Atnaujintas 2006 liepos 5 d.
Nr.51
(1451)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Susirūpino Rusijos politikos tendencijomis

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) baigiamojoje deklaracijoje, paskelbtoje po Vienoje įvykusio viršūnių susitikimo, išreiškė būgštavimą dėl pastarojo meto tendencijų Rusijoje. JAV ir ES vadovai, susitikę likus mažiau negu vienam mėnesiui iki Didžiojo aštuoneto (G-8) lyderių suvažiavimo Rusijos Sankt Peterburgo mieste, ypač atkreipė dėmesį į tendenciją vis labiau varžyti pilietines laisves Rusijoje.

JAV ir ES taip pat pabrėžė, kad tarptautinė Rusijos politika pernelyg dažnai kertasi su Vakarų politiniu kursu. Kaip pavyzdį jos nurodė diskusijas dėl sankcijų Iranui, pozicijos dėl palestiniečių valdančiojo islamistinio judėjimo „Hamas“ klausimą ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino paramą Baltarusijos autoritariniam lyderiui Aleksandrui Lukašenkai.

Komunikate, kuris buvo priimtas praėjusį trečiadienį per Vienoje įvykusį JAV prezidento Dž.Bušo vizitą, rašoma: „Mes nerimaujame dėl kai kurių pastarojo metų įvykių Rusijoje bei jos regione ir dirbsime kartu su Rusija, propaguojant energijos saugumą, įstatymo viršenybės įgyvendinimą, nepriklausomą teisėsaugą ir visišką pagarbą žmogaus teisėms, įskaitant laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą bei aktyvią pilietinę visuomenę, taip pat įšaldytų konfliktų šiame regione sprendimą“.

Apie tai, kad Rusija neatitinka demokratijos reikalavimų, reikalingų „Didžiojo aštuoneto“ narystei, o dabartinis jos pirmininkavimas pakerta šio klubo prestižą, sakoma ir nepriklausomo Britanijos kairiosios pakraipos Tarptautinės politikos tyrimų centro parengtame pranešime artėjančiam Peterburgo viršūnių susitikimui liepą. Pranešime sakoma, kad nuo to laiko, kai Rusija pradėjo pirmininkauti „Didžiojo aštuoneto“ klubui, pastebima, kad šioje šalyje mažiau paisoma demokratijos ir žmogaus laisvių. „Dėl Putino neliko abejonių“, – sakė pranešimo autorius, programos „Rusijos ateitis“ direktorius Hju Bernesas. „Jis sistemingai griauna Rusijos demokratiją, ir jau vien šis faktas yra pasityčiojimas iš „Didžiojo aštuoneto“, – mano H.Bernesas. Pranešime nurodoma, kad Rusijos ekonomika, pagal apimtį užimanti 10-ąją vietą pasaulyje, yra silpnoka „Didžiojo aštuoneto“ narystei, kuris laikomas stipriausios ekonomikos valstybių klubu. Rusija nėra laisva šalis nei ekonominiu, nei politiniu požiūriais.

„Rusijos pirmininkavimas „Di-džiajam aštuonetui“ gali paversti niekais šio klubo autoritetą ir reikšmingumą“, – sakoma Tarptautinio politikos tyrimų centro parengtame pranešime. Jame raginamos kitos „Didžiojo aštuoneto“ narės parengti suderintą politiką, kuri „priverstų Putiną laikytis prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija