Atnaujintas 2006 birželio 7 d.
Nr.43
(1443)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Poezijos pavasario balsai skambėjo Varėnoje

Eiles skaito poetė D.Molytė-Lukauskienė

Koja kojon su žydinčiomis ievomis ir alyvomis, prabilusiais paukščiais ir pavasariniais jausmais gegužės 14-28 dienomis per Lietuvą žingsniavęs tarptautinis Poezijos pavasaris užklydo ir į Varėną. Šiemet Poezijos pavasario rengėjai numatė labai daug - apie 90 susitikimų, kurie vyko mokyklose, muziejuose, dvaruose, kūrėjų tėviškėse. Poetų ir skaitytojų dialogai vyko ir didmiesčiuose, ir provincijoje. Poetai patys nesisiūlė, bet buvo kalbinami, kviečiami, vadinasi, reikalingi.

Poezijos pavasario šventėje dalyvavo ir varėniškiai poezijos mylėtojai, pasiklausyti poezijos skaitymų susirinkę į Varėnos rajono savivaldybės viešąją biblioteką. Tądien pavasariškai nusiteikę poetai išbraidė Čepkelių raistą, žiūrėjo į „Ūlos akį“, o paskui vieni – šmaikščiai, kiti – melancholiškai skaitė savo poeziją, epigramas ir užsienio poetų eilių vertimus. Poetus: D.Molytę-Lukauskienę, D.Gintalą, J.Jackevičių, A.Skyrelį ir S.Jurevičių į susitikimą su varėniškiais atlydėjo literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

Kalbėdamas apie 42-ąjį kartą nuo 1965 metų rengiamą „Poezijos pavasarį“, kurio iniciatorius buvo poetas Justinas Marcinkevičius, V.Sventickas paminėjo, jog šio Poezijos pavasario devizas – šviesos siūlas. „Tradiciškai rengiamas Poezijos pavasaris įrodo poeziją rašančių ir ją skaitančių žmonių gyvybingumą. Turėkim vilties, kad Poezijos pavasariai išliks kaip brangintinas skaitančiųjų ir rašančiųjų bendravimo būdas. Poezijos pavasaris atliko ir vis dar atlieka svarbų vaidmenį,“ – sakė jis.

Literatūros kritikas pasidžiaugė naujuoju „Poezijos pavasario“ almanachu, kuriame tiek daug nežinomų pavardžių. „Tai didelė sėkmė, nes naujų vardų atsiradimas garantuoja ir pratęsia mūsų gyvybę“, - sakė jis.

Kokia didelė lietuviško poetinio žodžio galia, įrodo ir tai, jog lietuvių poezija yra suvokiama ir vertinama net ir europiniame kontekste. „Beje, klausytojų įspūdžiai taip pat turi išliekamąją vertę, juk svarbu, kad poetinis žodis veikia žmogų,“ – kalbėjo V.Sventickas.

Poezijos pavasario šventę moteriškai jautriomis eilėmis, kurios, kaip pati sakė, – tai jaunos moters gebėjimas kalbėti, pradėjo kraštietė, šiuo metu Klaipėdoje gyvenanti poetė D.Molytė-Lukauskienė. Ji sakė, kad iš ilgesio ir meilės šiam kraštui gimė ne viena knyga, tačiau iki šiol jos neišleistos.

Poezijos skaitymų pasiklausyti susirinkę įvairaus amžiaus varėniškiai poezijos mylėtojai turėjo progos pasiklausyti ir kraštiečių poetų J.Jaksebagos, J.Staliulionio, R.Kašėtienės skaitomų eilių.

Varėniškių vardu poetams už tai, kad skaidri poezijos šventė aplankė ir Varėnos kraštą, padėkojo savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis.

Norintieji galėjo įsigyti Lietuvos rašytojų sąjungos leidykloje išleistų knygų, tarp kurių buvo ir almanachas „Poezijos pavasaris 2006“.

Rūta Averkienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija