Atnaujintas 2006 liepos 26 d.
Nr.56
(1456)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Klaipėdos sukilimas - minėtinas įvykis

Šiomis dienomis Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kuriuose 1923-iųjų Klaipėdos sukilimas apibūdinamas „okupacija“ ir tariamai šis įvykis nevertas skelbti kaip minėtinas Lietuvos istorijos kalendoriuje. Kai kurios visuomenės informavimo priemonės suteikia naują charakteristiką, tariamai pasiremdami „istorikų nuomone“, nors iš tikrųjų buvo pateikiama (pvz., LNK TV, 2006 07 22) tik viena nuomonė.

Siūlome susipažinti su Lietuvos mokslų akademijos nario eksperto, Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos nario prof. hab. dr. Antano Tylos pažyma.

„Lietuvos Respublikos Seime svarstytas atmintinų dienų sąrašo papildymas. Sąraše turėtų būti ir Sausio 15-ji, Klaipėdos krašto sukilimo paskelbimo data.

Vokiečių ordino nukariautos lietuvių žemės XX a. pradžioje turėjo siekių susivienyti atsikuriančioje modernioje Lietuvos valstybėje. 1918 m. lapkričio 30 d. Prūsų Lietuvos Tautinė Taryba priėmė nutarimą, „kad mes, lietuviai, čionai Prūsų Lietuvoj gyvenantieji, sudarome šito krašto gyventojų daugumą, reikalaujame mes, remdamies Vilsono Tautų paties apsisprendimo teise, priglaudimą Mažosios Lietuvos prie Didžiosios Lietuvos“.

Kitokiomis sąlygomis šis siekis iš dalies buvo įgyvendintas 1923 m. sausio 15 d. Klaipėdos krašto sukilimu, kurį rėmė Lietuvos valstybė ir dalis vietos gyventojų. Tokiu būdu Klaipėdos kraštas tapo Lietuvos Respublikos dalimi. Tai buvo patvirtinta 1928 metais Lietuvos sutartimi su Vokietija. O Klaipėdos krašto hitlerinė 1939 metų aneksija buvo prievartos aktas. Tarptautinėje praktikoje galiojo 1928 metų Lietuvos – Vokietijos sutartis. Klaipėdos kraštas nebuvo įtrauktas į Potsdamo konferencijoje sudarytą Karaliaučiaus sritį.

Todėl 1923 m. sausio 15 diena Lietuvos valstybei ir lietuviams yra tikrai reikšminga ir atmintina data. Jos turinį sudaro lietuvių tautos ilgametis siekis turėti Baltijos pakrantę su Klaipėda savo valstybės teritorijoje ir to siekio savo jėgomis realizavimas. Tą pačią dieną pagerbiami ir Klaipėdos krašto sukilime žuvę sukilėliai“.

Ši pažyma pateikta Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija