Atnaujintas 2006 balandžio 26 d.
Nr.31
(1431)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Akmenų portretai

Algirdas Darongauskas
prie savo darbų Vyginto
Grigonio nuotrauka

Akmenys ne kartą yra patraukę fotomenininkų akį – Romualdui Požerskiui, Aleksandrui Macijauskui, Rimantui Dichavičiui, na, ir man pačiam tekę ne kartą atsisukti su objektyvu į įspūdingą akmenį gražuolį. Bet kad tokią didingą ir originalią akmenų fotokolekciją pateiks klaipėdietis Algirdas Darongauskas (g. 1957), buvo visiškai netikėta. Vilniuje, fotomenininkų galerijoje Didžiojoje gatvėje, atidaryta jo darbų paroda „Olandų kepurė“. Tai dar vienas pavyzdys, ką galima pasiekti dirbant atkakliai, nuoširdžiai su viena pasirinkta tema.

Jaučiu, kad daugelis nežino, kas ta Olandų kepurė. Tai vietovė, esanti mūsų Baltijos jūros pakrantėje ties Karkle, netoli Klaipėdos, – molinga aukšta atodanga ir akmenuota pakrantė. Čia ir yra beveik visi A.Darongausko fotografijų „herojai“ – ledynmečio riedulynas ir arčiausiai jūros esantis Placio ežerėlis. Čia autorius daug dienų praleido, keliasdešimt juostų išfotografavo, kol mums, žiūrovams, pateikė savo triūsą. Akmenys, perėję per kūrybinę menininko prizmę, nuotraukose kartais pavirsta nežemiškais, dieviškos visatos simboliais, kartais neregėtais gamtos kūriniais. O kartais „atvirsta“ į gyvus žmones.

Būdamas parodoje, vėl susimąsčiau apie spaudą. Daugeliui leidinių šiais laikais jau lyg ir nebereikalingas profesionaliai, originaliai padarytas fotoreportažas, meninis portretas. Dažniausiai pasitenkinama paprasto redakcijos darbuotojo arba darbuotojos padaryta nuotraukėle. Ir aiškinama, kad taip geriau, nes redakcijoje pasilieka honoraras. Taigi kalbėjau apie meninių fotografijų parodą, apie akmenis, o neišlaikęs pradėjau mėtyti akmenukus į žurnalistų daržą. Kitaip negaliu. Man, nemažai metų dirbusiam įvairioje spaudoje, skaudu, kai pavartau įvairiausius leidinius ir matau menkavertes fotografijas.

A.Darongausko akmenų fotokolekcija bus eksponuojama iki balandžio 23 dienos. Dabar atkaklusis fotomenininkas A.Darongauskas, mano žiniomis, antrus metus su fotoaparatu sukiojasi po akmeningajį daktaro Into Mosėdį ir Orvidų sodybą. Nors šių vietovių akmenys ne kartą jau lankyti kitų žmonių su fotoaparatais, tačiau viliuosi, kad šis menininkas būsimoje savo parodoje mums parodys dar kitokį akmenų vaizdą. Savitą ir nepakartojamą.

Algimantas ŽIŽIŪNAS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija