Atnaujintas 2006 gegužės 24 d.
Nr.39
(1439)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Paminklas
vysk. M.Valančiui ieško erdvės

Benjaminas ŽULYS

Jau kuris laikas Kaune, senosios Rotušės aikštėje, šalia Kauno kunigų seminarijos aukštos sienos, akį džiugina ir sielą malonina įžymaus lietuvio, blaivybės propaguotojo ir diegėjo, tautos švietėjo vyskupo Motiejaus Valančiaus paminklas. Įspūdingas kūrinys – tai išeivijos lietuvio Rimvydo Sidrio geranoriška dovana miestui. (Skulptorius – Leonardas Žuklys, architektai – Algimantas Sprindys ir Leonardas Vaitys.) Paminklą jo atidengimo praeitais metais iškilmėse palaimino Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Reikia prisiminti, kad paminklą žymiajam lietuviui buvo ketinta pastatyti dar prieškariu, ir ši svajonė buvo įgyvendinta neseniai.

Vieta paminklui pasirinkta neatsitiktinai – šioje aplinkoje vyskupas gyveno, dirbo, o netoli, Kauno Arkikatedros Bazilikos kriptoje, dabar ilsisi. Netoliese – Maironio įspūdingas paminklas, namas, kuriame poetas gyveno, Kauno arkivyskupijos kurija, kiti dvasingumo pastatai. Tai tarsi vienija žmonių nuotaikas, pakylėja mintis į didesnes aukštumas.

Tačiau kai kurių kauniečių ir ne vien jų nuomone, vysk. M.Valančiaus paminklas buvo pastatytas netinkamoje vietoje, be to, ir dabartinė jo aplinka neprižiūrima, siena, prie kurios stovi paminklas, nenutinkuota, nesutvarkyta. Iš vienos ir kitos pusės ūžauja, dūmina, kelia triukšmą automobiliai, paminklas esąs per arti sienos, jam stinga erdvės.

O juk vyskupas buvęs plačių užmojų žmogus, mėgęs bendrauti su visuomene, ėjęs į žmones. Ypač piktina tai, kad įvairių masinių švenčių metu, vykstančių Rotušės aikštėje, ne kartą šalia garbiojo lietuvio paminklo buvo statomi kilnojamieji tualetai, ir, atrodo, tai niekam neužkliūdavo.

Šias bei kitas mintis dėl vyskupo M.Valančiaus paminklo aplinkos priežiūros, jo dabartinės vietos tinkamumo savo laiškuose Kauno miesto merui, taip pat ir Kauno deputatų klubui išsakė Šiaulių M.Valančiaus blaivystės draugijos nariai, kiti Lietuvos visuomenės atstovai. Nes, anot jų, vysk. M.Valančius yra ne vien Kauno, o visos Lietuvos patriotas.

Šias mintis aptarė ir dar labiau jas praplėtė Kauno deputatų klubo nariai (vadovas – Kauno ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius), susirinkę Kauno rotušėje. Diskusijoje buvo pasakyta įvairių nuomonių. Buvo svarstyta galimybė paminklą iš dabartinės vietos perkelti prie Arkikatedros Bazilikos, netgi buvo parodytas fotografijos montažas, kaip tai atrodytų gyvenime. Bet kaip tik maždaug toje vietoje ketinama atstatyti kadaise buvusius šalia bažnyčios vartus, gal ir visą supusią Arkikatedrą mūrinę sieną, kuri sovietmečiu buvo nugriauta. Tad paminklas rekonstrukcijos atveju tokioje vietoje vargu ar komponuotųsi. Būtų galima paminklą pastatyti ir šalia Arkivyskupijos kurijos esančiame skverelyje, tam pritaria ir arkivyskupas S.Tamkevičius. Čia dažnai lankosi tikintieji, ateina nemažai ekskursantų ne vien iš mūsų šalies, bet ir iš užsienio. Dar vienas variantas – palikti paminklą toje pačioje vietoje, tik iš esmės pakeisti jo dabartinę aplinką – sutvarkyti sieną, šalia kurios stovi monumentas, visą aplinką ir būtinai uždrausti transporto eismą nuo sankryžos iki pat Arkivyskupijos kurijos, kad čia vyrautų nors minimali ramuma. O gal paminklą reikėtų perkelti toliau nuo Rotušės aikštės ir A.Jakšto gatvės sankirtos?

Profesorius Algimantas Miškinis diskusijoje kalbėjo, kad jis su skulptoriumi L.Žukliu, kitais kompetentingais specialistais kruopščiai apžiūrėjo visą Rotušės aplinką, apėjo visus kampelius ir nusprendė, kad dabartinė vieta paminklui buvusi tinkamiausia. Kita kalba, kad jo aplinka palikta kone likimo valiai, ja mažai rūpinamasi. Esą aišku, kad prieš statant paminklą, jam vieta nebuvo paruošta, sutvarkyta. Gal derėtų paskelbti vietos idėjos konkursą dėl paminklo vietos Rotušės aikštės aplinkoje? – samprotavo diskusijos dalyviai.

Profesorius Vladas Stauskas sakė, kad senosiose Europos miestų aikštėse paminklai įžymybėms pastatytos kaip tik arti kokios nors sienos. Viena erdvė, kai paminklas statomas žymiam karvedžiui, kita – kai garbiam dvasininkui. O Kauno rotušė kaip tik esanti viduramžių senumo aikštė. Savo mintimis pasidalijo vyskupo M.Valančiaus blaivybės sąjūdžio valdybos pirmininkas Juozas Kančys, valdybos narys Vytautas Petras Turčinskas. Buvo pasakyta nuomonė, kad paminklą gal tiktų perkelti į Laisvės alėją, parenkant tam tinkamą vietą. Nes vyskupas buvęs itin plataus bendravimo dvasininkas, o Laisvės alėjoje visada būna gausu žmonių, daug turistų, čia vyksta įvairios masinės šventės ir kt.

Diskusijoje nutarta parengti Deputatų klubo dėl paminklo vysk. M.Valančiui vietos bei jos sutvarkymo projektą ir jį pateikti miesto savivaldybei.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija