Atnaujintas 2006 liepos 26 d.
Nr.56
(1456)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

SKULPTŪRŲ PARKE GAUSĖJA DIRBINIŲ IŠ MEDŽIO

Marytė MIELIAUSKIENĖ,
Bronius VERTELKA

Plenero dalyviai

Jauniausio plenero dalyvio Gedimino
Ašmonaičio (Vilnius) skulptūra
„Angelas muzikantas“ ir jo mokytojo
Adolfo Teresiaus iš Garliavos
(dešinėje) medžio dirbinys
„Vainikas Šepkai“.
Abu jie stovi prie savo darbų

Vidas Jatulevičius iš Vabalninko
(Biržų r.) išdrožė suoliuką „Labas“

Šeštasis respublikinis medžio drožėjų pleneras „Improvizacijos Liongino Šepkos kūrybos ir gyvenimo temomis“, vykęs Rokiškio krašto muziejuje birželio 27 – liepos 5 dienomis, tęsė ankstesniųjų plenerų pradėtą darbą – kūrė skulptūras būsimam L.Šepkos parkui. Jų įkvėpimo šaltinis – garsiojo XX a. lietuvių liaudies menininko dievdirbio L.Šepkos kūryba, kuri šiandieniniams meistrams pasiūlo daug naujų idėjų, minčių ir atradimų.

Plenerą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ir sporto rėmimo fondas, Rokiškio rajono savivaldybė ir Panevėžio apskrities viršininko administracija, todėl šiemet prie galingų ąžuolų triūsė net vienuolika meistrų: Gediminas Ašmonaitis (Vilnius), Vidas Jatulevičius (Biržų r.), Stanislavas Janušas (Panevėžys), Saulius Lampickas (Alytus), Ivaras Ruranas (Latvija, Jekabpilio r.), Linas Saladis (Kauno r.), Almantas Sriubiškis (Rokiškio r.), Adolfas Teresius (Garliava), Gintaras Varnas (Rokiškio r.), Audrius Vasiliauskas (Kėdainiai), Rimantas Zinkevičius (Ukmergė).

Jų gretose buvo ir patyrę, ir jauni, tik pradedantys kūrybinį kelią menininkai. Šeštąjį kartą plenere dalyvavo A.Teresius, penktąjį – S.Lampickas. G.Ašmonaičiui tai buvo pirmasis pleneras jo 18 metų gyvenime. Pirmą kartą Rokiškio plenere dalyvavo medžio drožėjas latvis I.Ruranas iš Jekabpilio rajono. Vienuolika naujų skulptūrų liepos 5-ąją iš Rokiškio krašto muziejaus buvo pervežta į skulptūrų parką ir pastatyta šalia jau esančių. Dabar parke jau yra 49 skulptūros.

Rokiškėnai labai pamėgo skulptūrų parką. Kiekvieną dieną jame pamatysi bevaikščiojančius žmones. Vaikai parke turi itin patrauklią vietelę, kur juos vilioja meistrų su išmone padarytos sūpynės, įvairių gyvulėlių figūros, ant kurių galima laipioti.

Kiekvienais metais miestelėnai pageidauja, kad skulptūros būtų ne tik meniškos, bet ir funkcionalios. Šiemet tokią skulptūrą turbūt geriausiai pavyko sukurti biržiečiui V.Jatulevičiui. Jo darbas vadinasi „Labas“. Tai ranka ištiestais pirštais, bet kitame gale – kiauras samtis, per skulptūros vidurį – suolelis, o priešais stovi stalas taurė.

Pirmą kartą plenere dalyvavęs A.Vasiliauskas, kilęs iš Pandėlio, o dabar gyvenantis Kėdainiuose, sukūrė skulptūrą „Vėjo varpeliai“. Jų skambesio galima klausytis prisėdus ant suolelio, kuris įmontuotas į aukštą skulptūrą.

L.Saladis iš Vilkijos – taip pat naujokas plenere. Kurdamas skulptūrą „Augimas“, jis pasistengė išnaudoti visas jam skirto ąžuolinio rąsto teikiamas galimybes. Medžio kamieno kreivumą, išsišakojimus jis pavertė privalumais. L.Saladžio skulptūra „Augimas“ labai gražiai perteikia žmogaus ir gamtos vienovę.

Kolegos ir rokiškėnai negailėjo pagyrų žemiečiui G.Varnui už skulptūrą „Čiulbantis paukštelis“.

Garsieji Lietuvos medžio drožėjai – S.Lampickas, A.Teresius, R.Zinkevičius dar kartą žavėjo savo meistryste ir negailėjo patarimų mažiau patyrusiems.

Šią vasarą parke vyksta dideli darbai: tiesiami takai, įrengiamas apšvietimas ir kt. Lėšos tam skirtos iš tarptautinio projekto, kurį parengė Rokiškio ir Jekabpilio (Latvija) savivaldybės. 2007-aisiais, kai bus švenčiamas Liongino Šepkos 100-mečio jubiliejus, parkas atrodys neatpažįstamai pasikeitęs.

Rokiškis

Dariaus Baltakio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija