Atnaujintas 2006 birželio 30 d.
Nr.50
(1450)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Valymas ar imitacija?

Tuo, kad dabartinėje Rusijoje kuo didesnis viršininkas, tuo didesnis sukčius ar vagis, niekas jau nebesistebi. Ir tik labai retai kuris nors iš jų pakliūva į teisėsaugos akiratį. Todėl Rusijos žiniasklaida ypač daug dėmesio skyrė Volgogrado mero Jevgenijaus Iščenkos areštui. Oficialiai jam pateiktas kaltinimas komunalinėms reikmėms skirtų lėšų iššvaistymu. Pasirodė, jog per dvejus vadovavimo metus J.Iščenka tapo tikru nuvorišu ir įsigijo daug kilnojamojo ir nekilnojamojo turto. Ir tai už gana kuklų 50 tūkst. rublių atlyginimą. Aišku, miestelėnai žinojo, arba bent jautė, kad jų mero rankos nešvarios. Kartais prie merijos pasirodydavo netgi drąsuolių su plakatais: „Vagis turi sėdėti kalėjime“. Tačiau, kaip aiškėja dabar, tokių didelių gobšumo užmojų nedaug kas tikėjosi.

Tiesa, apie Volgogrado mero saldų gyvenimą, jo pasiskraidymus po gražiausias pasaulio vietas nuosavu lėktuvu, plaukiojimus su bičiuliais dviaukštėje jachtoje po šiltas jūras, neregėtas puotas žinojo daugelis. Įdomiausia tai, kad tos prabangios puotos, kuriose stalai lūžo nuo gausių gėrimų ir valgių, buvo įvardijamos kaip labdaros akcijos arba labdaringi baliai. Šių „labdaros“ akcijų pagrindinė organizatorė – mero sugyventinė, Rusijoje vadinama pilietine žmona („graždanskaja žena“), buvusi garsi manekenė Jevjegija Att. Savo vyresniajai dukrai Polinai meras netgi pastatė specialų darželį, kokio Rusijoje niekas nebuvo regėjęs. Kad dukrelei nebūtų nuobodu, į tą darželį buvo priimti dar keli panašių veikėjų ir oligarchų vaikai.

Kada žurnalistai klausinėdavo mero, kodėl jis neveda savo išrinktosios podiumo žvaigždės, tas paprastai nutylėdavo. Dabar aiškėja, kodėl J.Att taip ir negavo teisėtos žmonos statuso. Mat abu jautė, jog tokiu jų prabangiu gyvenimu vieną gražią dieną gali susidomėti net pats aukščiausias Kremliaus valdovas, kuris vis dažniau ėmė kalbėti, kad aukšti valdininkai prarado bet kokį saiką. O į Rusijos žurnalistų rankas pakliuvo gana įdomus dokumentas, patvirtinantis versiją, kodėl Vologrado meras specialiai nevedė savo „pilietinės žmonos“: kad nelaimės atveju visas turtas nepradingtų. Tai yra, nebūtų konfiskuotas. Pasirodo, likus kelioms dienoms iki mero arešto, J.Att pateikė teisinėms institucijoms dokumentą apie kilnojamo ir nekilnojamojo turto pasidalijimą tarpusavyje. Dokumente buvo skrupulingai suskaičiuotas visas turtas, kurį įsigijo būdamas Volgogrado meru J.Iščenka, ir tas, kurį sukaupė prieš tai. Taigi, atrodo, Iščenkos-Att šeimyna rimtai rengėsi blogiausiam variantui ir tikėjosi suspėti pasidalyti.

Po mero arešto prokurorai ilgai suko galvas, ar jį patupdyti į areštinę, ar paleisti už rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Prokurorai nusprendė laikyti merą už grotų, nes yra duomenų, kad jis rengėsi sprukti savo lėktuvu į Maldyvų salyną, kur, kaip teigiama, jau buvo nusipirkęs vieną salelę. O J.Iščenką stojo ginti net aštuoni (!) žinomi Rusijos advokatai.

Taigi kokį turtą deklaravo mero „pilietinė žmona“ savo pareiškime teismui? Jame rašoma: „Būdami Volgograde mes gyvenome tik savo bute. Turime butą ir elitiniame Maskvos „Vorobjovų kalnų“ rajone, kurio plotas – 800 kv. metrų. Dabar ten vyksta remontas, o to buto dizainą mes užsakėme garsiam Prancūzijos architektui Žanui Mišeliui Vilmontui. Turime ir namą Volgograde, uždaroje vaikų pensionato „Latošinka“ teritorijoje. Jo plotas – 1500 kv. metrų. Dabar jis irgi remontuojamas, to paties prancūzų architekto Ž.M.Vilmonto prižiūrimas. Su šiuo prancūzų dizaineriu mes ne kartą aptarėme tuos reikalus Maskvoje, Paryžiuje ir Volgograde“. J.Att taip pat pateikė transporto priemonių sąrašą. „Lėktuvas „Čelindžer“, kainuojantis 12 mln. dolerių. Šiuo lėktuvu mes daug kartų skridome į Maskvą, Italiją, Turkiją, Prancūziją, Egiptą. Jachta, kainuojanti 1 mln. 200 tūkst. dolerių. Du automobiliai „Mercedes-Benz 600“, iš kurių vienas šarvuotas. Automobilis BMW-8 ir dar vienas BMW-5, kurį man nupirko dovanų vyras, kai gimė dukra. Dar vienas automobilis „Lexus RX330“.

Taigi Volgogrado merui srities prokuratūra oficialiai pateikė kaltinimus pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius: dalyvavimas nusikalstamuose veiksmuose pasinaudojant tarnybine padėtimi, neteisėta gamybinė veikla ir savo tiesioginių įgaliojimų viršijimas asmeninio pasipelnymo tikslais. Bet ir tai dar ne visi kaltinimai. Tarp jų – kyšių davimas ir ėmimas, sukčiavimas ir neteisėtas ginklų laikymas. Mat arešto metu vykusioje kratoje mero namuose rastas šiuolaikinis snaiperio šautuvas ir daug specialių šarvus pramušančių ir padegamųjų šovinių. Aišku, Volgogrado mero areštas negalėjo įvykti be prezidento V.Putino žinios. Matyt, J.Iščenka kažkuo neįtiko Kremliaus šeimininkui. Jis gi ne vienintelis toksai. Tačiau palyginti su Rusijos sostinės mero J.Lužkovo ir jo žmonos turtais, J.Iščenka – vos ne vargšas.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija