Atnaujintas 2006 kovo 3 d.
Nr.18
(1418)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

FOKOLIARAI YRA TIE,
KURIE MYLI PIRMI

Inesė Ratnikaitė

Vale Ronketi ir Pepino Didžiakomo
(viduryje) dalijasi patirtimi

Kartais atrodę neįmanomi dalykai vieną dieną įvyksta atskleisdami didžią Dievo malonę. Sausio 29 dieną vykusiame susitikime su fokoliarais dr. Danė Šlapkauskaitė prisiminė: prieš septyniolika metų Italijoje gyvenančios fokoliarės Vale Ronketi (Ronchetti) atvažiavimas į Lietuvą atrodė neįgyvendinama utopija. Svajonė pradėjo pildytis prieš trejus metus, kai V.Ronketi ir Pepino Didžiakomo (DiGiacomo) apsilankė Vilniuje. Šiais metais surengti net du susitikimai: Vilniuje ir Šiauliuose.

Tą sausio sekmadienį svečiai iš Italijos aplankė visame pasaulyje garsėjantį Kryžių kalną. Vienuoliktą valandą atvažiavo į Šiaulių Katedrą, dalyvavo šv. Mišiose. P.Didžiakomo linkėjo, kad Katedra visada būtų pilna tikinčiųjų, kaip tą dieną. Liturgijai vadovavo ir pamokslą sakė Šiaulių vyskupas E. Bartulis. Pagrindinė homilijos mintis: „Fokoliarai yra tie, kurie myli pirmi“.

Patys fokoliarai susitikimą pavadino „švente būti kartu“. Pasiklausyti pirmųjų fokoliarų misionierių, nešusių krikščionišką vienybės ir meilės dvasią į Vokietiją ir per Vokietiją - į Lietuvą, atvyko iš Šiaulių, Klaipėdos, kitų miestų ir miestelių... Atvažiavo net grupelė iš Latvijos. Susitikime dalyvavo Šiaulių vyskupas E.Bartulis, universiteto administracijos vadovybės atstovas, mokslo prorektorius prof. Vaclovas Tričys. Nuoširdžiai fokoliarus sveikino jėzuitas kun. Kazimieras Ambrasas, pranciškonas brolis Severinas Holochersas, Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos sesuo Danė Šlapkauskaitė bei Šiaulių jungtinės metodistų bažnyčios pastorius Kingslis Holdenas. Tai dar kartą patvirtina daug kartų išsakytą mintį, kad fokoliarai vienija visus: kunigus, vienuolius ir pasauliečius; katalikus ir metodistus; žymius ir paprastus visų tautybių žmones.

V.Ronketi susitikime pasakojo apie pirmuosius judėjimo daigelius. Karo metu trys merginos pajuto pašaukimą įžiebti žvaigždeles žemėje. „Stengdavomės mylėti“, – sakė Vale. Pagrindinis kelrodis sproginėjant bomboms – Evangelija: „Evangelijos žodžiai atrodė kaip pėdos, į kurias turime dėti kojas“. Išryškėjo pagrindiniai judėjimo principai: mylėk pirmas, mylėk priešą, pasakyk gera tam, kuris apie tave blogai kalba, melskis už tą, kuris tave persekioja. Viešnia pasakojo, kaip karo siaubiamame mieste, kur viskas griuvo, atsirado Dievo karalystė: „Atrodė per daug gražus tas pasaulis, kuris atsivėrė. Supratom, kad Dievas yra meilė. Supratom, kad tik meilė yra, ir tai buvo nuostabu“.

P.Didžiakomo kalbėjo apie norą dovanoti gyvenimą kitiems. Apie fokoliarų dialogą su visomis religijomis, apie išgyvenamą krikštą su visais krikščionimis. „Tiesa, fokoliarai yra beginkliai, bet ir smėlis gali sulaikyti tankus“, - sakė Pepino.

V.Ronketi ir P.Didžiakomo yra susiję su Judėjimo Rytų Europoje gyvenimu, prie kurio nuo pat pradžių prisidėjo. Vale pasakojo apie patirtį Rusijoje, Pepino – okupuotoje Vokietijoje. Sunkiausia, sakė Pepino, buvo ne nuolatiniai patikrinimai, sekimas, užvesta storiausia byla, bet žvelgti į žmones, visiškai praradusius daugelį žmogiškųjų teisių.

Bendravimo patirtimi dalijosi ir jaunieji fokoliarai. Savo veiklą jie pristatė trumpa filmuota medžiaga, apibendrinančia įvairius susitikimus, buvimą, žaidimą kartu nesistengiant išlošti, pasidalijimus. Jie organizuoja įvairias akcijas, lankosi vaikų namuose, kalėjime.

Universiteto mokslo prorektorius prof. V.Tričys sakė, kad tokie judėjimai kaip fokoliarų plečia dvasingumą. Ypač didelės galimybės dvasingumo plėtrai, anot prorektoriaus, yra universitete, kur rengiami mokytojai.

Pastorius K.Holdenas džiaugėsi, kad fokoliarai yra labai geras ekumenizmo pavyzdys. „Kai galvoju apie Jėzaus žodžius: „Būti viena“, galvoju apie fokoliarų judėjimą, kuris juos įgyvendina“, – sakė pastorius.

Šiaulių vyskupas E.Bartulis ragino puoselėti gyvybės kultūrą perduodant Dievo meilę artimiesiems. Jei išmoksime mylėti, užsidarys kalėjimai, sakė ganytojas, siūlydamas sekti fokoliarų judėjimo meilės darbais. Susitikimas baigėsi simboliškai – giesme apie meilę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija