Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kovų už nepriklausomybę istoriją išsaugosime ateinančioms kartoms

Šiemet Vengrija minės 1956 m. spalio 23 d. prasidėjusio sukilimo prieš prosovietinę diktatūrą 50-ąsias metines. Tai labai svarbi ir iškili, o kartu ir liūdna data, nes J.Kadaro pakviesta raudonoji armija sukilimą, pareikalavusį daugiau kaip 20 tūkstančių aukų, nuslopino. Žinia apie narsų vengrų tautos pasipriešinimą diktatūrai rado atgarsį ir kitose laisvę mylinčiose šalyse, tarp jų – okupuotoje Lietuvoje. Tai pasireiškė solidarumo su vengrais ir protesto prieš stalininę diktatūrą mitingais Kaune ir Vilniuje Vėlinių metu tų miestų kapinėse (iki susirėmimų su milicija ir kariškiais). Buvo daug sumuštų, suimtų, daug studentų pašalinta iš aukštųjų mokyklų, aktyviausieji daugelį metų buvo KGB struktūrų persekiojami. Neramumai Lietuvoje per Vėlines kartojosi ir 1957 metais. Tai liūdna, bet kartu pasididžiavimo verta mūsų tautos istorijos dalis, kurios negalima užmiršti.

Lietuvos ir Vengrijos bičiulių draugija kreipiasi į visus Lietuvos žmones, kurie pažįsta asmenis ar patys dalyvavo minėtuose pasipriešinimo akcijose, buvo sumušti, suimti bei kitaip tada nukentėjo, ir prašo pranešti apie tai ar užrašyti savo atsiminimus, papasakoti mums mūsų tautos kovų už laisvę ir nepriklausomybę istoriją, mes ją turime išsaugoti ateinančioms kartoms. Jau pradėtus rinkti atsiminimus publikuosime Lietuvos ir Vengrijos spaudoje, juos išleisime atskiru leidiniu.

Taip pat renkame atsiminimus lietuvių, kurie kalėjo dėl politinių įsitikinimų sovietiniuose kalėjimuose ar buvo ištremti į Sibirą ir ten sutiko vengrus, nukentėjusius nuo režimo, nes dar iki sukilimo Vengrijoje, o ir po nuslopinimo, nemažai jų laisvės kovotojų buvo kalinami ar ištremti į Sovietų Sąjungą.

Vengrų tautai svarbių istorinių įvykių atgarsių Lietuvoje įamžinimas būtų gražus gestas, išreiškiantis mūsų draugiškumą bei gerus tarpvalstybinius santykius, aukštai įvertinant vengrų visokeriopą pagalbą (politinę bei humanitarinę ir mūsų sužeistųjų per Sausio 13-ąją gydymą Vengrijoje) Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo pradžioje.

Mums galima rašyti ar pranešti adresais: Lietuvos ir Vengrijos bičiulių kultūros draugija, a/d 2133, Vilnius-17; elektroniniu paštu: v.grinius@centras.lt; tel./faksu: 8-5-2429998 (namų). Mes taip pat galėtume atvažiuoti pas asmenis, kurie papasakotų savo atsiminimus, užrašytume.

Dr. Vytautas GRINIUS,
Lietuvos ir Vengrijos bičiulių draugijos pirmininkas,
Vengrijos ambasadoriaus Lietuvoje garbės patarėjas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija