Atnaujintas 2006 kovo 3 d.
Nr.18
(1418)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Dar kartą apie Sausio 13-osios broliją

Atsiliepiant į „XXI amžiuje“ išspausdintą straipsnį „Sausio 13-osios brolija dirba toliau“

Laikraštis „XXI amžius“ (2006 02 17, Nr.14) išspausdino Aldonos Kačerauskienės straipsnį „Sausio 13-osios brolija dirba“. Mūsų nuomone, šis straipsnis vienašališkas ir tendencingas, daug faktų neatitinka tikrovės.

Jame rašoma: „tai yra 100 žmonių išrinko 16 narių į Tarybą“. Į Brolijos VI suvažiavimą atvyko 150 narių delegatų, o užregistruoti 128 delegatai.

Pastraipa „Paminėjote teismą. Kokį teismą turėjote omenyje? Prašyčiau pakomentuoti plačiau“ – visa demagogiška.

2005 m. sausio 24 d. valdybos posėdžio protokolas Nr. 4 neteisėtas, pažeidžiantis Brolijos Įstatus. Brolijos patalpų klausimą pagal Įstatus sprendžia tik suvažiavimas, o tarp suvažiavimų – Taryba, bet ne Valdyba, Valdyba yra tik vykdomasis organas. Valdybos posėdžio metu nebuvo Kvorumo. J.Bieliauskienė su sūnumi Žilvinu Bieliausku parašus rinko važinėdami po namus. Brolijos Valdybos narys J.Šeduikis pasirašė 2005 sausio 24 d. 23 val. Nedalyvavo Brolijos valdybos pirmininkė Vlada Gečėnienė, Valdybos komitetų pirmininkai (jų yra keturi). Į Valdybos posėdį surinko sau parankinius ir nusprendė Brolijos patalpas 136,87 kv.m perduoti jos sūnui Ž.Bieliauskui, kuris vadovauja biudžetinei organizacijai Lietuvių grįžimo į Tėvynę informacijos centrui, o Brolijai paliko kambarį (16 kv.m ir 15 kv.m ploto ūkinės paskirties) – motyvai finansiniai.

2005 metais Vyriausybė buvo išskyrusi 11 tūkst. litų, be to, turėta ir kitų pajamų Brolijos patalpoms išlaikyti bei kitoms reikmėms. Šiuo metu kalbama, sūnus Ž.Bieliauskas už patalpas (Gedimino g. 64) nuo 1992 metų moka iš biudžetinės organizacijos lėšų.

Vyriausybės skirti pinigai po15-30 Lt dalijami ne pagal paskirtį varganoms senutėms, net ne Brolijos narėms – tuo kaupė oponentus VI suvažiavimo rinkimams.

J.Bieliauskienė neatsiskaito prieš Valdybą, nes Brolijos finansininkė Teresė Tumėnienė yra J.Bieliauskienės sesuo.

T.Tumėnienė vyriausiąja buhaltere dirba Informacijos centre, Brolijoje ir Krikščionių demokratų partijos Vilniaus miesto skyriuje.

Suvažiavimas pagal Brolijos Įstatus privalėjo vykti 2004 metų gegužės mėnesį, tačiau be pratęsimo atidėliojama dėl įvairių priežasčių daugiau nei metus. Taip susidarė savotiška šeimyninė ranga.

2003 metų V suvažiavimo Tarybos narių, Valdybos narių pūlinys brendo.

2005 m. birželio 4 d. vykęs VI Lietuvos nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos visuotinis ataskaitinis-rinkiminis suvažiavimas sudėjo taškus ant „i“. Buvo išrinkta Brolijos Taryba iš 38 narių, patvirtinta Brolijos veiklos programa 2005-2007 metams, rezoliucijos, kurios suvažiavime išsivystė į peticiją. Tarybos pirmininku išrinktas Sausio 13-osios nakties įvykių dalyvis, Vyčio kryžiaus ordininkas Juozas Kuoras. Jo veikla siejasi su pirmųjų Brolijos Įstatų kūrimu.

Po rinkimų buvusi Tarybos pirmininkė J.Bieliauskienė privalėjo sustabdyti savo įgaliojimus ir juos perduoti naujam Tarybos pirmininkui.

Vilniaus miesto Sąjūdis stebi Brolijoje vykstančius veiksmus ir nepritaria buvusios Tarybos pirmininkės J.Bieliauskienės veiksmams.

Sausio 13-osios brolijos V suvažiavimo Taryba, Tarybos pirmininkė J.Bieliauskienė blogai organizavo pasiruošimą suvažiavimui. 2005 m. birželio 2 d. vyko paskutinis Valdybos posėdis, kuriame pažymėta daug pasiruošimo suvažiavimui trūkumų dėl Tarybos pirmininkės kaltės.

1. Tą vakarą Valdybai nepateikė suvažiavimo ataskaitos-pranešimo.

2. Buvo griežtokas Revizijos aktas – iždininkė T.Tumėnienė sąmoningai nedalyvavo posėdyje – dar nebuvo parašų ant Revizijos akto.

3. Nebuvo paruošti mandatai delegatams.

4. Nebuvo suderinta suvažiavimo dienotvarkė (preliminarinė dienotvarkė keitėsi suvažiavimo metu).

5. Brolijos rajonų skyrių pirmininkai nepateikė vestų susirinkimų ir rajono naujos vadovybės rinkimų dokumentų.

6. Valdyba reikalavo fondo „Tėvynės gynėjas“ finansinės ataskaitos ir t.t.

Valdybos posėdžio metu buvo numatyta ir J.Bieliauskienė siūlė:

a) suvažiavimui pirmininkauti skirti V.Gečėnienę, padės J.Kuoras;

b) Mandatų komisijos pirmininkė F.Krasauskienė;

c) registracijos aktą skaitys M.Valadkienė su sąlyga, jei bus J.Bieliauskienės ir T.Tumėnienės parašai;

d) registracijai buvo paskirti konkretūs Brolijos asmenys;

e) knygoms ir spaudai platinti, pietums organizuoti taip pat buvo konkrečiai paskirti žmonės ir t.t.

Suvažiavimo Revizijos akte buvo iškeltos Brolijos patalpų perdavimo Lietuvių grįžimo į tėvynę informacijos centrui, kuriam vadovauja biudžetinės organizacijos vadovas – sūnus Ž.Bieliauskas. Tarp suvažiavimo delegatų užvirė nesuprantamos aistros, vyko diskusijos, tačiau suvažiavimas darbą baigė sėkmingai, nors J.Bieliauskienė stengėsi dezorganizuoti suvažiavimo darbą. VI suvažiavimo metu, renkant Tarybos pirmininką, buvo pasiūlytos trys kandidatūros: J.Bieliauskienės, V.Gečėnienės ir J.Kuoro.

Tarybos pirmininko rinkimų metu visiems buvo staigmena, jog tapau Sausio 13-osios brolijos Tarybos pirmininku. Padėkojau suvažiavimui už pasitikėjimą ir įsakiau Vilniaus m. brolijos Tarybos nariams rinktis 2006 m. birželio 6 d. 16 val. Brolijos patalpose, kur ir rinksime iš esamų Vilniaus m. Brolijos narių Valdybos pirmininką. Buvo pateiktos trys kandidatūros: V.Gečėnienės, J Bieliauskienės ir Albino Valentavičiaus. Išrinkta V.Gečėnienė, buvusi Valdybos pirmininkė , Brolijoje dirba nuo pirmų Brolijos veiklos dienų.

Valdybos posėdžio metu buvo išrinkta ūkinės veiklos ir finansinės dokumentacijos perdavimo komisija. Valdybos posėdžio metu buvo pareikalauta perduoti antspaudą, bet J.Bieliauskienė aiškino, jog pamiršo pasiimti, o kiek vėliau pareiškė, jog jo neranda. Antspaudas 2005 m. liepos 11 d. paskelbtas negaliojančiu.

2005 m. liepos 26 d. Registrų centras įregistravo J.Kuorą Brolijos Tarybos vadovu.

A.Kačerauskienė rašo: „Ji buvo susitaikiusi...“, tačiau atsirado „geradarių“, kurie senyvo amžiaus J.Bieliauskienę paveikė intrigomis, kurios tęsiasi ir dabar.

Pareiškiu: už visas Brolijos VI suvažiavimo sėkmes ir nesėkmes atsakinga V suvažiavimo Taryba ir tos Tarybos pirmininkė J.Bieliauskienė.

Buvusi Tarybos pirmininkė kreipėsi į teisines instancijas dėl Brolijos suvažiavimo eigos ir nutarimų neteisėtumo, tačiau teismas jos ieškinį atmetė.

J.Kuorą VI Brolijos suvažiavimas įpareigojo pagal Brolijos Įstatus dirbti dvejus metus, t.y. iki 2007 metų. Ir šiuo metu dirbu pagal suvažiavime patvirtintą veiklos programą.

Neseniai paduotas ieškinys dėl neteisėto sambūrio, pavadinto suvažiavimo tęsiniu, ir priimtų nutarimų pripažinimo negaliojančiais.

2005 m. spalio15 d. sambūrio-suvažiavimo veiksmai suspenduoti, kol bus išspręsti teisine tvarka.

Šiuo metu Brolijos Taryba, Tarybos pirmininkas dirba pagal 2005 m. birželio 4 d. vykusio suvažiavimo nurodytas gaires ir suvažiavimo patvirtintą veiklos programą.

Per 2005 m. birželio 4 d. vykusį suvažiavimą išrinkta Valdyba paneigia faktus straipsnyje „Sausio 13-osios brolija dirba toliau“.

Juozas KUORAS,
Sausio 13-osios brolijos Tarybos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija