Atnaujintas 2006 kovo 22 d.
Nr.22
(1422)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Dėl sovietų okupacijos padarytos žalos atlyginimo

Lietuvos politinių kalinių sąjungos tarybos prezidiumo pareiškimas

Pastaruoju metu pasigirsta ir politologų, ir tam tikros grupės politikų pasisakymų, kad derėtų atsisakyti reikalavimų ar bent juos kuriam laikui užšaldyti, atlyginti sovietų okupacijos Lietuvai padarytą žalą. Mes daugelį metų ėję GULAG’o bado ir kančių keliais, savo ir ten žuvusių likimo sesių ir brolių vardu smerkiame tokius siūlymus.

Mes, pareiškiame, kad tokia pozicija

politiniu požiūriu yra nedovanotina kvailystė, nes šių reikalavimų sustabdymas ateityje atimtų bet kokią galimybę juos iš naujo kelti;

moraliniu požiūriu reikštų išdavystę, nes niekas mūsų neįgaliojo ir neleido pamiršti bei paniekinti okupacinio režimo aukų;

teisiniu požiūriu būtų kriminalinis nusikaltimas, nes laužytume ir kitus verstume laužyti Tautos referendumo sprendimus ir galiojančių įstatymų reikalavimus.

Su giliu liūdesiu konstatuojame, kad komunistinio kolaboravimo genai, pavertę Sniečkų ir į jį panašius valstybės išdavikais ir bendratautiečių galvažudžiais, vėl paveikė kai kurių politikų galvas ir verčia juos nuolankiai tarnauti svetimiems interesams.

Mes manome, kad bet kokių abejonių dėl okupacijos žalos atlyginimo platinimas kenkia Lietuvos interesams.

Mes reikalaujame, kad klausimas dėl sovietų okupacijos padarytos žalos atlyginimo būtų nuolat, ramiai, santūriai ir ištvermingai siūlomas įtraukti į derybų su Rusijos Federacija, kuri yra Sovietų Sąjungos palikimo ir teisių perėmėja, darbotvarkę. Taip elgtis reikalauja nusistovėjusi tarptautinių santykių teisė ir tradicija.

Raginame šiuo klausimu Lietuvos Prezidentą, Seimą ir Vyriausybę pareikšti nedviprasmišką savo poziciją bei suvienyti pastangas, kad okupacijos žalos atlyginimo problemos būtų perkeltos į tarptautinę plotmę.

Antanas Stasiškis,
Lietuvos politinių kalinių sąjungos pirmininkas

Pareiškimas priimtas vienbalsiai kovo 15 dieną Lietuvos politinių kalinių sąjungos Tarybos Prezidiumo posėdyje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija