkivyskupas Janas Sokolas, homiliją pasakė kariuomenės ordinaras vyskupas Františekas Rabekas, o Košicėje šv. Mišių koncelebracijai vadovavo arkivyskupas Aloyzas Tkačas. Už žuvusiuosius melstasi ir ekumeninėse pamaldose Liptovsko Šv. Mykolo bažnyčioje. Jose dalyvavo šalies prezidentas Ivanas Gašparovičius, premjeras Mikulašas Dzurinda ir parlamento pirmininkas Pavelas Hrušovskis. Apie netektį kalbėjo prezidentas, taip pat Banska Bistricos katalikų vyskupas Rudolfas Balažas ir evangelikų liuteronų vyskupas Igoris Mišina.

Parengta pagal Slovakijos spaudą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija