Atnaujintas 2006 birželio 28 d.
Nr.49
(1449)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Paminėtos sukilimo metinės

1941 m. birželio 23 d. sukilimo
aukų pagerbimas miesto senosiose
kapinėse Vytauto prospekte,
prie paminklinio kryžiaus

Oficialusis, iškilmingas 1941 m. birželio 23-iosios sukilimo 65-ųjų metinių minėjimas prasidėjo Kaune praėjusį penktadienį, 10 val. ryto, šv. Mišiomis Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje už žuvusius, mirusius, nukankintus istorinio sukilimo dalyvius. Kun. Artūras Kazlauskas, aukojęs šv. Mišias, pamoksle pabrėžė Lietuvos sukilimo 1941 m. birželio 23-iosios reikšmę kaip sąmoningą lietuvių siekį neprarasti valstybingumo, parodyti pasauliui, kad Lietuva nesusitaikė su sovietine okupacija ir tautos genocidu.

Po šv. Mišių minėjimo dalyviai ir svečiai ėjo į Vytauto prospektą, buvusias miesto kapines, kur pastatytas memorialas žuvusiems sukilimo dalyviams. Prie žuvusiųjų kapo pranešimą apie Birželio sukilimą ir jo istorinę reikšmę perskaitė istorijos mokytojas Zigmas Tamakauskas. Giedojo Kauno miesto mišrus vyrų ir moterų choras „Gimtinė“ (vadovas P.Jurkonis), grojo Lietuvos karinių oro pajėgų dūdų orkestras (meno vadovas ir dirigentas kpt. R.Kukulskis). Iškilmingai padėtos gėlės prie žuvusiųjų kapo, uždegtos žvakelės.

Tylos minute pagerbti žuvusieji. Deja, nustebino tai, jog šiame minėjime – ir prie memorialo, ir minėjime Kauno karininkų ramovėje nebuvo Kauno miesto savivaldybės atstovų – mero ar jo pavaduotojų. Tai didžiulė nepagarba Sukilimo aukoms, žuvusiems ir gyviesiems to sukilimo dalyviams.

...Karininkų ramovės salėn įnešama Birželio 23-26 dienų sukilėlių sąjungos vėliava. Giedama tautinė giesmė.

Pranešimą „1941 metų birželio sukilimas – Tautos valios vykdymas“ skaitė dr. Juozas Jankauskas. Pasak pranešėjo, atkurti Lietuvos nepriklausomybę lietuvių tauta rengėsi nuo 1940 metų rudens: visame sovietų okupuotame krašte buvo sudaromi sukilimo štabai, kaupiami ginklai. Vilniaus ir Kauno LAF štabų atstovai 1941 m. balandžio 22 d. patvirtino Lietuvos laikinosios vyriausybės sudėtį. Buvo laukiama sukilimui palankaus momento. Toks momentas ir buvo prasidėjęs karas tarp nacistinės Vokietijos ir bolševikinės Sovietų Sąjungos. Nepriklausomybės atkūrimas ir Lietuvos laikinoji vyriausybė turėjo būti paskelbta Kaune prieš vokiečių armijai įžengiant į Kauną, bet ne per anksti. Tai padaryta būtent 1941 m. birželio 23 d. rytą 9 val. 28 min. paskelbus per Kauno radiofoną. Per keletą valandų sukilimas apėmė visą Lietuvą. Tūkstančiai lietuvių pakilo į ginkluotą kovą prieš sovietinius okupantus, visur buvo atkuriamos iki 1940 metų buvusios valdžios struktūros.

Lietuviai nuplovė gėdą, kad valstybė 1940 metais buvo atiduota okupantui be pasipriešinimo. Sukilimu buvo atkurtas tik okupanto pamintas lietuvių tautos valstybingumas. Okupantai naciai ignoravo sukilėlius ir nepripažino Laikinosios vyriausybės, kad įrodytų, jog jie yra tikrieji krašto šeimininkai. Ir bolševikų, ir nacių interesai čia sutapo... Sukildama tauta realizavo savo teisę – valstybės suverenumas priklauso tik jai. Tad 1941 m. birželio 23-ioji – viena svarbiausių tautos ir valstybės istorinių datų.

Po turiningo pranešimo įvyko aukšto meninio lygio Lietuvos muzikos akademijos Kauno fakulteto atlikėjų koncertas, kurį vedė ir akompanavo atlikėjams A.Eitmanavičiūtė.

Kazimieras Dobkevičius

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija