Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šventės – išeiginės, išeiginės...

Buvau dar tik paauglė, bet gerai prisimenu, kaip kaimo vakarėlyje kolchozų kūrimo metu išgėrę bernai uždainuodavo: „Kad ir taip būt, kad vis taip būt, kad visos dienos „šventos“ būt, kad viena diena dirbama ir ta pati nugeriama...“ Vyriausias jų įkandin paklausė: „O ką gertum, gal rasalą nuo burokų?..“

Pagalvojau, ar jau šiandien nesulaukėme tų laikų. Mūsų Seimo nariai tuoj padarys, kad savaitėmis švęsime ir viena diena bus dirbama, aišku, labai sunki, nes po trijų keturių dienų svaiginimosi alkoholiu ji negali būti lengva. Tik tarp anų ir šių dienų skirtumas toks, kad prieš 50 metų išgėrinėdavo subrendę vaikinai, o šiandien jau sistemingai girtuokliauja ir 14-16 metų paaugliai. Dar ir valdžios vyrai bei moterys pasirūpina, kad kuo daugiau būtų nedarbo dienų. Nenoromis imu galvoti, kad piktavaliai sąmoningai sudaro kuo palankesnes sąlygas tokiam nevisaverčiam gyvenimo būdui. Po tokių išeiginių nebelieka nei laiko, nei noro, nei jėgų prasmingiems darbams. Nebelieka laiko nei pasveikinti motinų, kurios mums visiems dovanoja gyvybę – gyvenimą. Nebelieka laiko sutvarkyti tėvų, motinų, senelių kapų, pasodinti ant jų gėlelę ar uždegti žvakutę. Ką jau kalbėti apie maldą.

Per radiją teko girdėti, kad tokia gausa išeiginių neša tik nuostolius valstybei, darbdaviams. Ir nė žodeliu neužsimenama (kaip ir A.M.Brazausko kalbose) apie mūsų vaikų, jaunimo, mūsų visų moralinį nuosmukį. Vien tik pinigai, pinigai… Taip susitvarkėme, kad tapome vargšų ir vergų tauta, kuri euro nebepamatys. Aš tai ir to euro bijau, nes jau dabar dujų balionas kainuoja 55 litus. O jeigu jis kainuos 55 eurus? Ar duonos kepalėlis – 1,5-2 eurus?

Dar apie dainas. Prieš 50 metų jaunimas mokėjo ir labai gražiai dainuoti, o šiuo metu, kai jaunimas užbaubia po langais ne į toną, kiekvienas sau, nei į tvorą, nei į mietą, tada net ausis norisi užsikimšti. Ir keisčiausia tai, kad dabar vaikai mokomi muzikuoti, dainuoti nuo pat lopšelio-darželio. Todėl televizijos laidoje „Klausimėlis“ laidos vedėjui užklausus dvi paaugles „Kas yra tenoras“, tos nedvejodamos atsakė, kad tai yra „balti kirminai su rudomis galvomis“.

Regina PRASCEVIČIENĖ

Rokiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija