Atnaujintas 2006 birželio 30 d.
Nr.50
(1450)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Gražios ir prasmingos šventės

Primicijas aukoja kun. Viktoras Daujotis

Upynos klebonas kun. Antanas
Gutkauskas su savo tėvais ir artimaisiais

UPYNA. Birželio 11-osios, sekmadienio, rytą būriai tikinčiųjų skubėjo į Švč. M.Marijoss vardo bažnyčią. Kartu su mamomis, tėčiais ėjo baltai pasipuošę mergaitės ir berniukai. Rytmetinėmis šv. Mišiomis prasidėjo Pirmosios Komunijos šventė. Šventoriuje su tėvais išsirikiavusius vaikus Upynos parapijos klebonas kun. Antanas Gutkauskas įvedė į bažnyčią ir aukojo šv. Mišias. Giedojo Upynos bažnyčios jaunimo choras, vadovaujamas Sandros Lebrikaitės. Klebonas pasakė pamokslą, skirtą vaikams, pirmą kartą priimantiems į savo širdeles Jėzų Kristų, tuo pačiu ir jų tėvams. Tą sekmadienį 22 vaikams, pirmą kartą priėmusiems Komuniją, ganytojas linkėjo nepamiršti kelio į bažnyčią. Paskui tėvai palaimino savo vaikus. Klebonas kun. A.Gutkauskas padėkojo Upynos vidurinės mokyklos tikybos mokytojai Linai Dobilienei už gerą vaikų parengimą.

12 valandą prasidėjo dar viena šventė: Viktoro Daujočio, ketvirto iš Upynos parapijos kilusio jaunuolio, pasirinkusio kunigystės kelią, primicijos. Jis dar vaikystėje lankė Švč. M. Marijos Vardo bažnyčią, patarnaudamas kunigams šv. Mišių metu, o vėliau atvažiuodavo kaip klierikas.

Primicijose dalyvavo V.Daujočio motina (tėvas miręs), sesuo ir du broliai, giminaičiai. Į iškilmes atvyko Tauragės Švč. Trejybės parapijos klebonas dekanas kun. Alvydas Bridikis, aštuonerius metus dirbęs Upynoje, kuriam per šv. Mišias kadaise patarnavo V.Daujotis. Atvažiavo Tauragės parapijos jaunimo choras, vadovaujamas Jūratės Kaplanaitės, ir Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos Grigališkojo choralo studijos choras. Pagerbti primicianto atvyko Telšių vyskupo dr. Jono Borutos vikaras, Jaunimo centro vadovas kunigas Rimantas Gudlinkis, grupė buvusių jo bendramokslių.

Primicijas kartu su kunigais svečiais aukojo kun. V.Daujotis, o gražų pamokslą jam paskyrė Tauragės parapijos klebonas dekanas kun. A.Bridikis.

Pasibaigus šv. Mišioms, kun. V.Daujotis suteikė visiems šv. Mišių dalyviams primicijinį palaiminimą. Nuoširdžius sveikinimus bei linkėjimus jaunam kunigui išsakė kunigai, Upynos seniūnė Stefa Kažukauskienė, religinių organizacijų atstovai ir daugelis parapijos tikinčiųjų.

Kun. V.Daujotis dėkojo parapijiečiams už gausų dalyvavimą šioje šventėje, klebonui kun. A.Gutkauskui – už primicijų surengimą, o tauragiškiui dekanui A.Bridikiui – kad jo dėka sustiprėjo jo pašaukimas kunigystei.

Upynos parapijose populiarūs yra ir Šv. Antano Paduviečio atlaidai. Tad birželio 18-ąją, sekmadienį, Upynoje ir vėl buvo didelė šventė: Šv. Antano atlaidai ir Eucharistinio Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmės – Devintinės. Rytmetines šv. Mišias aukojo klebonas kun. A.Gutkauskas, giedojo Upynos bažnyčios jaunimo choras. Pamokslą pasakė Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vicerektorius teol. dr. kun. Darius Trijonis.

Vidurdienį Švč. M. Marijos vardo bažnyčioje įvyko Antano Paduviečio atlaidai. Juose dalyvavo Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktorė Zita Lazdauskienė, jos pavaduotojas Vytautas Bambalas, Šilalės švietimo centro direktorius Antanas Damulis, Upynos seniūnė S.Kažukauskienė, kun. A.Gutkausko tėvai, giminaičiai.

Šv. Antano atlaidų ir Devintinių Sumą aukojo kun. D.Trijonis, jam talkino būrys ministrantų ir adorančių. Buvo pašventintas šv. Antano Paduviečio paveikslas, kurį parapijai padovanojo iš šio krašto kilęs vienuolis Bronius Poška. Pamokslą to sekmadienio iškilmėms paskyrė kun. D.Trijonis. Vyko iškilminga procesija aplink bažnyčią su Evangelijos skaitymu prie berželiais papuoštų Devintinėms skirtų stotelių.

Pasibaigus Sumai, visus parapijos Antanus ir Antaninas, tarp jų ir kun. A.Gutkauską, vardadienio proga pasveikino Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktorė Z.Lazdauskienė. Kleboną taip pat sveikino Upynos parapijos choristai bei kiti atlaidų dalyviai, dėkojo už jo veiklumą. Dalyvavo Bijotų seniūnas Steponas Jasaitis. Pasibaigus Šv. Antano atlaidams ir Devintinių iškilmėms, miestelio aikštėje koncertavo Šilalės meno mokyklos liaudiškos muzikos kapela „Lokysta“, vadovaujama Zigmo Levickio.

Saulius PRANEVIČIUS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija