Atnaujintas 2006 birželio 21 d.
Nr.47
(1447)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Į ką atsirems Lietuva?

Dėl juodo melo
apie indėlius

Senus albumus
bevartant

Kuo įžymūs Lekėčiai?

Abipusiškumo principas krikščionių ir musulmonų santykiuose

Mindaugas BUIKA

Arkivyskupas
Džiovanis Lajolas

Vakarų ir islamo šalių santykių tam tikros krizės akivaizdoje Popiežiškoji migrantų taryba nagrinėjo, kaip šiai įtampai sumažinti padėtų krikščionių ir musulmonų tarpreliginės dialogas. Tačiau jo vystymui ir pažangai užtikrinti yra reikalingos religijos laisvės garantijos, ypač dėl tikybinių mažumų, pabrėžė minėtos Vatikano dikasterijos gegužės 15-17 dienomis surengtos konferencijos dalyviai. Jie iškėlė vadinamąjį abipusiškumo principą, tai yra, kokias teises musulmonų mažumos turi Vakarų šalyse, tokias privalo turėti krikščionys islamo daugumos valstybėse, kurio įgyvendinimas pastarųjų atžvilgiu dar toli gražu nėra pasiektas.


„Kaimynėliai“ rinkosi į Svėdasus

Vytautas BAGDONAS

Svėdasų seniūnas Valentinas
Neniškis (kairėje) krivūlę būsimajai
šventei organizuoti perduoda
Kamajų seniūnui Vytautui Viliui

Nors ir žvarbokas buvo paskutinysis gegužės šeštadienis, tačiau tai nesutrukdė svėdasiškiams stebėti įspūdingą renginį. Tądien Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos stadione vyko penkių aplinkinių seniūnijų meno mylėtojų šventė „Sveiki, kaimynėliai!“, į kurią atvyko Anykščių rajono Debeikių ir Svėdasų, Utenos rajono Užpalių ir Vyžuonų bei Rokiškio rajono Kamajų seniūnijų meno saviveiklininkai. Pirmą kartą panašus renginys buvo organizuotas 1998-aisiais Vyžuonose. Nuo to laiko tokios šventės pradėtos organizuoti kasmet vis kitoje seniūnijoje. Svėdasuose gegužės 27-ąją organizuota šventė – jau devintoji, ir toks renginys Vaižganto gimtajame krašte vyko antrą kartą.


Turiningo poilsio pusdienis

Bronius VERTELKA

Bistrampolio dvaro centriniai
rūmai šiandien

Birželio 10-osios pusiaudienį ne vienas, važiavęs keliu Kaunas – Panevėžys, suko į Bistrampolio dvarą. Ne vien pasigrožėti išlikusiais jo statiniais, pasidžiaugti augančiais šimtamečiais medžiais, pajusti retai kur sutinkamo tokio jaukaus parko gaivą. Čia vyko IV Bistrampolio festivalis, kurio rengėjai – VšĮ „Jaunimo integracijos galimybių centras“.


Lietuvis amžinojo įšalo žemėje

Stasys GENTVILAS,

LKRS narys

Kretingos apskrityje, Endriejavo valsčiuje, Antkopčio kaime, Klemensas ir Pranciška Razučiai išaugino septynis vaikus – penkis sūnus ir dvi dukras. Iš jų dar dabar Jadvyga gyvena Gargžduose, o Petras – Čikagoje (JAV), dirbęs gydytoju Vokietijoje ir Amerikoje.


Geroji namų dvasia

Zita OSTERIENĖ

Tarp mūsų jos jau nebėra. Įkopusią į devintąją dešimtį, ją išsivedė Aukščiausiasis. Prieš keletą metų, per pačias Kalėdas.

Kiekvienąsyk, kai kalendoriuje atverčiu birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną, prieš akis matau, kaip Sibiro kančių išvagotu šviesaus atminimo Marijos Drūlienės veidu rieda ašaros.


Vis dėl tos valdžios!

Seimas pradėjo svarstyti laikinojo ministro pirmininko ir finansų ministro, „socialdemokrato“ Zigmanto Balčyčio kandidatūrą į premjerus. Oficialiai laikinąjį Premjerą skirti nuolatiniu Seimui pasiūlė prezidentas Valdas Adamkus, bet dėl teisingumo reikėtų iškart pasakyti, kad šį asmenį, kaip „profesionalų“ specialistą, jau seniai, savo atsistatydinimo dieną, Prezidentui pasiūlė to paties Balčyčio „istorine asmenybe“ pavadintas A.Brazauskas. Pasiūlė kaip gerai savo žinomą draugą. Matyt, dar iš darbo LKP CK laikais.


Pilkuma

Petras KATINAS

P o visų vaidinimų, politinio cirko su klounados elementais dėl kažkokios naujos plačiosios ar vaivorykštės koalicijos sudarymo, politologų šurmulio, įvairiausių prognozių – nieko neįvyko. Viskas liko kaip buvę. Amžinasis A.Brazauskas davė Prezidentui įpareigojimą paskelbti Seimui, jog vienintelis kandidatas į premjerus – tas pats pirmojo sekretoriaus numylėtas Zigmantas Balčytis. Tad pasielgė tarsi monarchas – gavote įpėdinį, ir džiaukitės.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija