Atnaujintas 2006 birželio 30 d.
Nr.50
(1450)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Pandėlio bažnyčia vėl turės bokštus

Bokštus statantys vyrai: (iš kairės)
darbų vadovas Jonas Gaidys,
suvirintojai Vidas Gričius
ir Virginijus Naujokas

Pandėlio Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios bokštai buvo sunaikinti Antrojo pasaulinio karo metu. Mintis atstatyti juos kilo iš šio krašto kilusiam, dabar Vilniuje gyvenančiam Albinui Jasiūnui. Savo ketinimą šis kilnios dvasios žmogus jau baigia įgyvendinti.

Pagaminti tokius pat šventovės bokštus, kokius juos turėjo ją pastačius, apsiėmė Vilniaus AB „Montuotojas“ montavimo firma Panevėžyje. Tokio darbo patirties ji jau turėjo: gamino ir montavo kryžiaus kompleksą Berčiūnų Lietuvos Kankinių bažnyčiai.

Konstrukcijų bokštus iš metalo panevėžiečiai pradėjo gaminti šį pavasarį. Prie jų triūsė didžiausią darbo patirtį turintys montuotojai ir suvirintojai. Darbų vadovas Jonas Gaidys pripažino, jog gaminant bokštų konstrukcijas jautė didžiulę moralinę atsakomybę. „Tai ne kažkokį katilą ar krosnį suvirinti, bet bokštus, kurie tikinčiuosius turėtų džiuginti šimtmečiais“, - kalbėjo jis. J.Gaidys džiaugėsi, jog vienas jų statybos rėmėjų yra Pandėlio krašto ūkininkas Vincas Inčiūra – jo žmonos pusbrolis.

Neseniai bokštų metalo konstrukcijos buvo ardomos, gruntuojamos ir vežamos dažyti. Kiekvienas jų turi apie 10 metrų (be kryžiaus) aukščio. Paskui ne vieną toną sveriantys metalo gaminiai į Pandėlį buvo gabenami juos gaminusios firmos technika. Atstatyti bokštus numatyta vasaros viduryje.

Bronius VERTELKA

Panevėžys-Pandėlys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija