Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Čia ir dabar“ – vienadienių Lietuva

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Knygos „Čia ir dabar“ viršelis

Šiemetinėje knygų mugėje buvo pristatytas naujas žymaus lietuvių prozininko, Nacionalinės premijos laureato Jono Mikelinsko politinis romanas „Čia ir dabar“, išleistas „Vagos“ leidyklos, sulaukęs knygos mylėtojų dėmesio. Įdomu buvo susitikti ir su pačiu rašytoju, gegužės pradžioje pradėjusiu 85-uosius metus, pasirinkusį aktyvų ir intensyvų gyvenimo būdą. Jo balta galva iš tolo švyti daugelyje renginių, jo žodis – protingas ir širdyje išnešiotas, tačiau tariamas nedažnai, tik tada, kai kas nors maloniai paprašo. Primerktos akys, regis, pastebi viską, kas vyksta aplinkui, kai namie, atsisėdus prie rašomojo stalo, sugula į knygų puslapius. Taigi skaitytojui net nekyla noras suabejoti tuo, kas tose knygose parašyta.


„Svėdasų albumas“

Iš Svėdasų krašto kilęs anykštėnas muziejininkas, kraštotyrinio darbo entuziastas Raimondas Guobis rajono gyventojus (ir ne tiktai juos) nuolat pradžiugina įvairiais kraštotyrinės tematikos leidiniais, knygelėmis apie miestelius, bažnyčias, gimtajam kraštui labiausiai nusipelniusius žmones. „Utenos spaustuvė“ 500 egzempliorių tiražu išleido R.Guobio „Svėdasų albumą“. Jame galima išvysti arti penkių dešimčių nuotraukų iš 1909-1943 metų laikotarpio. Šias nuotraukas kraštotyrininkas yra gavęs iš senosios kartos svėdasiškių, taip pat nemažai vertingų fotografijų jis turi sukaupęs savo asmeninėje kolekcijoje.


Renkama medžiaga naujai knygai

Apie „Didžiosios Kovos“ partizanų apygardą, veikusią dabartinių Ukmergės, Jonavos, Širvintų, Elektrėnų, Kaišiadorių, Trakų, Kauno rajonų teritorijose, jos vadą Žalią Velnią išleistos dvi knygos („Žalio Velnio takais“, 1995 m. ir „Didžioji Kova“, 1999 m.), paskelbtas pluoštas dokumentų leidiniuose, atsiminimų knygose. Jos jau tapo bibliografine retenybe. Nuo to laiko rasta naujos archyvinės medžiagos, nuotraukų, kitokių dokumentų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija