Atnaujintas 2006 liepos 5 d.
Nr.51
(1451)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Demokratijos gynimu prisidengus

Petras KATINAS

Vienoje įvykusiame ES vadovų ir JAV prezidento Džordžo Bušo susitikime senosios Europos lyderiai jau iš anksto rengėsi pamokyti Baltųjų rūmų šeimininką, kaip jis privalo elgtis ne tik savo šalyje, bet ir visame pasaulyje. Briuseliui aiškiai nepatinka JAV, kaip supervalstybės, vaidmuo pasaulio politikoje. Keista, bet tokia ES politika visiškai sutampa su Kremliaus valdžios antiamerikietiška retorika. Pasirodo, svarbiausia ir galingiausia NATO valstybė, be kurios dalyvavimo aljansas nebeturėtų jokios prasmės, nesilaiko demokratijos normų. Taigi nors ir smerkdama žodžiais Irano ajatolų režimą, siekiantį įsigyti branduolinį ginklą, senoji Europa faktiškai kartoja Irano prezidento M.Achmadinedžado antiamerikietiškus šūkius ar naujojo Amerikos priešo Venesuelos prezidento U.Čaveso grūmojimus.


Dar viena demokratijos pajuoka

Rusijos vadovai nebe pirmą sykį, tačiau dabar oficialiu pareiškimu, apibūdino savo režimą kaip „suverenią demokratiją“. Šiuo būdu, geriau negu „valdomos demokratijos“ (demokratinė imperija ir pan.) absurdo formule, atmetama bet kokia demokratijos pažeidimų ir paniekinimų kritika. Paskelbti nūnai tokią nuostatą, tai išankstinis veiksmas galbūt aktualus prieš G-8 susitikimą S.Peterburge.


Keistas susidorojimas

Dar viena islamo teroristų žmogžudystė, įvykdyta Irake, jau nieko nebestebina. Taip pat teroristų rodomi vaizdai, kaip, šaukdami „Alachas yra didis“, kaukėti žudikai kapoja galvas pagrobtiems įkaitams. Žurnalistams, verslininkams, netgi diplomatams. Šį kartą islamiškieji radikalai nukapojo galvas keturiems Rusijos ambasados Bagdade darbuotojams. Tiesa, tiktai vienas iš jų buvo diplomatas, ėjęs sekretoriaus ir ambasadoriaus patarėjo pareigas. Kiti trys buvo vairuotojas, virėjas ir apsaugos darbuotojas.


Susirūpino Rusijos politikos tendencijomis

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) baigiamojoje deklaracijoje, paskelbtoje po Vienoje įvykusio viršūnių susitikimo, išreiškė būgštavimą dėl pastarojo meto tendencijų Rusijoje. JAV ir ES vadovai, susitikę likus mažiau negu vienam mėnesiui iki Didžiojo aštuoneto (G-8) lyderių suvažiavimo Rusijos Sankt Peterburgo mieste, ypač atkreipė dėmesį į tendenciją vis labiau varžyti pilietines laisves Rusijoje.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija