Atnaujintas 2006 vasario 24 d.
Nr.16
(1416)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gydysis šiltose patalpose

Perlojos medicinos punkto
patalpas pašventino parapijos
klebonas kun. Valdas Beleckas

Maždaug penkiolika metų perlojiškiams būtiniausia medicinos pagalba buvo teikiama nejaukiose ir šaltose medicinos punkto patalpose. Tačiau nuo šiol jie gali džiaugtis turį šiltą ir tvarkingai įrengtą medicinos punktą – jis duris pacientams atvėrė sausio 26 dieną. Ilgai laukto ir labai perlojiškiams reikalingo medicinos punkto įkurtuvėse dalyvavo rajono meras Vidas Mikalauskas, administracijos direktorius Algis Miškinis, kiti atsakingi savivaldybės darbuotojai, statybininkai, Perlojos bendruomenės nariai. Tradicinę juostelę perkirpo rajono meras V.Mikalauskas ir savivaldybės Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Adelė Ilginienė. Kai Perlojos parapijos klebonas kun. Valdas Beleckas pašventino patalpas, medicinos punkto šeimininkė – bendruomenės slaugytoja Palma Bubėnienė pakvietė visus į vidų – ne gydytis, o pabendrauti ir drauge pasidžiaugti, kad pagaliau Perlojoje medicinos paslaugos bus teikiamos šiuolaikiškai.

Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytojas Stasys Ilginis dėkojo rajono vadovams, kad 2004 metų savivaldybės tarybos sprendimu nenaudojamos patalpos buvo skirtos medicinos punktui ir savivaldybės rūpesčiu bei lėšomis suremontuotos.

Pastatas, kuriame prieš gerą pusmetį įsikūrė biblioteka, o prieš mėnesį duris atvėrė maždaug 100 vietų laisvalaikio centras, keletą kartų keitė savo paskirtį – praeityje čia buvo vaikų darželis, vėliau – klebonija.

Varėnos rajono savivaldybės vadovams pasiūlius, klebonija įsikūrė naujame pastate netoli bažnyčios, o buvusio darželio pastatas atiteko Perlojos bendruomenės reikmėms.

Laisvalaikio centro ir medicinos punkto patalpų remontą per ketvertą mėnesių – nuo rugsėjo iki gruodžio pabaigos – atliko UAB „Varbitas“. Santechnikos darbus atliko subrangovai UAB „Varsanta“. Laisvalaikio centro ir medicinos punkto remonto darbai kainavo 271 tūkst. litų. Maždaug 80 kv. m patalpose įrengti du kabinetai – bendruomenės slaugytojos ir procedūrų, ne tik paprastas tualetas, bet ir specialus, skirtas neįgaliems žmonėms, erdvus koridorius ir pagalbinė patalpa. Remontą atlikusi bendrovė skyrė penkerių metų garantinį laikotarpį.

Rajono vadovas V.Mikalauskas pasidžiaugė, kad Perloja, kurioje gyvena per 700 gyventojų, praeityje trumpam turėjusi net respublikos statusą, pamažu atsigauna.

S.Ilginis sakė, kad šiuo metu Varėnos mieste, didesnėse gyvenvietėse yra įrengta trylika modernių bendrosios praktikos gydytojų kabinetų, tačiau remonto laukia Kibyšių, Sarapiniškių, Panaros, Masališkių medicinos punktai.

Bendruomenės slaugytoja P.Bubėnienė būtiniausią medicininę pagalbą suteikia ne tik Perlojos, bet ir Milioniškių kaimų gyventojams, prireikus juos lanko ir namuose.

Medikė, kiekvieną dieną medicininę pagalbą suteikianti 10-20 gyventojų, negali atsidžiaugti, kad nuo šiol nešals ne tik ji, bet ir jos pacientai. Ankstesnėse patalpose nebuvo vandentiekio ir kanalizacijos, o patalpos buvo labai šaltos.

Perlojos medicinos punkte galima nusipirkti ir būtiniausių, be receptų parduodamų vaistų.

Jaukų ir šviesų medicinos punktą papuošė dovanotos gėlės, perlojiškės menininkės Juzefos Bagdonienės paveikslas ir nuotraukos, kuriose – senosiose patalpose iki šiol naudotas medicinos inventorius. Koridoriuje pritaisytas senasis praustuvas, kuriuo medikė naudojosi iki šiol, šiose patalpose bus tik eksponatas.

Tądien pirmoji pacientė buvo perlojiškė Janina Baublienė. Ji sakė, kad Perlojoje gyvenanti nuo 1947 metų, tai gali būti liudininkė, kad čia tokio gražaus medicinos punkto dar niekada nebuvo. Senolė tvirtino, kad visi perlojiškiai džiaugiasi bendruomenės slaugytojos nuoširdumu ir paslaugumu ir šmaikštavo, jog dabar, kai medicinos įstaiga tokia graži, galima sirgti.

Perlojos pagrindinės mokyklos direktorius Virgilijus Klimčiauskas sakė, jog Perlojos bendruomenė džiaugiasi, kad pagaliau jie turi erdvų bendruomenės reikmėms skirtą pastatą, kuriame nuo šiol gali ne tik gydytis, bet ir smagiai leisti laisvalaikį – erdviame laisvalaikio centre netrūks renginių, o antrame šio pastato aukšte įsikūrusioje bibliotekoje netrūksta skaitytojų. Nebus užmirštas ir jaunimas – jis turės atskirą salytę šokiams.

Rūta AVERKIENĖ

Perloja, Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija