Atnaujintas 2006 kovo 10 d.
Nr.20
(1420)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Pikti dėdės iš Šiaurės…

Petras KATINAS

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, Rusijos žiniasklaidoje kasdien keikiamas paskutiniais žodžiais, dar labiau užrūstino Kremlių. Kalbėdamas Gruzijos parlamente M.Saakašvilis pareiškė, kad Rusija bando aneksuoti Gruzijos teritorijos dalį. Prezidento žodžiais, konfliktai Abchazijoje ir Pietų Osetijoje visiškai nėra etninio pobūdžio, kaip tai stengiamasi pateikti, o tokie apibūdinimai kaip „Gruzijos-Abchazijos“ ar „Gruzijos-Pietų Osetijos“ vartojami propagandiniais tikslais, norint apmulkinti pasaulio viešąją nuomonę ir atskirus politikus. „Tai ne etniniai, o teritoriniai konfliktai siekiant užgrobti poimperialistinės erdvės teritorijas“, – pabrėžė M.Saakašvilis. Beje, kalbėdamas Gruzijos parlamente prezidentas, didžiąją dalį savo kalbos skyręs vis blogėjantiems santykiams su Rusija, nė karto nepaminėjo žodžių „Rusija“ ar „Maskva“. Vietoj jų jis kalbėjo apie „piktus dėdes iš Šiaurės“.

Kaip žinoma, Gruzijos parlamentas priėmė rezoliuciją, reikalaujančią Rusijos „taikdarius“ Pietų Osetijoje ir Abchazijoje pakeisti taikdariais, kuriuos kontroliuotų Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija. Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnai tokią Gruzijos parlamento rezoliuciją įvertino kaip faktišką 1992 metų Dagomysko susitarimą, kurį pasirašė Rusijos prezidentas B.Jelcinas ir Gruzijos prezidentas E.Ševardnadzė. Pagal tą susitarimą Rusijos „taikdariai“ buvo įvesti į Pietų Osetiją.

Dar labiau sunervino Maskvą M.Saakašvilio kalbos dalis, kurioje jis pabrėžė, kad Gruzijos pagrindinis tikslas ir uždavinys – kaip galima greičiau tapti NATO nare. „Gruzijos kariuomenė visiškai pereina prie NATO standartų, o mes kaip niekada priartėjome prie stojimo į Aljansą. Jeigu neatsitiks nieko ypatinga, tai jau 2008 metais Gruzija taps visateise NATO nare. O šiemet mūsų šalis privalo tapti oficialia kandidate į Aljansą. Tam mes turime visas galimybes. Turime nedidelę, bet puikiai apmokytą kariuomenę, aprūpintą moderniausia karine technika. Kad ir kaip priešintųsi mūsų šiaurės kaimynas, mes savo tikslą pasieksime. Narystė NATO pirmiausia padarys saugias mūsų sienas, nes jas ginsime ne tik mes, bet ir visi mūsų partneriai iš NATO. Vadinasi, kai kurie mūsų „broliai“ nebegalės taip lengvai peržengti mūsų sienų, kaip tai daro ypač pastaruoju metu. Niekas negalės bombarduoti mūsų teritorijos, kaip įvyko prieš keletą metų. Jie puikiai žinos, kad tokiais atvejais gaus per nosį“,- pabrėžė prezidentas.

Ta M.Saakašvilio kalba sukėlė didžiulį pasipiktinimą Rusijos Valstybės Dūmoje. Tapęs pagrindiniu imperijos atkūrimo šaukliu ir ideologu, „Rodina“ frakcijos lyderis Dmitrijus Rogozinas pareiškė, jog tiktai „labai griežtos“ Maskvos priemonės gali sustabdyti dabartinę Tbilisio valdžią ir prezidentą. D.Rogozinas pareikalavo nedelsiant atšaukti iš Tbilisio Rusijos ambasadorių Vladimirą Čchikvišvilį. „Ten kol kas skamba tik priešiški balsai ir vykdomos provokacijos, o jau rytoj gali pradėti lietis kraujas. Tbilisio sprendimas išvesti iš Pietų Osetijos Rusijos taikdarius yra ne kas kita, o faktiškas karo paskelbimas. Jie puikiai žino, jog mes nepasitrauksime iš Pietų Osetijos, todėl bandys mus išstumti jėga. Gruziją gali sustabdyti tiktai labai griežtos priemonės, ir mes privalome jų imtis, kad apgintume Rusijos piliečius Pietų Osetijoje“, – pabrėžė D.Rogozinas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija