Atnaujintas 2006 liepos 14 d.
Nr.53
(1453)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lazdijų dekanate

Garbino Jėzų Švč. Sakramente

LAZDIJAI. Liepos 2 dieną grakšti ir balta lyg gulbė legendinė Kryžių koplyčia į Petrinių atlaidus sukvietė maldininkus iš visos Lietuvos. Šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Jam talkino vyskupo generalvikaras mons. Arūnas Poniškaitis. Šv. Mišiose nuostabiai giedojo Lazdijų kamerinis choras „Gaustas“ (vadovė B.Vžesniauskienė). Maloniu balsu ir gerumu spinduliuojančia šypsena vyskupas kvietė susirinkusiuosius paruošti savo širdis priimti Kristų, nes Viešpats yra Tiesos ir Gėrio šaltinis. Savo homilijoje ganytojas trumpai supažindino su Šventojo Tėvo – apaštalo Petro tarnystės tęsėjo žemėje – išsakytomis mintimis ir pamokymais Lietuvos vyskupų vizito Ad Limina Romoje metu. Popiežius ragino vyskupus ypatingą dėmesį skirti šeimoms, nes šalyje jų padėtis nėra geriausia. Lietuvoje yra didžiausias skyrybų skaičius tarp visų Europos Sąjungos šalių. Vyskupas pacitavo Šventojo Tėvo žodžius: ,,Šalia pavyzdingų šeimos židinių, deja, dažnai pastebimos ir tos šeimos, kurias ženklina silpni santuokiniai ryšiai, aborto žaizdos, demografinė krizė, nesugebėjimas savo vaikams perduoti autentiškų vertybių, darbo stoka, socialinių pasikeitimų sukeltas kartų susipriešinimas bei vis stiprėjantis jaunimo vidinis pasimetimas“.

Vysk. R.Norvila kvietė tikinčiuosius paremti savo šeimose vieni kitus, džiaugtis vieni kitais. Per žiniasklaidos priemones propaguoti gerų šeimų patirtį, ne tik negatyvius faktus. Jis paminėjo, kad ir kaip sunku apie tai kalbėti, bet didėjančios abortų žaizdos yra ta skaudi realybė, kuri blogina ir šalies demografinę padėtį. Žmogiškų, krikščioniškų vertybių puoselėjimas, parama ir pagalba jaunoms šeimoms yra kita aktualija, kurią ragina spręsti popiežius Benediktas XVI. Vyskupas kvietė ne barimu, bet nuoširdumu palaikyti jaunas šeimas, nes jos yra visuomenės stabilumo garantas. Šventasis Tėvas taip pat atkreipė vyskupų dėmesį į šiandien taip aktyviai propaguojamą moderniškumą. Pastarasis, neturintis žmogiškų vertybių, nieko neduoda ir yra pasmerktas ,,nestabilumo ir pasimetimo tironijai“. Vysk. R.Norvila paminėjo apie modernios mergaitės įvaizdį, formuojamą viename iš leidinių jaunimui. „Tai formuoja tik lėlę, o ne brandžią asmenybę“. Moderni muzika taip pat kartais nėra vertingi kūriniai. Kas modernu – ne visada gera. Keičiasi ne tik mados, bet ir vertybės. Šiandieninėje vartotojiškoje visuomenėje dažnai matomi tik savi interesai. Pamirštama sąžinė, žmoniškumas. Vyskupas pažymėjo, kad ne viskas blogai, yra daug gerų pavyzdžių. Bet daiktus, reiškinius turime vadinti tikraisiais vardais, kaip ir Kristus sakė: ,, ,Taip‘, jei taip, ,Ne‘, jei ne“ (Mt 5,37). Pagrindinis įstatymas – tai Dekalogas. Ganytojas ragino ne per daug kritikuoti, kas suerzina žmones, ne smerkti, bet paraginti. Melstis už susirinkusių maldininkų šeimas, už visus žmones, valdžios vyrus, politikus. Nes ir nuo jų, nuo kiekvieno žmogaus priklauso problemų sprendimas, gyvenimo žaizdų gydymas.

Atnašas nešė Meteliuose stovyklaujančio jaunimo atstovai. Jas komentavo sesuo Daiva iš Marijampolės šeimos centro. Buvo atnašaujama duona, kuri palaiko mūsų žemiškąją gyvybę. Buvo prašoma Viešpaties palaimos ir stiprybės visiems, savo sūriu prakaitu užsidirbantiems duoną, ir gausaus šių metų derliaus; prašoma Viešpaties pagalbos priimant ir nešant savo asmeninį kryžių ne kaip naštą, bet kaip turtą. Lauko gėlių puokštė, surinkta iš mums Dievo dovanotų pievų, – tai jaunystės, džiaugsmo ir pasitikėjimo Aukščiausiuoju simbolis. Buvo prašoma Jo pagalbos „iš naujo surasti patį save, kaip vienintelį ir nepakartojamą Dievo vaiką, ramiai žvelgti į žmones, reikalus, pasaulį“. Medus, darbščiųjų bitelių suneštas, simbolizavo tikinčiųjų siekį tapti tarsi bitelėmis savo Bažnyčioje, darančiomis gerus darbus. Prašoma, kad meilė artimui taptų saldi kaip medus. Duona ir vynas, kurie per Eucharistiją paverčiami Jėzaus Kūnu ir Krauju. Buvo prašoma Kristaus nuvalyti egoizmo raupsus nuo žmonių lūpų, širdies ir sielos, ,,kad visi trokštume atitaisyti blogį“.

Po šv. Mišių vyko eucharistinė procesija į senos koplyčios buveinę. Tai vieta, kur mūsų proseneliai, seneliai ir tėvai išgyveno daugelį malonių, išgijimų, nes pasitikėjo Viešpačiu. Čia buvo kalbama Švč. Jėzaus Širdies litanija. Tikintieji Jam pavedė save, šeimas, visus savo krašto žmones. Vysk. R.Norvila kvietė: ,,Subrandinkite savo širdyje tikėjimą, nes tikėjimas yra kelias į laimę, gyvenimą, į Amžinybę“. Maldininkai vėl sugrįžo į naują koplyčią, kur garbino Jėzų Švč. Sakramente, gavo vyskupo palaiminimą.

Metelių parapijos klebonas, garbės kan. Vytautas Prajara dėkojo vysk. R.Norvilai, rajono merui Romui Apanavičiui, kitiems svečiams ir parapijiečiams, gausiai susirinkusiems į atlaidus. Linkėjo parnešti tą dvasinę palaimą į savo šeimas, namus. Pasibaigus atlaidams prie Dusios ežero vyko gegužinė.

Alvyra Grėbliūnienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija