Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Panevėžio – Krekenavos dekanate

Tautos tragediją mena akmenų siena

Panevėžys. Kas trečias Lietuvos gyventojas, arba apie milijonas tautiečių, tapo sovietinio režimo aukomis. Tūkstančiai jų nebegrįžo iš Sibiro lagerių ar tremties. Turbūt pasaulyje nėra kitos tautos kaip lietuvių, kuriai būtų tekę išgyventi tiek kančių ir pažeminimų. „Šių dienų jaunuoliams sunkiai suvokiama, kodėl ankstų rytą atėję ginkluoti kareiviai ar skrebai ūkininką ragina skubiai rengtis ir kažkur vykti“, – teigė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, aukodamas šv. Mišias Švč. Trejybės bažnyčioje. Į šventovę Gedulo ir vilties dieną atėjo daugiausia tie, kurie per anksti pražilo, kuriems teko išgyventi sovietų moralinį ir fizinį naikinimą.

Į garbės sargybą prieš altorių su savo vėliavomis stojo šauliai, tremtiniai ir politiniai kaliniai, skautai, ateitininkai, tautiniais drabužiais pasipuošusios moterys. Kreipdamasis į jaunus tikinčiuosius, vysk . J.Kauneckas nepamiršo pasakyti, jog į Rusijos Tolimuosius Rytus tą dieną išvyko Lietuvos jaunimo ekspedicija, kurios tikslas – pagerbti sovietinių okupantų vykdyto genocido aukas. Lygiai prieš 65 metus iš Lietuvos į Sibirą pajudėjo pirmasis tremtinių traukinys. Norinčiųjų patekti į šią ekspediciją buvo per tūkstantis, atrinkta penki. Ganytojas atkreipė dėmesį į šv. Mišiose dalyvaujančius karius – mūsų šalies saugumo garantą, ragino juos būti ištikimais savo tėvynės patriotais ir laisvės gynėjais. Jis kalbėjo, jog, Lietuvai atsikračius sovietinio jungo, prieš 15 metų baigėsi tas siaubas, kai skųsti, išdavinėti, persekioti kitaminčius buvo įprasta. Bažnyčioje giedojo Muzikinio teatro mišrus choras, vadovaujamas Algirdo Viesulo. Šv. Mišių pabaigoje buvo sugiedotas Lietuvos himnas.

Žmonės rinkosi prie akmenų sienos šalia šventovės. Į ją įmūryti laukų akmenys su iškaltomis stalinizmo aukų pavardėmis. Žodį tarė Švč. Trejybės bažnyčios rektorius kan. Bronius Antanaitis. Ši siena iškilo jam dirbant Panevėžyje. Minint Gedulo ir vilties dieną, unikalaus paminklo papėdėje plaikstėsi žvakių liepsnelės. Grojo pučiamųjų instrumentų orkestras „Panevėžio garsas“ (vadovas Remigijus Vilys).

Bronius VERTELKA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija