Atnaujintas 2006 balandžio 5 d.
Nr.26
(1426)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Nelegalūs ir legalūs šnipai

Pasaulio žiniasklaida komentavo dvi neseniai pasirodžiusias žinias apie tai, kaip gana aukšti Vakarų pasaulio asmenys darbavosi Sovietų Sąjungos, vėliau Rusijos naudai. Pirmiausia pranešta apie tai, kad Švedijoje, eidamas 100-uosius metus, mirė buvęs Švedijos karinių oro pajėgų pulkininkas Stigas Venerstromas, buvęs Švedijos karo aviacijos atašė Maskvoje 1948-1952 metais. Kaip paaiškėjo, šis Erelio slapyvardę turėjęs šnipas perdavė sovietams kelis tūkstančius dokumentų apie Švedijos priešlėktuvinės gynybos sistemą ir Švedijos bei JAV karinį bendradarbiavimą. Tik 1963-iaisiais, išaiškėjus visoms aplinkybėms, S.Venerstromas už šnipinėjimą buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, bet „už gerą elgesį“ 1974 metais paleistas į laisvę. Beje, prieš mirtį duodamas interviu žiniasklaidai sovietų šnipas „Erelis“ sakė nė kiek nesigailįs, kad išdavė savo tėvynę.

Antras pranešimas – iš dabartinių laikų. Kovo 30 dieną Europos ir pasaulio laikraščiuose sumirgėjo pranešimai, kad buvęs Vokietijos kancleris ir asmeninis Rusijos prezidento V.Putino bičiulis Gerhardas Šrioderis netgi kūrė naują ašį Maskvą-Berlynas, kažką panašaus į Stalino ir Hitlerio suokalbį 1939 metais. Į tą ašį iki šiol neatsisakoma įtraukti ir trečiąjį partnerį – Prancūzijos prezidentą Žaką Širaką ir sukurti ašį Maskva-Berlynas-Paryžius. Tiesa, pastaruoju metu Ž.Širakas turi ir kitų reikalų – mat kilo neregėto masto protesto demonstracijos dėl naujų darbo įstatymų.

Vokietijos kanclerio posto netekusį G.Šrioderį bemat priglaudė Kremliaus kontroliuojamas Rusijos dujų monstras „Gazprom“. Jis buvo paskirtas Šiaurės Europos dujotiekio stebėtojų tarybos pirmininku. Kitaip tariant, Rusijos prievaizdu Europoje. Beje, Rusijos laikraštis „Komersant“ paskelbė straipsnį, kuriame rašoma, kad G.Šrioderis pasiūlė V.Putinui artimiausio susitikimo metu, kuris įvyks šiomis dienomis, apsvarstyti specialios lobistinės struktūros įkūrimą Rusijos interesams Vakaruose proteguoti. G.Šrioderis netgi paskelbė specialų pareiškimą, kuriame sakoma, kad jis nekuria jokios lobistinės struktūros ar viešųjų ryšių kompanijos Maskvos interesams ginti. Tačiau pripažino, jog tariasi su prezidentu V.Putinu apie Rusijos ir Vokietijos „smegenų centro“ kūrimą, kuris nagrinėtų „bendrą strateginę partnerystę“. Tai kuo gi buvęs Vokietijos kancleris skiriasi nuo buvusio švedų šnipo, plušėjusio Maskvos naudai? Anas veikė slapčia, o šis nė kiek nesislėpdamas.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija