Atnaujintas 2006 kovo 3 d.
Nr.18
(1418)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Du nauji kunigai iš Lazdijų krašto

Šv. Mišias savo gimtosios parapijos
bažnyčioje kartu su dekanu
kan. Vytautu Prajara (viduryje)
aukoja kunigai Marius Rudzinskas
ir Jonas Jonuška

Grupė Lazdijų parapijos maldininkų,
dalyvavusių kunigų šventimuose
Vilkaviškyje, kartu su buvusiu
klebonu kun. Rimantu Baltrušaičiu

Lazdijai. Vasario 12 dieną Vilkaviškio Katedroje vyskupas Rimantas Norvila kunigais įšventino du lazdijiečius, vyskupijos diakonus Joną Jonušką ir Marių Rudzinską. Jis per homiliją priminė šventinamiesiems, kad Kristus pakvietė juos savo gyvenimu liudyti tai, ką skelbia, tai, kad jie yra paimti iš žmonių ir turi nuoširdžiai tarnauti žmonėms, nenusigręžti sunkumų akivaizdoje. Jie turi branginti kunigystę labiau už gyvenimą. Vyskupas pasveikino jaunuolių artimuosius ir prašė juos, taip pat parapijiečius melstis už savo vaikus, už savo kunigus. Paminėjo, kad šventimai atlikti anksčiau laiko, nes šie diakonai uoliai tarnauja ir nusipelnė būti priimti į kunigų luomą, ypač dabar, kai ruošiamasi Eucharistiniam kongresui. Vyskupas tuoj jauniesiems kunigams nurodė jų pirmosios tarnystė vietą: kun. M.Rudzinskas dirbs vikaru Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio parapijoje, o kun. J.Jonuška – Vilkaviškio Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios vikaru.

Vasario 19 dieną Lazdijų Šv. Onos bažnyčioje vyko šių jaunų kunigų primicijos. Pirmą kartą savo parapijoje šv. Mišias aukojo du primiciantai, neopresbiteriai M.Rudzinskas ir J.Jonuška. Po 20 metų pertraukos dar du lazdijiečiai pasirinko nelengvą Dievo Žodžio ir Jo Meilės nešėjo kelią. Jie eis vyskupo Antano Baranausko, kunigų Motiejaus Gustaičio, Čepulio, Vaclovo Strimaičio ir daugelio kitų Lazdijų parapijoje pramintais takais. Eis liudyti pasauliui Dievo meilės galybę, jausdami kun.Vincento Jalinsko, kan. Gvidono Dovidaičio, arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus tėvišką paramą. Ieškos savo kelio. Kaip, juos pristatydamas, minėjo dekanas kan.Vytautas Prajara, ir visų mūsų bendra malda padės nugalėti sunkumus, stiprins jų dvasią. Šie Dievo pašaukti jaunuoliai pirmą kartą šventė Eucharistiją artimųjų, giminių, draugų ir gausaus maldininkų būrio apsupti. Pirmą kartą laimino savo tėvus, seseris, visus susirinkusiuosius.

Primicijų proga Kauno kunigų seminarijos vicerektorius kun. dr. Rimas Skinkaitis pasakė pamokslą. Jis pasidžiaugė, kad ir dienos liturgija, ir Evangelija liudijo Dievo meilę žmogui. Dievas jam atleidžia nuodėmes, nes jį myli. Jėzus ateina į mūsų žemę ir randa sergančią žmoniją. Jis tiesia pagalbos ranką per Bažnyčią, per kunigus. Jis nori pagelbėti žmogui nugalėti blogį. Kristui padėti pasiryžo du vaikinai iš Lazdijų. Jie tokie kaip visi, bet tuo pat metu ne kaip visi, nes jau – kunigai. Pamokslininkas priminė, kad tai ne tik šviesi diena, bet ir sunki diena, nes pasaulio dvasia jiems priešinsis. Apie Jėzų būrėsi minios. Šiandien minias traukia kiti veikėjai ir kitos vertybės.

,,Kunigas, kad ir kas būtų, privalo eiti pas žmones, nešti gydantį Viešpaties artumą, kalbėti Jo vardu, žadinti sąžines ir daryti viską, kad žmonės įeitų į draugystę su Jėzumi... Pasauliui reikia Kristaus, reikia Tiesos, kuri gaivina, gydo, išlaisvina... Be Kristaus nei žmogaus, nei tuo labiau visuomenės nepakels nei psichologai, nei burtininkai, nei socialinės ar ekonominės programos ir projektai. Žmogų ir visuomenę gydo tik Meilė ir Tiesa. O tai ir yra Kristus. Palaiminti, kurie pašaukti nešti viltį“, - kalbėjo kun. R.Skinkaitis. Jis pasakojo, kad tik per kunigą Dievas gali prakalbėti žmogui, gali prisiliesti prie jo gyvenimo. Kunigo vaikai ir jo šeima yra visi jam patikėtieji žmonės. Jis laimingas, kai mato besikeičiančius tų žmonių asmeninius santykius su Dievu. Neopresbiteriams vicerektorius palinkėjo trijų dalykų: tiesos, meilės ir tėviškumo. Priminė lazdijiečiams čia dirbusio klebono kunigo Vincelio žodžius: ,,Palikit mus, kunigus, su duona ir vandeniu, bet pripildykit bažnyčias, ir mes būsim patys laimingiausi žmonės pasaulyje“.

Gražiausius sveikinimus ir linkėjimus jauniesiems kunigams perdavė susirinkę svečiai: kunigai, klierikai, pastoracinės tarybos atstovai, mokytojai, savi ir artimi, tolimi ir nepažįstami žmonės. Renginį nuotaikingai vedė dekanas kan. V.Prajara. Svečius linksmino Metelių parapijos kapela ,,Metelys“.

Šventė pasibaigė, ir prasidėjo sunki Vilties, Meilės ir Tiesos kelionė, dėl kurios Dievas paaukojo savo vienintelį Sūnų. Kuris jau per 2000 metų skelbia savo sekėjams: ,,Ne jūs mane išsirinkote, bet aš jus išsirinkau ir paskyriau, kad eitumėte, duotumėte vaisių ir jūsų vaisiai išliktų“ (Jn 15, 16).

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija