Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Sulaukė svečių

Pirmosios akimirkos vyskupui
Jonui Kauneckui atvykus
į Vabalninką. Ganytoją sutiko
Biržų dekanas kan. Povilas Miškinis
Autoriaus nuotraukos

Šv. Mišių koncelebracijai
vadovavo vyskupas Jonas
Kauneckas (viduryje). Kairėje –
kan. dr. Robertas Pukenis
ir Vilniaus šv. Juozapo kunigų
seminarijos klierikas
Aivaras Kecorius (dešinėje)

VABALNINKAS. Baltutėlė kaip gulbė, savo gyvavimo antrąjį šimtmetį baigianti Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia sulaukė garbingų svečių. Birželio 9 dieną joje lankėsi Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir generalvikaras kan. dr. Robertas Pukenis. Jų vizito tikslas buvo dalyvauti iškilmėse suteikiant Sutvirtinimo sakramentą grupei jaunuolių.

Apie svečių atvykimą skelbė skardūs varpų dūžiai. Svečiai pasirodė gerokai ankstėliau, nei buvo laukti. Vyskupą ir generalvikarą sutiko Biržų dekanas bei Vabalninko klebonas kan. Povilas Miškinis. Suėjus į bažnyčią, nieko nelaukdami svečiai ėjo klausyti išpažinčių.

Pradėjęs šv. Mišias, vyskupas džiaugėsi atėjusių tikinčiųjų gausa, iškilmingai atrodančia bažnyčia ir jos choristų balsais. Kreipdamasis į laukiančius Sutvirtinimo sakramento jaunuolius, jų tėvus, ganytojas ragino juos aktyviai dalyvauti bažnytiniame gyvenime, nepamiršti maldos.

Per pamokslą vysk. J.Kauneckas kalbėjo ir apie Deno Brauno knygą „Da Vinčio kodas“, pagal kurią yra pastatytas filmas. „Kodėl iš Jėzaus taip tyčiojamasi? Kodėl jį norima parodyti kaip paprastą, o ne kaip šventą žmogų?“,- susijaudinęs klausė vyskupas.

Pamoksle vyskupas priminė Evangelijos pasakojimą, kai pas Jėzų atvedė moterį, kurią rado su svetimu vyru. Žmonėms, norintiems ją užmėtyti akmenimis, Jis tarė: „Akmenį pirmas tegu meta tas, kuris neturi nuodėmių“. Ir akmenys iškrito iš jų rankų. Argi galima rasti visiškai neturinčių nuodėmių? Jėzus ištarė moteriai: „Eik ir daugiau nenusidėk“.

Žmonės įvairiai pasirenka savo gyvenimo kelią. Vieni tampa palaidūnais ir girtuokliais, kiti iš paskutiniųjų siekia mokslo aukštumų. Vyskupas ragino jaunimą eiti antruoju keliu. Jis pasakojo, kaip Simonas Daukantas iš Žemaitijos pėsčias pasiekė Vilnių, mokėsi universitete. Vėliau jis tapo vyskupo M.Valančiaus sekretoriumi. „Tiktai nuo jūsų priklausys, kokią ateitį turėsite“,- tikino ganytojas. Jis teigė, jog po kokių dešimt metų bemoksliui niekas nepatikės vairuoti net traktoriaus, pilno elektronikos.

Vyskupas priminė, kad jokiu būdu negalima šaipytis ar tyčiotis iš kitų tikėjimo. Disidentė Nijolė Sadūnaitė ir būdama kalėjime neatsisakė maldos, nors bet kuri kita kalinė galėjo mesti į ją kėdę ar batą, taip norėdama ją įskaudinti. Vyskupas aiškino, jog tiktai nuo paties žmogaus priklauso, koks yra jo gyvenimas ar koks jo tikėjimas. Tvirtai tikintis žmogus dėl lito neis skriausti kaimyno, nebandys savintis kito nuosavybės, nesigvieš valstybės turto.

Norinčiuosius ilgiau pabūti kartu, artimiau pabendrauti vyskupas J.Kauneckas pakvietė į šventorių. Jis mielai fotografavosi su jaunuoliais, priėmusiais Sutvirtinimo sakramentą. su visais buvo paprastas ir nuoširdus.

Vysk. J.Kauneckas Vabalninko parapijoje yra vizitavęs visas šešias joje esančias koplyčias.

Bronius VERTELKA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija