Atnaujintas 2006 birželio 21 d.
Nr.47
(1447)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Kaimynėliai“ rinkosi į Svėdasus

Vytautas BAGDONAS

Svėdasų seniūnas Valentinas
Neniškis (kairėje) krivūlę būsimajai
šventei organizuoti perduoda
Kamajų seniūnui Vytautui Viliui

Bendra penkių seniūnijų meno
kolektyvų daina Šventinė eisena
Svėdasų gatve. Priekyje žengia
penkių seniūnijų seniūnai

Nors ir žvarbokas buvo paskutinysis gegužės šeštadienis, tačiau tai nesutrukdė svėdasiškiams stebėti įspūdingą renginį. Tądien Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos stadione vyko penkių aplinkinių seniūnijų meno mylėtojų šventė „Sveiki, kaimynėliai!“, į kurią atvyko Anykščių rajono Debeikių ir Svėdasų, Utenos rajono Užpalių ir Vyžuonų bei Rokiškio rajono Kamajų seniūnijų meno saviveiklininkai. Pirmą kartą panašus renginys buvo organizuotas 1998-aisiais Vyžuonose. Nuo to laiko tokios šventės pradėtos organizuoti kasmet vis kitoje seniūnijoje. Svėdasuose gegužės 27-ąją organizuota šventė – jau devintoji, ir toks renginys Vaižganto gimtajame krašte vyko antrą kartą.

Šventė prasidėjo visų penkių seniūnijų meno mylėtojų eisena centrine J.Tumo-Vaižganto gatve nuo miestelio centro iki gimnazijos. Šventinę eiseną papuošė besiplaikstančios miestelių vėliavos. Kolonos priekyje žengė seniūnai: svėdasiškis Valentinas Neniškis, debeikietis Alvydas Simonavičius, užpalėnas Vitas Jurka, vyžuoniškis Vytautas Vanagas ir kamajiškis Vytautas Vilys.

Šventė buvo pradėta bendra visų meno kolektyvų atliekama daina, kuriai žodžius parašė Debeikių kultūros namų direktorė poetė Danutė Augustinienė, muziką sukūrė anykštėnas muzikos mokytojas Stasys Aglinskas. Bendram chorui, atliekančiam „Kaimynėlių“ dainą, dirigavo Svėdasų kultūros namų direktorė Rožė Lapienienė.

Atvykusius meno mylėtojus pasveikino Svėdasų seniūnas V.Neniškis bei Anykščių rajono meras Alvydas Gervinskas. Meras pasidžiaugė tokia meno mylėtojų gausa, išsaugotais kaimo kultūros namais ir saviveiklininkų energija.

Svėdasiškė skaitovė ir šventės vedėja Irma Deguckienė meno kolektyvų pasirodymą pradėjo iš Svėdasų krašto kilusio kunigo ir rašytojo Stepono Galvydžio (1916-1999) eilėmis:

„Kur varpas nuskendęs Alaušo,

Kur supas upės, ežerai –

Ten mūsų laimė išaušo,

Tenai gražieji Svėdasai“.

Į sceną pirmieji pakilo Užpalių seniūnijos Užpalių, Vilučių ir Kaniūkų kultūros namų meno saviveiklininkai, vadovaujami Nijolės Navikienės, Astos Motuzienės, Vidos Petronienės, Birutės Navatkienės, Irenos Dabregienės ir Ramunės Žemaitienės. Ne prasčiau pasirodė ir Debeikių seniūnijos Debeikių ir Leliūnų kultūros namų kolektyvai, vadovaujami Danutės Augustinienės, Dalios Miškinienės, Vitos Grabinskienės bei Irenos Kuliavienės. Vyžuonų seniūnijos atstovai, vadovaujami Donatos Juškaitės bei Ramunės Mėčiūtės, atsivežė ne tik būrį balsingų moterų, bet ir merginų šiuolaikinių šokių grupę.

O Kamajų seniūnijos meno mylėtojai vos tilpo į didžiulę sceną. Juos palydėjęs seniūnas V.Vilys sakė, kad kamajiškiai didžiuojasi neseniai patvirtintu miestelio herbu, kurio centre puikuojasi strazdas – toks Kamajuose gyvenimo saulėlydžio sulaukusio ir čia palaidoto kunigo ir poeto Antano Strazdo simbolis. Neseniai Kamajuose buvo iškilmingai paminėtas ir „Kamajų Respublikos“ šimtmetis.

Kamajų, Kalvių, Salų, Aukštakalnių ir Duokiškio kultūros namų kolektyvai, vadovaujami Sigitos Gasiūnienės, Zitos Levaškevičienės, Stasės Groblienės, Aušros Barauskienės, Esmeraldos Smalskienės ir Giedrės Dagienės, žiūrovams dovanojo įsimintiną koncertą. Pasirodė Aukštakalnių kultūros namų modernaus šokio grupė „Šypsenėlė“, liaudiškų šokių kolektyvas iš Kamajų, dainos mylėtojai iš Duokiškio, Kamajų, Salų, Kalvių ir Aukštakalnių kultūros namų jungtinė kaimo kapela „Aukštikalviai“ bei kiti kolektyvai. Ir, žinoma, Aukštaitijos armonininkų konkurso nugalėtojas Vytautas Dagys.

Pertraukose tarp kolektyvų pasirodymų dainavo Svėdasų J.Tumo-Vaižganto gimnazijos vaikų choras, vadovaujamas Irenos Pabarškienės. Šventę užbaigė šeimininkai – svėdasiškiai. Gerai visiems pažįstami kultūros darbuotojų Rožės Lapienienės ir Viliaus Lapienio vadovaujami kolektyvai – kaimo kapela bei folkloro ansamblis – atliko keletą nuotaikingų kūrinių. Beje, Svėdasų kultūros namų folkloro ansamblis šį rudenį minės 60 metų sukaktį.

„Kaimynėlių“ šventės organizatoriai renginio metu ne kartą dėkojo rėmėjams – Anykščių rajono savivaldybei, Utenos apskrities viršininko administracijai, UAB „Alauša“ (vadovas Algimantas Čaplinskas), UAB „Žaliadvaris“ (vadovė Jolita Paškonienė), Svėdasų medžiotojų būreliui ir jo pirmininkui girininkui Donatui Tuskai. Po bendros atsisveikinimo dainos meno kolektyvų vadovams buvo skirtos Svėdasų seniūno padėkos raštai, įteiktos gėlės, prisiminimo dovanos, nepamiršta padėkoti ir kaimyninių seniūnijų seniūnams, gausiam saviveiklinio meno mylėtojų būriui, šventės rengėjams ir rėmėjams. O simbolinę šventės „Sveiki, kaimynėliai“ krivūlę Svėdasų seniūnas V.Neniškis perdavė Kamajų seniūnui V.Viliui – ateinančių metų vasarą „kaimynėliai“ susitiks šiame Rokiškio rajono miestelyje įvyksiančiame jubiliejiniame – jau dešimtajame renginyje.

Svėdasai, Anykščių rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija