Atnaujintas 2006 liepos 26 d.
Nr.56
(1456)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Apie rašytojos B.Buivydaitės kūrybą

Praėjusių metų pabaigoje buvo minimos rašytojos Bronės Buivydaitės 140-osios gimimo metinės. Ta proga Anykščių rajono savivaldybės viešoji biblioteka parengė ir išleido bibliografijos rodyklę „Bronė Buivydaitė“. Knygelę 50 egzempliorių tiražu išspausdino UAB „Utenos spaustuvė“. Šį leidinį visi, besidomintys šios vyresniosios kartos rašytojos kūryba, gali rasti Anykščių krašto bibliotekose. Bibliografijos rodyklė pradedama Anykščių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vyr. bibliotekininkės Bronės Gvozdienės parengta įžanga. Būtent ši bibliotekinio darbo veteranė sudarė rašytojos B.Buivydaitės (1895-1984) bibliografiją. Tai jau šeštas anykštėnės B.Gvozdienės sudarytas bibliografinis leidinys.

Rašytojos B.Buivydaitės bibliografija – pirmoji, išleista atskirtu leidiniu: finansinę paramą šiai rodyklei išleisti suteikė Anykščių rajono savivaldybė ir elementorių vaikams autorius Svėdasų seniūnijos Aulelių kaime veikiančių vaikų globos namų pedagogas Juozas Danilevičius.

Viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja Audronė Berezauskienė bibliografijos rodyklėje išsamiai apžvelgia rašytojos, poetės ir dramaturgės B.Buivydaitės gyvenimo bei kūrybos kelią. Poetiškojo Anykščių krašto dukra anksti pajuto savyje kūrybos kibirkštėlę. Dar tebesimokydama Utenos progimnazijoje ji parašė ir išspausdino porą vaizdelių. Paskui vis ryžtingiau bandė savo jėgas kūryboje.

1921 metais B.Buivydaitė išleido eilėraščių rinkinį „Vasaros šnekos“, pasirašydama Tyrų Dukters slapyvardžiu. Įdomus faktas: ji buvo pripažinta kaip pirmoji moteris lyrikė lietuvių literatūroje, išleidusi knygą. Iš pradžių B.Buivydaitė rašė daugiau suaugusiems. Jiems skirtos penkios poezijos knygos ir romanas iš mokytojų gyvenimo „Atversti lapai“. Vaikų literatūroje rašytoja pasireiškė pirmiausia kaip dramaturgė. 1927 metais parašytas kūrinys vaikų teatrui „Mėlynasis drugelis“ su dideliu pasisekimu džiugino jaunuosius žiūrovus miestų ir miestelių scenose. 1934-1935 metais pasirodė B.Buivydaitės kūriniai vaikams „Stebuklingoji radasta“ ir „Lapė gudragalvė“. 1936 metais už apysaką vaikams „Auksinis batelis“ rašytojai buvo paskirta „Sakalo“ leidyklos premija. Paskatinta šios knygos populiarumo, premijos ir pirmojo honoraro, rašytoja po metų išleido apysaką jaunimui „Trys bičiuliai“. Vėliau buvo eilėraščių rinktinė „Po žilvičiais“ ir kiti leidiniai. Paskutiniuosius savo kūrinius ji parašė jau diktuodama savo sekretorei Rozalijai Klimašauskaitei, būdama beveik visai akla.

Iš viso B.Buivydaitė parašė ir išleido per 30 knygų. Jau būdama garbaus amžiaus, anykštėnė rašytoja parašė autobiografinio pobūdžio knygas „Pro vaikystės langą“ (1969 m.) ir „Vargai vartus kilnoja“ (1982 m.). 1984 m. sausio 29 d. užgeso rašytojos gyvybė. Mirtis ją pasitiko įžengusią į 89 metus. B.Buivydaitė tuo metu buvo vyriausia Lietuvos rašytoja... Amžinajam poilsiui atgulė Anykščių senosiose kapinėse, o jos name netoli bažnyčios buvo įrengtas memorialinis muziejus.

Anykštėnės bibliotekininkės B.Gvozdienės dėka galima sužinoti, kad gana daug B.Buivydaitės kūrinių pasirodė įvairiuose rinkiniuose („Lietuvių vaikų proza“, „Lietuvių vaikų dramaturgija“, „Lietuvių eilėraštis proza“ ir kt.), taip pat periodikoje, prieškario metų leidiniuose ir kt. Neliko nepastebėti ir rankraščiai, B.Buivydaitės kūriniai kitomis kalbomis, jos rašyti literatūriniai straipsniai apie moteris rašytojas, anykštėną literatūros klasiką Antaną Vienuolį-Žukauską ir kt. Bibliografijos rodyklėje pateiktas ir išsamus sąrašas publikacijų apie rašytoją ir atskirus jos kūrinius, pasirodžiusius mūsų šalies spaudoje. Tokių publikacijų būta per šimtą. (Paminėti ir rašiniai apie B.Buivydaitę, spausdinti laikraštyje „XXI amžius“.) Bibliografijos rodyklėje „Bronė Buivydaitė“ ir pateikti duomenys nuo 1917 iki 2004 metų gali sudominti ir būti naudingi visiems, kurie domisi šios rašytojos kūryba bei gyvenimo keliu.

Vytautas BAGDONAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija