Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vertinga dovana muziejui

Vaižganto gimtuosiuose Malaišiuose
su uteniškiais Maryte ir Vidmantu Savickais,
dovanojusiais Svėdasų krašto muziejui
vertingą knygą, bendrauja Anykščių rajono
mero patarėja Audronė Pajarskienė (kairėje)

Svėdasų krašto muziejus, veikiantis Anykščių rajono Kunigiškių kaime, restauruotoje buvusioje pradžios mokykloje, turi sukaupęs nemažai knygų, nuotraukų, dokumentų bei kitų eksponatų, skirtų kraštiečiui literatūros klasikui, visuomenės veikėjui kan. Juozui Tumui-Vaižgantui atminti. Ir neatsitiktinai. Juk šiame pastate, statytame dar caro valdymo metais, veikusioje mokykloje mokėsi ir Tumų Juozukas. Gabus vaikas per dvi žiemas su pagyrimu baigė keturis pradžios mokyklos skyrius.

Vėliau Vaižgantas savąją mokyklą globojo, siuntė mokymo priemones, knygas, šelpė vargingiau besiverčiančius mokinius. 1931 metais, mokiniams, jų tėveliams ir mokytojams pageidaujat, Kunigiškių pradžios mokykla buvo pavadinta kanauninko J. Tumo-Vaižganto vardu. Po daugelio dešimtmečių senasis pastatas atgijo, buvo restauruotas ir 1987 metais jame įsteigtas muziejus. Įvairūs eksponatai buvo surinkti aplinkiniuose kaimuose, gauti iš kitų muziejų, archyvų, bibliotekų, iš rašytojo giminaičių. Vis dar atsiranda geros valios žmonių, kurie muziejui ir dabar dovanoja vertingų dalykų.

Vaižganto gimtuosiuose Malaišiuose vykstant tradiciniams „Vaižganto skaitymams“, uteniškiai Marytė ir Vidmantas Savickai muziejui dovanojo labai vertingą dovaną – 1879 metais Varšuvoje išleistą 494 puslapių knygą lenkų kalba „Historya powszechna“. Ši knyga svarbi tuo, kad ant jos titulinio puslapio yra rašytojo parašas: „J.Tumas“. Puslapio viduryje ta pačia ranka ir tos pačios mėlynos spalvos pieštuku yra užrašytas skaičius 101. Gydytoja stomatologė Marytė ir inžinierius Vidmantas Savickai pasakojo, jog ta knyga apie tris dešimtmečius išbuvo jų namų bibliotekoje. Žinodami, kad Vaižganto gimtajame Svėdasų krašte veikia muziejus su gausia Vaižgantui skirta ekspozicija, jie nusprendė muziejui tą knygą su rašytojo autografu padovanoti. Pasak V.Savicko, jis renka senienas, kolekcionuoja įvairius daiktus, taip pat ir knygas. Jiems dar gyvenant Šiauliuose, kažkoks kolekcininkas įpiršo ir tą lenkišką knygą. Pirkti buvo verta vien dėl to, kad čia puikavosi Vaižganto parašas.

Jų dovanota knyga surado vietą muziejuje, lankytojai ją jau gali matyti šalia kitų eksponatų su atitinkamu paaiškinimu. Už tokią dovaną M. ir V.Savickams muziejaus darbuotojai yra nuoširdžiai dėkingi.

Šie uteniškiai žinomi kaip geradariai, padėję ne vienam literatui išleisti savo kūrybos knygas, moraliai ir materialiai parėmę kūrybinių žmonių iniciatyvas. Vaižganto kūrinių Svėdasų krašto muziejuje yra nemažai, taip pat yra mokyklinių vadovėlių, dovanotų mokyklai. Vieną knygą – prancūzų kalbos vadovėlį – puošia spaudas su kan. J.Tumo-Vaižganto pradžios mokyklos pavadinimu. Geradarių M. ir V.Savickų dovanota knyga yra pirmoji knyga su kanauninko ir rašytojo autografu.

Ir ką gali žinoti, kokie tos lenkiškos knygos su J.Tumo-Vaižganto parašu keliai. Aišku dabar tik viena – uteniškių M. ir V.Savickų dovanota knyga iš muziejaus jau niekur nebeiškeliaus...

Vytautas BAGDONAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija