Atnaujintas 2006 gegužės 10 d.
Nr.35
(1435)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Svėdasų albumas“

Iš Svėdasų krašto kilęs anykštėnas muziejininkas, kraštotyrinio darbo entuziastas Raimondas Guobis rajono gyventojus (ir ne tiktai juos) nuolat pradžiugina įvairiais kraštotyrinės tematikos leidiniais, knygelėmis apie miestelius, bažnyčias, gimtajam kraštui labiausiai nusipelniusius žmones. „Utenos spaustuvė“ 500 egzempliorių tiražu išleido R.Guobio „Svėdasų albumą“. Jame galima išvysti arti penkių dešimčių nuotraukų iš 1909-1943 metų laikotarpio. Šias nuotraukas kraštotyrininkas yra gavęs iš senosios kartos svėdasiškių, taip pat nemažai vertingų fotografijų jis turi sukaupęs savo asmeninėje kolekcijoje.

Didžiosios dalies nuotraukų autoriai nežinomi, nes anksčiau nebuvo tokios tradicijos rašyti ant fotografijų autorių pavardžių ar dėti spaudus. Pačių seniausių – praeito šimtmečio pradžios nuotraukų autorius yra garsus Anykščių krašto fotografas Juozas Survila, taip pat albume yra Lietuvoje garsėjusio fotomeistro, vėliau JAV dirbusio fotografu, su Svėdasų kraštu artimai susijusio Vytauto Maželio darbų. Leidinyje, kaip ir dera, spausdinama nemažai Svėdasų miestelio vaizdų, pateikiamos nuotraukose įamžintos svėdasiškių gyvenimo akimirkos. Čia galima pamatyti garsų parapijos chorą ir kanklininkių ansamblį, Panevėžio vyskupo Kazimiero Paltaroko viešnagę, Nepriklausomybės koplytstulpio, pieninės, gimnazijos bei kitų objektų statybų vaizdus, Svėdasuose veikusių artelių darbininkus, Šaulių sąjungos aktyvistus, bažnyčią, Vaižganto paminklą ir daugelį kitų vaizdų. Kadangi albumo sudarytojas R.Guobis neblogai valdo plunksną, įdomiai apie Svėdasų praeitį jis rašo ir įžanginiame žodyje. Šį albumą mielai įsigyja Svėdasų krašto žmonės. Jaunimui – tai žvilgsnis į istoriją, gimtojo krašto praeitį. Vyresnioji karta nuotraukose atpažįsta save ir savo bendraamžius, žiūrėdami prisimena svėdasiškių šventes, kasdienybę, čia gyvenusius žmones.

„Svėdasų albumas“ – jau dvidešimtoji R.Guobio leidžiamo „Spingsulės knygynėlio“ knyga. 1993-iųjų pradžioje R.Guobio ir kitų veiklių žmonių dėka buvo įkurtas „Spingsulės“ klubas, kuris iš pradžių leido laikraštį „Alaušo varpas“, o paskui pradėjo užsiimti knygų leidyba. Po „Spingsulės knyginėlio“ ženklu buvo išleista svėdasiškio literato Donato Šilinio poezijos knygelė „Už mėlynų tolių“, anykštėnės literatės buvusios tremtinės Bronės Andriškevičiūtės-Kundrotienės tremties dienoraštis eilėmis „Sausio šerkšnas“, kun. Kazimiero Girniaus surinktos archyvinės medžiagos ir prisiminimų pagrindu parengta knygelė „Alunta“. Paskui buvo anykštėnės literatės buvusios tremtinės Janinos Cibienės poezijos knygelė „Poezija“ ir „Išeinančios dienos“, prisiminimų knyga „Naktis taigoje“, R.Guobio „Inkūnai“, Utenos apskrities invalidų draugijos narių kūrybos rinktinė „Džiaugsmo ašara“, R.Guobio parengta kraštotyrinio pobūdžio knyga „Troškūnų Švč. Trejybės bažnyčios choras“, Traupio klebono kun. Stepono Galvydžio poezijos knyga „Kunigas Aleksandras Papučka“, troškūniečio pedagogo Jaroslavo Markucko knyga „Kas širdy susikaupia“. Didelio pasisekimo susilaukė pirmasis Anykščių krašto kalendorius – „Jubiliejinių 2000 metų „Spingsulės“ kalendorius“, parengtas to paties veikliojo R.Guobio ir šio autoriaus pažintinio pobūdžio knyga „Anykščių krašto bažnyčios“ bei daug kitų „Spingsulės knyginėlio“ knygų.

„Svėdasų albumas“ – ne paskutinė. Kraštotyrinio darbo entuziasto R.Guobio svajonėse dar ne viena knyga. „Pasikinkęs“ dviratį, jis aplanko tolimiausius vienkiemius, užsuka į nuošaliausius bažnytkaimius, užrašinėja senų žmonių prisiminimus, susipažįsta su bažnyčių archyvais, mokyklų muziejėliais.

Vytautas BAGDONAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija