Atnaujintas 2006 birželio 30 d.
Nr.50
(1450)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Gražios ir prasmingos šventės

Primicijas aukoja kun. Viktoras Daujotis

UPYNA. Birželio 11-osios, sekmadienio, rytą būriai tikinčiųjų skubėjo į Švč. M.Marijoss vardo bažnyčią. Kartu su mamomis, tėčiais ėjo baltai pasipuošę mergaitės ir berniukai. Rytmetinėmis šv. Mišiomis prasidėjo Pirmosios Komunijos šventė. Šventoriuje su tėvais išsirikiavusius vaikus Upynos parapijos klebonas kun. Antanas Gutkauskas įvedė į bažnyčią ir aukojo šv. Mišias. Giedojo Upynos bažnyčios jaunimo choras, vadovaujamas Sandros Lebrikaitės. Klebonas pasakė pamokslą, skirtą vaikams, pirmą kartą priimantiems į savo širdeles Jėzų Kristų, tuo pačiu ir jų tėvams.


Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate

Dovana gimtinei

Jaunieji debeikiečiai

Debeikiai. Čia vyko renginys „Myliu Tėvynę ir Tave“, kuriame dalyvavo kraštietis generolas Jonas Andriškevičius, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“, debeikiečių bendrijos Vilniaus skyriaus pirmininkas Lionginas Matulis ir kiti. Kad šventė būtų įspūdingesnė, debeikietis Bronius Budreika su Anykščių Dariaus ir Girėno šaulių kuopos nariais Vytautu Protapu, Mindaugu Nefu, Algiu Nargėla atvežė patranką, kurios šūviai priminė susirinkusiems svarbius visuomenės gyvenimo momentus.


Panevėžio-Krekenavos dekanate

Triguba šventė

KREKENAVA. Taip jau sutapo, kad Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje birželio 18 dieną įvyko triguba šventė: Devintinės, Šv. Antano atlaidai ir Pirmosios Komunijos diena. Birželio 15 dieną, kaip įprasta, vyko šv. Mišios, kurių metu kai kurie vaikai, priimsiantys Pirmąją Komuniją, atliko savo pirmąją išpažintį. Buvo atvykęs Zarasų dekanas kun. R.Kavaliauskas, padėjęs Krekenavos klebonui kan. P.Budriūnui klausyti išpažinčių, aukoti šv. Mišias, sakyti pamokslus, dalyti šv. Komuniją.


Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Nepamirštas ir tebemylimas

Prie Tėvo Stanislovo kapo (iš kairės):
Paberžės klebonas kun. Skaidrius
Kandratavičius, Sankt Peterburgo
katalikų dvasinės seminarijos
rektorius kun. dr. Rimantas Gudelis,
kun. Ladislovas Baliūnas,
kan. Petras Budriūnas
ir kun. Juozas Šumskis

PABERŽĖ. Paminėti Sibiro kankinio, Kėdainių rajono garbės piliečio, kapucinų vienuolio, tėvo Stanislovo - kunigo Algirdo Mykolo Dobrovolskio mirties pirmųjų metinių birželio 24 dieną iš įvairių Lietuvos vietų į Paberžę rinkosi nemažai žmonių. Nulenkti galvas prie jo kapo, kuris yra Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios šventoriuje, atėjo tie, kam brangus šio žmogaus atminimas. Iškilmėse, skirtose Tėvo Stanislovo atminimui, dalyvavo laikraščių, Lietuvos bei užsienio televizijų žurnalistai. Atvyko Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, Lietuvos kultūros atašė Kaliningrado srityje Arvydas Juozaitis, Kėdainių rajono merė Nijolė Naujokienė.


Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Už laisvę žuvusiems...

Merkinės kryžių kalnelyje

Merkinė. Kryžių kalnelyje tradiciškai paminėta Gedulo ir vilties diena ir pagerbti laisvės kovų dalyviai. Kasmet laiko tiltai šioje vietoje suveda gyvus ir mirusius kovotojus.

Šiemet Dainavos krašto partizanų pagerbimo šventė prasidėjo šv. Mišiomis Merkinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurias už visus žuvusiuosius Merkinės kryžių kalnelyje ir už gyvus likusius laisvės kovų dalyvius aukojo Merkinės dekanato dekanas kun. dr. Robertas Rumšas.


Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Paminėti kunigai kankiniai

Lankeliškiai. Birželio 23 dieną Budavonės miške buvo paminėtas prieš 65-erius metus žiauriai įvykdytas trijų kunigų nužudymas. Lankeliškių parapijoje tuo laiku buvusius tris kunigus – Vaclovą Balsį, Justiną Dabrilą ir Joną Petriką – nuo vokiečių kariuomenės besitraukiantys raudonarmiečiai apkaltino telefono linijos suardymu, žiauriausiai juos kankino ir po to nužudė. Tai įvyko 1941 m. birželio 23 d. Budavonės kankiniai įrašyti į XX amžiaus tikėjimo liudytojų sąrašą ir yra kandidatai į palaimintuosius. Netrukus pastatytą kankiniams atminti paminklą sovietinė valdžia sunaikino. Paminklas buvo atstatytas Atgimimo laikais, bet irgi kartkartėmis išniekinamas piktavalių žmonių.


Siekime šeimų dvasinio atsinaujinimo stebuklo

Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ

Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ

Kasmet Bažnyčia mus veda per metų švenčių liturginį ciklą, kasmet išgyvename visą žmonijos vaikų santykių su Kūrėju ir Išganytoju istoriją. Šių švenčių ir liturginių laikotarpių seka tą istoriją padaro gyva mūsų kasdieninio gyvenimo dalimi, mes pasijuntame ton istorijon įtraukti, tos istorijos gyvai paliesti. Pajuntame, kad visos tos istorijos dėmesio centre, visų apmąstymų ir išgyvenamų įvykių tikslas nėra mums neutralus mūsų atžvilgiu.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija