Atnaujintas 2006 gegužės 31 d.
Nr.41
(1441)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gintautas Dabrišius – Poezijos pavasario laureatas

Poezijos pavasario laureatas
Gintautas Dabrišius
Ričado Šaknio nuotrauka

42-ojo Poezijos pavasario laureatu kauniečiai išrinko poetą Gintautą Dabrišių. Penktadienį iškilmingoje ceremonijoje, kuri tradiciškai rengiama Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, poezijos rinkinio „Sviest akmenuką“ autorius vainikuotas ąžuolo lapų vainiku.

Pristatydamas penktąją G.Dabrišiaus knygą, literatūros kritikas Rimantas Kmita pabrėžė, jog šis autorius turi savo poetinio mąstymo manierą, savo intonaciją. „Nepaisant to, jo nėra nei literatūros apžvalgose, nei naujausioje, nei senesnėje lietuvių literatūroje. Ir internete beveik nėra. Vadinasi, kaip ir visai nėra. Net Lietuvių literatūros enciklopedijoje apie kūrybą tėra vienas sakinys: Dabrišiaus poezijai būdinga konkreti detalė, tautosakos, šnekamosios kalbos intonacijos, dominuoja valstietiška pasaulėjauta, susipina kaimo ir miesto tematika“.


Startavo Pažaislio muzikos festivalis

Solistai Romanas Muravitskis
ir Irina Krikunova koncerto metu.
Diriguoja Gintaras Rinkevičius

Sekmadienį, gegužės 28 dieną, vėlyvą vakarą, skambant Pažaislio bažnyčios varpui ir be paliovos pliaupiant lietui, kauniečiai ir miesto svečiai, tikrai neįtikėtinai gausiai susirinkę, sveikino prasidedantį XI tarptautinį Pažaislio muzikos festivalį. Skėčių miške pasislėpę kauniečiai išgirdo Kauno miesto mero Arvydo Garbaravičiaus sveikinimo žodžius, kuriais miesto vadovas išreiškė susižavėjimą muzikinės visuomenės ryžtu ir pagarba festivalio organizatoriams ir artistams, atlikėjams tokiu darganotu oru klausytis klasikinės muzikos. Į muzikos mylėtojus kreipėsi Šv. Kazimiero kongregacijos vienuolyno vyresniosios pavaduotoja s. Julita. Sesuo pasidžiaugė, kad tiek daug žmonių susirinko į Pažaislio muzikos festivalio pradedamąjį koncertą. „Gražu, kad ši diena sutapo su Švč. M. Marijos Apsilankymo atlaidais Pažaislio bažnyčioje. Mūsų tautiečiai, – sakė s. Julita, – nebijodami lietaus, vėjo, kepinančios saulės, neša kryžių į Šventąją Žemę kaip atsipirkimą už pasaulio nuodėmes. Pažaislio šventoriuje skambanti muzika sėja santarvę tarp žmonių, šeimos narių, suartina pasaulio tautas. Ir šių metų festivalio muzika tesuartina mus visus“.


Vaikai suko ratelius

Romas BACEVIČIUS

Festivalyje „Suk, suk ratelį“
šoka „Kalvelis“

Tris gegužės savaitgalio dienas Kaune ir Trakuose aštuntą kartą vyko tarptautinis vaikų tautinių šokių festivalis „Suk, suk ratelį“, kuriame, be trijų Kauno, dalyvavo ir trys kolektyvai iš užsienio. Penktadienio, gegužės 19-osios, vakarą Kauno kultūros centre susirinkę žiūrovai galėjo pamatyti nuotaikingą koncertą, kuriame šoko „Kalvelis“ (vadovė Ilona Jakštytė), „Šėltinis“ (vadovė Virginija Skiparienė), „Malūnėlis“ (meno vadovė ir choreografė Birutė Brazdžiūtė), kuriame groja liaudies instrumentų orkestras (vadovė Zita Labutienė), bei svečius iš Latvijos – Rygos lietuvių vidurinės mokyklos tautinių šokių kolektyvą „Bitutė“ (vadovai Solmėja Indanė ir Aldona Gribulė), Estijos Keilos miesto „Kapsutajed“ (vadovė Kink Rina) – ir Ukrainos sostinės Kijevo šokių akademijos (vadovas Andrejus Liaguščenka) jaunuosius šokėjus. Jauniesiems festivalio dalyviams ir jų vadovams, negailintiems laiko puoselėjant tautinį šokį, dėkojo savivaldybės Kultūros skyriaus atstovė Irena Simanauskienė.


Paroda monsinjorui Jonui Juodeliui atminti

Bronius VERTELKA

Mons. Jono Juodelio
sesuo Ona Morkvėnienė

Mons. Jonas Juodelis – ilgametis Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas, teologijos daktaras, poliglotas, knygų mylėtojas, Panevėžio garbės pilietis, teisingas ir labai geras žmogus, išėjo į Amžinybę šių metų sausio pradžioje, nesulaukęs po kelių mėnesių sukaksiančio 85-ojo gimtadienio. Šios monsinjoro sukakties proga Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ atidaryta memorialinė paroda. Joje eksponuojamos mons. J.Juodelio nuotraukos iš bibliotekos rankraščių rinkinių bei vertingiausi leidiniai iš įsigytos knygų kolekcijos. Parodoje galima pamatyti mons. J.Juodelio vyskupijos kanclerio priesaiką, jo reabilitavimo pažymėjimą, išduotą Aukščiausiojo Teismo 1989 m. lapkričio 27 d. Yra knyga su kalbininko Petro Būtėno autografu, ji dovanota mons. J.Juodeliui baigus Panevėžio gimnaziją.


Muziejus plėsis

Benjaminas ŽULYS

Kaune yra įvairių krypčių muziejų – juos išvardyti neužtektų abiejų rankų pirštų. Tačiau miesto muziejaus, plačiai nušviečiančio Kauno istoriją, jo praeitį, nūdieną, daugiau ar mažiau vienijančio įvairiopą miesto gyvenimą, iki šiol nebuvo. Tad jau senokai įvairiuose Kauno administracijos, visuomeninių organizacijų sluoksniuose, tarp politikų, architektų, urbanistų svarstoma galimybė tokį muziejų įkurti. Juolab kad prieškario Kaune toks muziejus gyvavo, jis veikė dabartinio Ryšių muziejaus patalpose Rotušės aikštėje, greta Kauno arkivyskupijos kurijos. Tiesa, negalima pamiršti, kad Kauno muziejus jau veikia Valančiaus gatvėje, buvusiame vyskupo Motiejaus Valančiaus ir kardinolo Vincento Sladkevičiaus gyvenamajame name. Bet muziejus turėtų būti didesnis, įspūdingesnis.


Kai gaudė vario triūbos

Bronius VERTELKA

Vlado Paulausko vaikaitė –
Vilniaus muzikos akademijos
docentė Skaistė Palšauskienė

„Tokio žmogaus pamiršti nevalia“, – kalbėdama apie kompozitorių, chorų vadovą, vargonininką Vladą Paulauską sakė Panevėžio vaikų muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Alvyda Beržonienė. Gegužės 22-ąją Muzikiniame teatre vyko jo kūrybos vakaras. Kartu buvo minimos šio iškilaus žmogaus 120-osios gimimo metinės.


Kiekvienas gali turėti savąjį Everestą

Vladas Vitkauskas Kauno
rajono savivaldybės
viešojoje bibliotekoje

Šeštą kartą Lietuvos bibliotekininkų draugija (LBD) kvietė dalyvauti Nacionalinėje Lietuvos bibliotekų savaitėje, kuri buvo surengta balandžio 23-30 dienomis šalies bibliotekose. Savaitės šūkis – „Skaityk! Pažink! Mėgaukis!“ – kvietė bibliotekininkus, politikus, valdžios ir žiniasklaidos atstovus, bendruomenių narius ir visus knygos mylėtojus aktyviau skaityti, bendrauti, pažinti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija