Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lietuvos vyskupų vizitas Ad Limina

Pirmadienį Vatikane oficialiai prasidėjo Lietuvos vyskupų vizitas Ad Limina. Dalis Katalikų Bažnyčios hierarchų vieši Romoje ir lankosi įvairiose Apaštalų Sosto institucijose jau nuo praėjusios savaitės. Sekmadienį prie jų prisijungė kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir Vyskupų Konferencijos Pirmininkas arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Devyni Lietuvos vyskupai drauge su keturiais Latvijos vyskupais ir Estijos apaštališkuoju administratoriumi buvo priimti Šventojo Tėvo specialioje audiencijoje. Kiekvienas ordinaras (vyskupijos ganytojas) taip pat ir asmeniškai susitiks su popiežiumi Benediktu XVI. Kongregacijose ir Popiežiškosiose tarybose vyks pokalbiai apie Vatikaną ir Lietuvos vyskupus jaudinančius Bažnyčios reikalus.

Svarbi vizito dalis – vyskupų malda prie apaštalų šv. Petro ir šv. Pauliaus kapų. Viešnagės metu bus pašventinta nauja Lietuvos Respublikos atstovybė prie Šventojo Sosto. Šia proga vyskupai susitiks su Italijos lietuvių bendruomenės atstovais. Lietuvos ganytojų vizitas Ad Limina truks iki birželio 24 dienos.

Pasak bažnytinės tradicijos, „Limina Apostolorum“ – tai Romoje esantys apaštalų šv. Petro ir šv. Pauliaus kapai. Vyskupų piligrimystė į Romą „prie apaštalų kapų“ išreiškia Bažnyčios vienybę ir liudija atsidavimą Šventajam Tėvui. Tokie vizitai, nuo 1585 metų privalomi visiems vyskupams, pastaraisiais dešimtmečiais rengiami maždaug kas penkeri metai. Prieš vizitą ordinarai pateikia Apaštalų Sostui ataskaitą apie vyskupijos būklę. Ankstesnis Lietuvos vyskupų vizitas Ad Limina vyko 1999 metų rugsėjo mėnesį.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija