Atnaujintas 2006 liepos 21 d.
Nr.55
(1455)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Pchenjano „dovanėlė“

Stalinistinis Šiaurės Korėjos režimas – bene paskutinis stalinizmo židinys pasaulyje, be komunistinės Kubos. Tai tikriausiai uždariausia pasaulio valstybė. Uždara labiau nei buvo Sovietų Sąjunga, apsitvėrusi geležine uždanga. Gyventojai paversti tikrais vergais, įpareigoti sekti ir skųsti vienas kitą, netgi artimiausius gimines, jeigu tie „neteisingai“ ir nepagarbiai atsiliepia apie „brangųjį vadą“ Kim Čen Irą ar jo velionį tėtušį, buvusį didįjį Stalino draugą Kim Ir Seną. Gyventojams netgi draudžiama kabinti užuolaidas ant savo butų langų, kad kiekvienas galėtų matyti, kas dedasi už jų. Taip pat privalo būti nuolat įjungti visi radijo taškai, jog gyventojai galėtų visą laiką klausytis „brangiojo vado“ kalbų bei nurodymų. Šiaurės Korėjos gyventojai nuolat badauja ir maitinasi tik saujele ryžių ar valgomomis žolėmis bei šaknelėmis. Tačiau ir tų jau beveik nebeliko. Tiesiai kalbant, visa šalis paversta koncentracijos stovykla, prieš kurią sovietiniai lageriai atrodo vos ne kurortai. Be to, mažiausiai pusė milijono žmonių uždaryti į koncentracijos stovyklas. Beje, komunistinis diktatorius Kim Čen Iras puikiai įsisavino savo tėvo ir jo „mokytojo“ Stalino patirtį ir į lagerius grūda ne tik „nusikaltėlį“, bet ir visus jo gimines bei artimuosius. Sunku net įsivaizduoti panašų košmarą šiuolaikiniame pasaulyje. Bet ir tai dar ne viskas.

Militaristinis kvaitulys, jau kelis dešimtmečius apėmęs Šiaurės Korėjos stalinistus, vis kurstomas kiekvieną dieną. Pchenjano kaimynai, o ypač Jungtinės Amerikos Valstijos nuolat šantažuojami branduoliniu vėzdu. Paskutiniųjų metų įvykiai rodo, kad stalinistui Kim Čen Irui neduoda ramybės Irano ajatolų režimas, kuris taip pat nuolat šantažuoja pasaulį savo branduoliniais kėslais. Beje, kaip žinoma, Vašingtonas Iraną ir Šiaurės Korėją paskelbė „blogio ašies“ valstybėmis. Bet bėda ta, kad Pchenjanas, kuriantis ar jau sukūręs branduolinį ginklą, po eilinio savo vidutinio ir tolimojo veikimo raketų bandymo susilaukiantis tarptautinės bendruomenės pasmerkimo, vėliau gauna nuolaidų, pirmiausia ekonominėje srityje suteikiant režimui įvairiapusę pagalbą. Tuo labiau kad Rusija ir Kinija, kaip nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės, nuolat blokuoja griežtų sankcijų įvedimą Šiaurės Korėjai. Kaip, beje, Maskva ir Pekinas faktiškai palaiko ir kitą „blogio ašies“ valstybę – Iraną.

Liepos 4 dieną, kai JAV minėjo savo nacionalinę šventę – Nepriklausomybės dieną, Pchenjano režimas surengė aiškiai provokacinį šešių tolimojo nuotolio raketų paleidimą. Tiesa, tolimojo nuotolio raketa, vadinama „Taepdong-2“, buvo paleista viena, o kitos buvo vidutinio nuotolio. Tolimojo nuotolio raketa „Taepdong-2“ nukrito į Japonijos jūrą, praėjus 40 sekundžių po paleidimo, o visos kitos – maždaug už 200-400 km toje pačioje jūroje. Pchenjanas paskelbė, kad tai tiktai pradžia, ir karinės jėgos demonstravimas toliau bus vykdomas. Japonija iškart pareikalavo sušaukti JT Saugumo Tarybą dėl Šiaurės Korėjos keliamos grėsmės regiono ir pasaulio taikai. Tokijas ir Vašingtonas pareikalavo sankcijų Pchenjano režimui, tačiau Rusija ir Kinija, kaip nuolatinės Saugumo Tarybos narės, tam prieštarauja. Lygiai taip pat kaip ir dar vienos „blogio ašies“ valstybės Irano atžvilgiu. Tai rodo, kad Maskva ir Pekinas suinteresuoti, jog Pchenjane ir Teherane toliau egzistuotų dabartiniai režimai, nuolat demonstruojantys antiamerikietišką politiką ir siekiantys šantažuoti pasaulį branduoliniu ginklu. Yra labai patikimų pranešimų, kad Šiaurės Korėja ir Iranas dalijasi savo patirtimi kuriant ir tobulinant vidutinio ir tolimojo nuotolio raketas.

Oficialūs JAV pareigūnai paskelbė, jog paskutinieji raketų bandymai Šiaurės Korėjoje bent jau artimiausiais metais nekels pavojaus Amerikai. Tačiau Pietų Korėja ir Japonija susirūpinusios ne juokais.

Taigi tuo metu, kai JAV prezidentas Džordžas Bušas šventė savo 60-ąjį gimtadienį, stalinistinės Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Čen Iras pateikė jam dar vieną „dovanėlę“. Ir ne tik jam, o vienam pasauliui.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija