Atnaujintas 2006 liepos 28 d.
Nr.57
(1457)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Mirė Ispanijos kardinolas, mylėjęs Bažnyčią

Kardinolas Anchelis
Zukvija Goikočejas

Popiežius Benediktas XVI, neseniai lankęsis Ispanijoje su apaštaliniu vizitu, pareiškė užuojautą dėl tos šalies Katalikų Bažnyčios žymaus hierarcho kardinolo Anchelio Zukvijos Goikočejos mirties. Buvęs sostinės Madrido arkivyskupas mirė liepos 13 dieną po sunkios ligos eidamas 90-uosius metus savo rezidencijoje San Sebastiane ir po dviejų dienų su didelėmis iškilmėmis buvo palaidotas Madrido katedros kriptoje. Užuojautos telegramoje, pasiųstoje dabartiniam Madrido arkivyskupui kardinolui Antonijui Rukui Varelai, jo pirmtaką velionį kardinolą A.Zukviją Šventasis Tėvas įvertino kaip „uolų ganytoją, kuris savo žmonėms tarnavo su didele meile“. Kardinolas A.Zukvija buvo „dosnus ir veiklus sielovados darbininkas“, pasižymėjęs „visišku atsidavimu Evangelijos reikalui, kartu patvirtindamas savo didelę meilę Bažnyčiai“, rašė popiežius Benediktas XVI.

Gimęs 1916 m. spalio 2 d. Saldivijos vietovėje San Sebastiano vyskupijoje (Baskų regionas), A.Zukvija studijavo teologiją Ispanijoje, Vokietijoje ir Romoje, kur 1940 m. liepos 7 d. gavo kunigystės šventimus. Tęsdamas studijas Romos popiežiškajame Grigaliaus universitete, 1946 metais apgynė dogminės teologijos daktaro disertaciją. Grįžęs į Ispaniją dėstė teologiją Vitorijos kunigų seminarijoje, nuo 1955-ųjų iki 1965 metų buvo jos rektorius.

1966 m. liepos 16 d. konsekruotas vyskupu, užėmė svarbias ganytojiškas pareigas: buvo Almerijos, Malagos vyskupu, Santjago de Kompostelos arkivyskupu ir pagaliau 1983 m. balandžio 12 d. paskirtas Madrido arkivyskupu. 1985 m. gegužės 25 d. popiežiaus Jono Pauliaus II pakeltas kardinolu ir 1987-aisiais išrinktas Ispanijos vyskupų konferencijos pirmininku. Dėl amžiaus iš ordinaro pareigų atsistatydino 1994 m. liepos 28 d.

Be savo tiesioginės ganytojiškos veiklos, kardinolas A.Zukvija buvo plačiai žinomas kunigų nuolatinės formacijos darbais, koordinavęs jų dvasines pratybas Ispanijoje ir kitose Europos šalyse, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Meksikoje ir netgi Kuboje. Jis taip pat vadovavo pirmiesiems Ispanijos vyskupų vizitams į šią Karibų baseino šalį, iš kurios po 1959 metų komunistų perversmo buvo išvaryti ten dirbę ispanų kunigai misionieriai ir vienuolės. Kardinolas A.Zukvija taip pat daug rašė teologijos, liturgijos, šventumo, santuokinio gyvenimo ir krikščioniško socialinio veikimo temomis. Vadovaudamas šalies episkopatui jis atkakliai gynė Bažnyčios vaidmenį Ispanijos visuomeniniame gyvenime, ypač kada tuometinė socialistų vyriausybė įvairiais įstatyminiais aktais tai stengėsi suvaržyti.

Mirus kardinolui A.Zukvijai, dabar Kardinolų kolegijoje yra 191 narys, iš kurių 120 yra jaunesni nei 80 metų ir gali dalyvauti konklavoje.

M.B.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija