Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Auksalio kupke“ – Varėnos krašto kūrėjų darbai

Rūta AVERKIENĖ

Varėnos krašto kūrėjai parodos
„Auksalio kupkas“ atidaryme

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta Varėnos rajono kūrėjų darbų paroda „Auksalio kupkas“. Joje keturiasdešimt šeši įvairaus amžiaus autoriai iš įvairių Varėnos krašto kampelių: Merkinės, Musteikos, Grybaulios ir kitų – pristatė 250 austų, pintų, rištų, lipdytų iš molio, skobtų ir medžio, kaltų iš geležies meno dirbinių.

Parodą pristatęs Varėnos kultūros centro vyr. specialistas Marius Galinis sakė, jog šioje parodoje, tarsi „aukso kupke“, kuris asocijuojasi su gėriu, grožiu, atgaiva, spindi Varėnos krašto kūrėjų darbuose išsakyti žodžiai ir mintys. Kadangi tai nėra meno darbų varžytuvės, į parodą buvo renkami ir profesionalių menininkų, tautodailininkų darbai, ir pradedančiųjų kūrybiniai bandymai.

Varėnos kraštas nuo seno garsėja ne tik skaidriavandenėmis upėmis, šaltiniais, tyro oro, mąsliai ošiančiomis giriomis, bet ir talentingais kūrėjais, senųjų amatų meistrais. Jų išausti užtiesalai, nutapyti paveikslai, nupintos vyžos, puikiausi nėriniai, keraminiai ir medžio dirbiniai, šiaudiniai sodai bei kiti kūriniai žavi į Dzūkiją užklystančius miestiečius ir užsienio turistus.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pasidžiaugė, kad Varėnos krašte gyvena tiek daug žmonių, mokančių prakalbinti medį, molį, liną. „Auksalio kupke“ eksponuojami ir jaunųjų Varėnos dailės studiją „Kadagys“ lankančių varėniškių darbai. Pasak rajono vadovo, tai geras pavyzdys, kai turintis polinkį kurti jaunimas gali mokytis drožimo paslapčių.

Meras visiems kūrėjams palinkėjo kūrybinės sėkmės, kad kita paroda sužibėtų dar ryškesnėmis spalvomis. Daugelį ši paroda galbūt paskatins ryžtis ir personalinėms parodoms. Visus kuriančius varėniškius meras pakvietė su savo sukurtais darbais dalyvauti rugsėjo pabaigoje Varėnoje vyksiančioje tradicinėje Grybų šventėje, taip pat kūrėjus apdovanojo savivaldybės padėkos raštais.

Seimo narys Gediminas Jakavonis sakė, jog varėniškių kūryba verta ir didesnių parodų salių, ir pažadėjo panašią parodą suorganizuoti Seime. Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus pirmininkė Audronė Lampickienė sakė likusi sužavėta Varėnos krašto meno dirbinių meistrų kūrybingumu ir kvietė juos dalyvauti gegužės pradžioje Alytuje vyksiančioje parodoje „Dzūkiškas suvenyras“.

Varėnos turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Algirdas Juškevičius pabrėžė, kad Varėnos kraštas dažną vakarietį traukia ne tik nuostabia gamta, bet ir tebepuoselėjamais senoviniais dzūkiškais amatais, tautodaile. Dažnam vakariečiui širdis apsąla pamačius mažame kaimelyje, senoje troboje iš senovinės skrynios ištrauktą lovatiesę, lininį rankšluostį. Pasak A.Juškevičiaus, šalies turizmo agentūros noriai organizuotų ekskursijas, kurių metu būtų lankomi Dzūkijos žmonės, kuriantys iš medžio, molio, geležies, audžiantys, pinantys ir rišantys verbas.

Parodoje, veiksiančioje iki gegužės vidurio, galima išvysti pripažintų kūrėjų: keramikių Rūtos Indrašiūtės ir Teresės Jankauskaitės, dailininkės Juzefos Bagdonienės, medžio meistrų Vytauto Baublio, Vytauto Baranausko ir kitų autorių – darbų. Jie neabejotinai irgi papildo Dzūkijos krašto kūrėjų „aukso kupką“.

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija