Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Anykščių dekanate

Pagerbė karo kapelioną

Svėdasai. Į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią birželio 4-ąją gausiai susirinkę tikintieji ne tiktai malda paminėjo Sekmines, Tėvo dieną, bet ir gražiai pagerbė į svečius atvykusį Lietuvos kariuomenės karo kapelioną kunigą Joną Tamošiūną.

Prieš šv. Mišių auką, pristatydamas parapijiečiams garbų svečią, klebonas kun. Rimantas Kaunietis pasidžiaugė prieš dešimtmetį Svėdasų bažnyčioje įvykusiu itin svarbiu įvykiu. Tuomet per Sekmines Svėdasų bažnyčia trumpam buvo virtusi… katedra, nes čia tuometinis Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas įšventino į kunigus ką tik baigusį kunigų seminariją J.Tamošiūną. Įšventinimo į kunigus ceremonija buvo pirmoji per visą Svėdasų bažnyčios gyvavimo istoriją.

Beje, karo kapeliono kun. J.Tamošiūno Svėdasų krašto žmonėms net ir nereikia pristatinėti, jis daugeliui yra gerai pažįstamas. Ne vienas parapijietis tuomet, lietingą 1996-ųjų Sekminių dieną, dalyvavo šv. Mišiose ir buvo įšventinimo į kunigus iškilmių liudininku, ne vienam iš svėdasiškių teko bendrauti su kurį laiką čia kunigavusiu jaunuoju diakonu. O ir tapęs Lietuvos kariuomenės karininku bei karo kapelionu kun. J.Tamošiūnas nepamiršta Svėdasų krašto žmonių, Svėdasų bažnyčios, čia vis retkarčiais užsuka, dalyvauja šv. Mišių aukoje, nepasididžiuoja apsilankyti ir svėdasiškių tradiciniuose renginiuose, miestelio šventėse. Sekminių ir Tėvo dienos proga kun. J.Tamošiūnas kartu su Svėdasų parapijos klebonu kun. R.Kauniečiu bei parapijiečiais dalyvavo šventinėje procesijoje aplink bažnyčią, po to aukojo šv. Mišias, tikintiesiems dar pasakė ir įsimintiną pamokslą.

Po šv. Mišių kunigystės dešimtmečio proga karo kapelioną J.Tamošiūną sveikino gausus būrys Svėdasų krašto žmonių: Svėdasų seniūnijos Butėnų kaimo bendruomenės, bažnyčios choro, J.Tumo-Vaižganto gimnazijos, „Caritas“ atstovai, Svėdasų bendruomenės nariai ir kiti parapijiečiai, išsakę kunigui nuoširdžius sveikinimus bei linkėjimus, apjuosę dailia tautine juosta. Po jaukios ir gražios Svėdasų bažnyčios skliautais nuvilnijo bažnyčios choro ir gausaus būrio tikinčiųjų atliekamas „Ilgiausių metų“.

Dėkodamas svėdasiškiams už nuoširdumą, sveikinimus, karo kapelionas kun. J.Tamošiūnas prisiminė savo vaikystės ir jaunystės svajonę būti kunigu ir… Lietuvos kariuomenės karininku, studijas kunigų seminarijoje, įsimintinas įšventinimo į kunigus akimirkas, prasmingas dienas, praleistas Vaižganto gimtajame Svėdasų krašte.

Vytautas BAGDONAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija