Atnaujintas 2006 liepos 5 d.
Nr.51
(1451)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Keistas susidorojimas

Dar viena islamo teroristų žmogžudystė, įvykdyta Irake, jau nieko nebestebina. Taip pat teroristų rodomi vaizdai, kaip, šaukdami „Alachas yra didis“, kaukėti žudikai kapoja galvas pagrobtiems įkaitams. Žurnalistams, verslininkams, netgi diplomatams. Šį kartą islamiškieji radikalai nukapojo galvas keturiems Rusijos ambasados Bagdade darbuotojams. Tiesa, tiktai vienas iš jų buvo diplomatas, ėjęs sekretoriaus ir ambasadoriaus patarėjo pareigas. Kiti trys buvo vairuotojas, virėjas ir apsaugos darbuotojas. Su „Al Qaeda“ susijusi teroristų grupuotė „Modžahedų taryba“, pagrobusi rusų įkaitus, pareikalavo, kad Rusija per 48 valandas išvestų savo kariuomenę iš Čečėnijos, nustotų žudyti musulmonus. Tai gana keistas pareiškimas, keliantis įvairių minčių. Juk „Al Qaedai“ tokie dalykai kaip valstybių ar tautų laisvė bei jų nepriklausomybė visiškai nerūpi. Jos siekis – paversti visą pasaulį islamiškųjų karų arena. Islamo teroristams visiškai nerūpi ir Čečėnija, bet šiuo savo veiksmu jie padarė didžiausią paslaugą Kremliui ir sudavė skaudų smūgį čečėnų laisvės kovotojams. Visai nesvarbu, jog kovotojų lyderiai iškart atsiribojo nuo tokių sąjungininkų bei užtarėjų ir pažymėjo, kad jokių reikalų su „Al Qaeda“ neturi. Maskvai atsirado puikus pretekstas kovos su terorizmo priedanga dar labiau sustiprinti savo represijas ir žudynes Čečėnijoje. Tuo labiau kad tokiems veiksmams ras užtarėjų ir Vakaruose, kurie ir taip gana abejingai žiūri į čečėnų tautos genocidą. Todėl, ypač žinant Lubiankos kabinetuose kuriamus įvairiausius suokalbius, perversmus, paaukojant netgi savus, atrodo, kad ir ši rusų įkaitų pagrobimo ir nužudymo akcija galėjo būti specialiai suorganizuota. Aišku, Maskvos propagandininkai tokias prielaidas vadina vos ne šventvagyste, absurdu ir pan. Tačiau tie, kurie žino sovietinės Rusijos istoriją nuo pat bolševikų atėjimo į valdžią, puikiai supranta, kad ne kartą dėl politinių tikslų buvo nužudomas ne tik koks trečiaeilis diplomatas ar vairuotojas, o ir labai aukšti bolševikų hierarchijos asmenys. Pavyzdžiui, S.Ordžonikidzė, o gal ir Stalino įpėdiniu vadintas S.Kirovas. Tad atmesti tokios galimybės jokiu būdu negalima. Tuo labiau kad Kremliuje dabar komanduoja KGB kadrai su pačiu prezidentu V.Putinu priešakyje. Visi jie geri tokių darbų meistrai.

Atrodo, kad Rusijos valdžia pernelyg nesigraužia dėl šio tragiško savo tautiečių likimo. Sprendžiant iš Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimo, kuriame labiausiai puolami ne teroristai, o nužudytieji, kurie esą patys kalti, kad pakliuvo teroristams į rankas, nes nesilaikė saugumo reikalavimų, savavališkai išvažiavo iš ambasados teritorijos, todėl ir tapo teroristų aukomis. Toks Rusijos URM pareiškimas tiesiog sukrėtė nužudytųjų gimines ir artimuosius, kurie teigė nesitikėję tokio cinizmo.

Yra dar vienas dalykas. Islamo teroristai iš „Al Qaedos“ ir kitų grupuočių, ragindami negailestingai žudyti visus netikėlius ir kryžiuočius, taip kalba tik apie amerikiečius ar britus. Tačiau niekas negirdėjo, kad netikėliais būtų pavadinti rusai. Tai irgi ne šiaip sau. Prisiminkime, su kokiu džiaugsmu radikalieji islamistai sutiko Kremliaus paramą atėjusiam į valdžią teroristiniam „Hamas“ judėjimui Palestinos autonomijoje. Na, o V.Putinas, susitikęs su vienu Saudo Arabijos princu, pareiškė davęs įsakymą Rusijos specialiosioms tarnyboms likviduoti rusų diplomatų žudikus.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija