Atnaujintas 2006 balandžio 7 d.
Nr.27
(1427)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Paminėjo popiežiaus Jono Pauliaus II mirties metines

Kazimieras Dobkevičius

Kauno Arkikatedroje Bazilikoje
į tikinčiuosius žvelgė didžiulis
prieš metus mirusio popiežiaus
Jono Pauliaus II portretas

Kun. Mindaugas Pukštys skaito
pranešimą apie Šventojo Tėvo
paskelbtus dokumentus
Autoriaus nuotraukos

Sekmadienį, balandžio 2 dieną, Kauno Arkikatedroje Bazilikoje, priešais pagrindinį altorių, papuoštas gėlių puokštėmis į tikinčiuosius žvelgė didžiulis prieš metus mirusiojo popiežiaus Jono Pauliaus II portretas. Iškilmingai Eucharistijos liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, dalyvavo Kauno Arkikatedros Bazilikos administratorius kun. Evaldas Vitulskis, Kauno kunigų seminarijos rektorius kun. Aurelijus Žukauskas, dvasios tėvas kun. Renato Abeni, klierikai. Arkikatedra pilnutėlė tikinčiųjų, dar kartą atėjusių pagerbti buvusį tikėjimo šviesulį popiežių Joną Paulių II.

Pamoksle arkiv. S.Tamkevičius sakė: „Jonas Paulius II įvykdė savo pažadą – kalbėti tylinčios Lietuvos Bažnyčios vardu. Po Popiežiaus vizito Lenkijoje komunistinio režimo apologetai iškart suprato, kad socializmo idėjoms Lenkijoje artėja galas. Šventasis Tėvas yra pasakęs, kad „Kristaus negalima išstumti iš tikinčiųjų gyvenimo bet kurioje Žemės dalyje“. Jonas Paulius II visada pabrėždavo savo meilę Lietuvai. Aplankęs mus 1993 metų rugsėjo pradžioje, pakvietė nebijoti; tai dar labiau sustiprino viltį tapti laisviems ir stiprino mūsų gležnos, trapios valstybės pamatus“.

Vėliau Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje įvyko konferencija-susitikimas „Jonas Paulius II – gyvenimas, idėjos, veikla“. Salės kairėje pusėje buvo didžiulis Jono Pauliaus II portretas, dešinėje – ekranas, kuriame kaleidoskopiškai kito Popiežiaus įvairių kelionių spalvotos nuotraukos, tarp kurių ir vizito Lietuvoje epizodai – Lietuvos žemės pabučiavimas, vizitas Kryžių kalne, Aušros Vartų koplyčioje... Istorinių nuotraukų vėrinį lydėjo Šventojo Tėvo kalbos įrašas gražia, taisyklinga lietuvių kalba, jo mintys apie artimo meilę, padrąsinimą Lietuvos mokslininkams ir paprastiems žmonėms. Nuotraukų pynę ekrane lydėjo gedulinga melodija...

Į konferencijos dalyvius kreipėsi Kauno arkiv. S.Tamkevičius, sakydamas, jog „regis, Jonas Paulius II neišėjo į Tėvo namus, jaučiu, kad Jis yra tarp mūsų, dalyvauja kartu su mumis visuose mūsų darbuose“. Ganytojas minėjo, jog ne kartą teko artimai bendrauti su Šventuoju Tėvu, kuris visada labai įdėmiai įsiklausydavo į Lietuvos Bažnyčios reikalus ir problemas.

Po arkivyskupo įžanginio žodžio, kun.Mindaugas Pukštys skaitė pranešimą „Popiežiaus Jono Pauliaus II pontifikatas pastoraciniu aspektu“, kuriame apžvelgė Jono Pauliaus II paskelbtų dokumentų paveldą: keturiolika enciklikų, keturiolika apaštalinių adhortacijų, vienuolika apaštalinių konstitucijų, apaštalinius laiškus ir t.t.

Prelegentas plačiau nagrinėjo Jono Pauliaus II enciklikų išliekamąją vertę.

Dr. Paulius Subačius savo pranešime „Popiežiaus Jono Pauliaus II įtaką visuomenei“ pabrėžė, kad vienas ryškiausių pontifikato aspektų – jo apaštalinės ir piligriminės kelionės. Šventasis Tėvas kasmet susitikdavo vidutiniškai su milijonu žmonių, tarp jų su 400-500 tūkstančiais maldininkų, kurie dalyvaudavo savaitinėse bendrosiose audiencijose, didžiosiose Kalėdų, Velykų, beatifikacijos ir kanonizacijos iškilmėse. Popiežius buvo genialus diplomatas, sugebėjęs bendrauti su įvairių konfesijų atstovais. Jonas Paulius II įsteigė Popiežiškosios gyvybės ir Socialinių mokslų akademijas, kelis fondus, remiančius nuskurdusių pasaulio regionų gyventojus. Šventojo Tėvo įtaką pasauliui sunku įvertinti. Jau vien tas faktas, kad pontifikato pradžioje Šventasis Sostas palaikė diplomatinius santykius su 85 valstybėmis, o pabaigoje – jau su 174 valstybėmis, liudija milžinišką Jono Pauliaus II autoritetą.

Po turiningų pranešimų susirinkusiai auditorijai koncertavo Kauno kunigų seminarijos klierikai ir Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleiviai.

Popiežiaus Jono Pauliaus II mirties metinės praėjusį savaitgalį iškilmingai buvo paminėtos ir kitose Lietuvos vietose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija