Atnaujintas 2006 balandžio 26 d.
Nr.31
(1431)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Velykinė teroristų „dovanėlė“

Po teroristinio akto Tel Avive
AFP nuotrauka

Tuo metu, kai naujasis Palestinos savivaldos parlamentas, kuriame dominuoja „Hamas“ teroristinės organizacijos atstovai, turėjo rinktis į savo posėdį, Tel Avivo autobusų stotyje antrąją Velykų dieną nuaidėjo galingas sprogimas. Žuvo mažiausiai septyni žmonės, apie 50 sužeistų. Daugelis jų – sunkiai. Tarp žuvusiųjų ir palestinietis savižudis teroristas. Sprogimo momentas pasirinktas neatsitiktinai, nes jis įvyko pietų pertraukos metu, kai Tel Avivo autobusų stoties valgykloje būna ypač daug žmonių. Atsakomybę už šį teroristinį aktą prisiėmė „Islamo džihado“ ir „Al Alksos kankinių brigados“ vadovybė. Palestinos autonomijos prezidentas Mahmudas Abasas pasmerkė šį išpuolį, tačiau nė žodžio nepasakė dabar konkrečią valdžią Palestinoje turintys šių teroristinių grupuočių bendraminčiai, o gal ir įkvėpėjai – „Hamas“ atstovai. Nežinia, kaip į tai dabar reaguos Maskva, faktiškai iškart pripažinusi naująją radikalios „Hamas“ grupuotės sudarytą Palestinos vyriausybę. Tuo tarpu amerikiečiams, jau nekalbant apie Izraelį, iškart buvo aišku, kad Palestinoje atėjo į valdžią ne tik dvasiniai teroro įkvėpėjai, bet ir teroristai. Kaip žinoma, JAV Valstybės departamentas uždraudė ne tik amerikiečių diplomatams, bet ir atskiriems asmenims, dirbantiems palestiniečių kontroliuojamose teritorijose, turėti bet kokių kontaktų su naujos palestiniečių vyriausybės atstovais. Ši valstybės departamento direktyva įsigaliojo tą pačią dieną, kai naujasis „Hamas“ ministrų kabinetas prisiekė Palestinos autonomijos parlamente. Oficialus JAV valstybės departamento atstovas Šonas Makormakas pabrėžė, jog Vašingtonas įdėmiai seka, kas vyksta šiuo laikotarpiu Palestinoje, kai visų lygių valdžia iš Palestinos administracijos vadovo M.Abaso, kurs siekė taikos su Izraeliu, pereina „Hamas“ lyderiams, kuris net puse žodžio neužsimena apie jokią taiką, tuo labiau derybas.

Baltųjų rūmų šeimininkas prezidentas Džordžas Bušas nebuvo toks diplomatiškas, kaip Valstybės departamento atstovas Š.Makormakas. Jis aiškiai leido suprasti, kad jo administracija padarys viską, kas įmanoma, kad priverstų naująją palestiniečių vyriausybę įsiklausyti į tarptautinės bendruomenės nuomonę. „Palestinos vadovai privalės pasirinkti, o JAV labai įdėmiai stebės jų veiksmus“, – pažymėjo prezidentas Dž.Bušas. Tiesa, JAV prezidentas pažymėjo, kad Amerika ir toliau teiks pagalbą palestiniečių tautai, bet apeinant dabartinę vyriausybę. Po šio JAV Valstybės departamento sprendimo ir prezidento Dž.Bušo komentarų provyriausybinės Rusijos laikraštis „Rossijskaja gazeta“ džiūgavo, jog tuo metu, kai JAV apriboja kontaktus su Palestinos vadovybe, Rusija juos aktyviai plečia. Kur veda ta plėtra, aiškiai matyti – netiesiogiai ir tiesiogiai remti teroristines organizacijas, kaip buvo Sovietų Sąjungos laikais. Prie kitokių kontaktų Maskva nepratusi ir savo įpročių bei politikos keisti neketina.

Nėra abejonės, kad po šio teroristinio išpuolio Tel Avive Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų. Laikinoji Izraelio vyriausybė pareiškė, kad jie kol kas bus riboti. Vienas iš jų bus Izraelio gyventojo statuso panaikinimas Rytų Jeruzalėje gyvenantiems „Hamas“ pareigūnams. Taip pat žadama neįsileisti į Izraelio teritoriją palestiniečių, įtariamų priklausymu kovotojams. Tai gali galutinai palaidoti ir taip po „Hamas“ atėjimo vos rusenantį taikos Artimuosiuose Rytuose procesą. O Maskvos bandymai vėl atgaivinti savo buvusią įtaką Artimuosiuose Rytuose, ypač Kremliaus draugystė su Teherano režimu tą procesą galutinai sužlugdys.

Po šio naujojo teroro akto, kurį „Hamas“ vadovaujama Palestinos autonomijos vyriausybė įvertino kaip „savigynos aktą“, įvyko skubus Izraelio armijos ir kitų jėgos struktūrų vadovų posėdis, po kurio apie 50 Izraelio šarvuočių įvažiavo į Nabluso miestą.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija