Atnaujintas 2006 kovo 1 d.
Nr.17
(1417)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Skaistakalnio parke palydėjo žiemą

Kareiviai iš katilo kabino
košę ir pilstė arbatą

Kaip šventėje rengtis ar puoštis,
išradingumui nebuvo ribų

Panevėžiečiai ir miesto svečiai šeštadienį, vasario 25-ąją, skubėjo į Skaistakalnio parką, kur vyko žiemos palydos. Vidudienį prasidėjusi šventė tęsėsi iki pavakarių.

Šeimomis ir pavieniui atėjusius linksmino pasaulinę šlovę pelnęs pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“, jaunimo tautinė kapela „Subatėlė“, folkloro ansambliai „Versmė“, „Šaltinis“, „Pajauta“, „ Šaltinėlis“, „Pulkelis“, jungtinis penkių mokyklų folkloro ansamblis, pagyvenusių žmonių šokių kolektyvai „Gija“ ir „Linas“, mišrus choras „Čiūto“. Vyko futbolo „Tumbi-jumbi“, virvės traukimo, svarsčių kilnojimo, kamuolio į krepšį mėtymo varžybos. Panevėžiečiai galėjo parodyti savo sugebėjimus puodų mėtymo, puodynių daužymo, lenktynių su rogutėmis ir kitose rungtyse. Kinologų klubas „Bagira“ surengė parodomąją šunų programą. Parke liepsnojo didžiulis laužas, sukosi šokėjai, aidėjo dainos.

Nors buvo nešalta, tačiau jausti įkyriai besiskverbiančią drėgmę nebuvo malonu. Sušilti padėjo kareivių dalijama košė ir karšta arbata. „Pasiutiškai skanu, suvalgius prašysim, kad įkrėstų papildomai“, – kvatojo dvi vidutinio amžiaus moterys, lėkštutėje grikius vis šakute pastumdamos į vieną vietą. Iš didoko katilo vos spėjo kabinti košę ar pilstyti gaivų gėrimą – tiek atsirado norinčiųjų paragauti kareiviško maisto.

Kas norėjo, vietoje galėjo išsikepti šašlykų. Stovėjo paruoštos šašlykinės, prie jų pūpsojo glėbeliai malkų. Ne vienas tokia paslauga pasinaudojo. Šį kartą nesimatė prekiautojų alumi, todėl nebuvo svyravusiųjų. Tai bene pirmoji šventė Panevėžyje be alkoholio. Gal lietuviai pagaliau proto įgaus ir susipras, kad ir be svaigiųjų gėrimų galima linksmai leisti laiką?

Per žiemos išvarymo šventę savo išmonę parodė „Minties“ vidurinės mokyklos skautės. Skarele užrištomis akimis ir kelis kartus aplinkui apsuktos turėjo prilipdyti uodegą nupieštam zuikiui. Nesuklydusios gavo po saldainį kaip paskatinimą. Skautininkei Gražinai Judickienei, vienai „Senvagės“ vidurinės mokyklos Birutės skautų draugovės vadovių, kėlė nerimą tai, jog, atėjus pavasariui ir parskridus paukščiams, ne visi juos pažįsta. Kas pasakė paveikslėlyje vaizduojamo paukštelio pavadinimą, tas iš panevėžietės rankų dovanų gavo saldainį ar riestainį.

Kanopomis taškydamas sniegą lėkė juodbėris žirgas, įkinkytas į vežimaitį. Norinčiųjų pasinaudoti tokia atrakcija buvo pakankamai. Pasivažinėjimas po Skaistakalnio parką žmogui kainavo vieną litą. Žiemos šventėje dalyvavo ir iš kitų bandė neišsiskirti miesto meras Vitas Matuzas. Jis vilkėjo ne kostiumu, kaip įprasta jį matyti, o buvo apsirengęs šiokiadienio drabužiais.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija