Atnaujintas 2006 gegužės 19 d.
Nr.38
(1438)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kadrilis apie „tėtušį“

Vos tik pasibaigus prezidento rinkimams Baltarusijoje, „Gazprom“ šefas, šio dujų monstro valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris, savaip nuo savo vietininko Rusijos prezidento V.Putino pasveikino Minsko „tėtušį“ su pergale. Jeigu V.Putinas dar net nepaskelbus oficialių rinkimų rezultatų paskelbimo pasveikino A.Lukašenką, tai „Gazprom“ savotišką pasveikinimą atsiuntė prieš inauguraciją. Manoma, kad po tokio pasveikinimo A.Lukašenką netgi ištiko nervinis sukrėtimas ir jis kelias dienas visiškai nesirodė viešumoje. Taigi „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Riazanovas pareiškė, kad koncernas priėmė sprendimą, jog nuo 2007 metų pradžios už dujas Baltarusija privalės mokėti „europinio lygio“ kainomis. Na, bent jau iki Baltijos šalių mokamų kainų lygio. Kaip žinoma, Europos valstybės vidutiniškai moka po 250 dolerių už 1000 kubinių metrų dujų, o Baltarusija – tik po 46,68 JAV dolerių.

Baltarusijos premjeras Sergejus Sidorskis labai supyko dėl tokių „Gazprom“ ketinimų ir pareiškė, jog Baltarusija – ne šiaip sau NVS šalis, kaip kokia Ukraina ar Gruzija, o yra sąjunginė Rusijos ir Baltarusijos valstybė, todėl kainos turi būti vienodos ir Rusijos, ir Baltarusijos įmonėms. Padidinus dujų kainą iki 230-250 dolerių, beveik visų ekonomikos specialistų nuomone, tai reikštų Baltarusijos ekonomikos bankrotą. Tuo tarpu Rusijos ir Baltarusijos valstybės vykdomojo komiteto pirmininkas Pavelas Borodinas pareiškė, kad jau šiemet bus priimta tos taip keistai kuriamos valstybės konstitucija. O pagal ją, turės būti renkamas tos naujos sąjungos prezidentas. Daugelis politikos analitikų prognozuoja, jog Rusijos ir Baltarusijos sąjungos kūrimo procesai tam ir spartinami, kad tos valstybės prezidentu taptų V.Putinas. Neatsitiktinai pastaruoju metu jis jau kelis kartus pareiškė, kad nesistengs tapti Rusijos prezidentu trečiajai kadencijai, ką draudžia dabartinė Rusijos konstitucija. Tačiau vadovauti jam ir nereikės, jeigu bus priimta „sąjunginės valstybės“ konstitucija. Pasak P.Borodino, jau šiemet Baltarusijoje gali būti įvestas rusiškas rublis. Todėl „Gazprom“ grūmojimai žymiai padidinti dujų kainas gali būti tik Kremliaus spaudimas A.Lukašenkai, kad tas liautųsi spyriotis ir sutiktų su visomis sąlygomis dėl Maskvos ir Minsko susijungimo. Tiesą sakant, būti būsimosios valstybės prezidentu neatsisako ir A.Lukašenka. Tam jis turi pagrindo. Daugelio apklausų duomenys rodo, kad vis daugiau rusų simpatizuoja A.Lukašenkai ir norėtų būtent jį matyti Rusijos ir Baltarusijos prezidentu, nes jis kur kas ryžtingiau už V.Putiną imsis pažaboti oligarchus, grąžins šalį į „išvystyto socializmo“ laikus, sugebės suderinti baltarusišką valstybinį socializmą su Rusijos valstybiniu kapitalizmu.

Įdomūs yra artimo „Gazprom“ rusų ekonomisto Michailo Leontjevo samprotavimai apie tai, kodėl reikia padidinti dujų kainas broliškai Baltarusijai. Štai dienraščio „Komsomolskaja pravda“ apžvalgininko Antono Nefedovo klausimai ekonomistui M.Leontjevui ir atsakymai į juos:

Kas atsitiko? Ko mes norime iš Baltarusijos?

To paties, ko norėjo draugas Ostapas Benderis iš Zosės Sinickos „Aukso veršyje“ – tarpusavio bendradarbiavimo. Jeigu A.Lukašenka nori gauti pigių dujų, jis privalo dalytis. Turiu galvoje Baltarusijos dujotiekių sistemą.

O „tėtušis“ sutiks pasidalyti?

A.Lukašenka – sunkus derybininkas. Tačiau 230 dolerių kaina tik pradinė pokalbiams. Kaina gali būti kompromisas.

Tai gal tai politinis šantažas?

Ne. Tai gryna ekonomika. Nors jeigu „Gazprom“ ultimatumas privers A.Lukašenką greičiau susijungti su Rusija į sąjungą, tai – irgi išeitis.

Tai kaip „tėtušis“ („batka“) išsisuks? Atiduos dujotiekius Rusijai, įstos į sąjungą ar mokės už dujas kaip Ukraina?

Jis dabar ir galvoja apie tai. Aš jo vietoje irgi pagalvočiau.

Tuo tarpu praėjusią savaitę Rusija jau pradėjo statyti Baltarusijoje naujausias priešlėktuvines ir priešraketines sistemas. Ta proga į Baltarusiją atvyko pats Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas ir pareiškė, kad nuo šiol Baltarusijos siena yra ir Rusijos siena.

Na, o Minsko ir Maskvos propagandinė mašina šlovinant A.Lukašenką, jau visur vadinamą žodžiu Batka, kasdien per Rusijos ir Baltarusijos radijo stotis be paliovos transliuoja estradinio ansamblio „Siabry“ dainininko Anatolijaus Jarmolenkos ir jo dukros Alesės šlovinimo kupletus Minsko diktatoriui:

Puikiai susiūtas ir tvirtai sudėtas,
Jis blogio neišmokys.
Batka visus išrikiuoti gali,
Batka už visus šauniausias...

(Ladno sšit ir krepko složen.
On plochomu ne naučit.
Batka vsech postroit možet.
Batka vsech drugich pakruče...)

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija