Atnaujintas 2006 liepos 28 d.
Nr.57
(1457)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Nelinksmas jubiliejus

Liepos 7 dieną JAV prezidentui Džordžui Bušui sukako 60 metų. Nelabai malonia „dovana“ Baltųjų rūmų šeimininkui buvo jubiliejaus išvakarėse paskelbti visuomenės apklausos rezultatai, iš kurių aiškėja, kad prezidento populiarumas nukrito iki žemiausio lygio – jį remia tiktai 29 proc. apklaustųjų. Amerikiečių spauda pažymi, jog toks žemas Dž.Bušo populiarumo reitingas yra pats žemiausias tarp JAV prezidentų per paskutiniuosius 100 metų. Tiesa, buvo dvi išimtys: prezidentų Ričardo Niksono ir Džimio Karterio reitingai kažkada buvo dar žemesni. Aišku, pagrindinė prezidento Dž.Bušo populiarumo kritimo priežastis – nesibaigiantis karas Irake. Antroji priežastis – nelegalūs imigrantai. Teigiama, kad šiuo metu JAV yra 12 milijonų nelegalių imigrantų, daugiausia iš Meksikos ir kitų Pietų Amerikos šalių. Todėl ne tik nelegalai, bet ir ateiviai iš Meksikos, legaliai gyvenantys JAV, labai nepatenkinti prezidento Dž.Bušo nurodymu pastatyti „tvorą“ prie sienos su Meksika, kad masiškai neplūstų nelegalai. Savaime aišku, kad imigrantai tuo labai nepatenkinti, o žinant, jog ateivių iš Meksikos ir Pietų Amerikos skaičius nuolat auga, nereikia stebėtis, kad apklausose jie pasisako prieš prezidentą. Tiesa, Dž.Bušo iniciatyvai pastatyti „tvorą“ prie Meksikos sienos pritaria daug žmonių. JAV televizijos kanalai transliuoja vaizdus, kaip JAV piliečiai už savo pinigus perka lentas, metalinius tinklus bei kitas priemones ir patys vyksta prie sienos statyti užtvarų. Namų šeimininkės būriais traukia prie sienos ir renka meksikiečių paliktas šiukšles – plastmasinius butelius ir ypač iš veltinių padarytas šlepetes, kuriomis apsiavę gudrūs nelegalai bėga per sieną, kad nepaliktų pėdsakų. Dar vienas nepasitenkinimas Dž.Bušu kilo dėl socialinių reikalų. Pirmiausia dėl medicininio draudimo įmokų padidinimo.

Taigi Dž.Bušui rūpesčių tikrai pakanka. Mat artėja lapkričio mėnesį įvyksiantys rinkimai į JAV Kongresą. Apklausos rodo, kad Dž.Bušo respublikonai gali juos pralaimėti. Ne už kalnų ir didžiosios lenktynės dėl prezidento posto – 2008 metų prezidento rinkimai. Ir tose lenktynėse galimi įvairūs netikėtumai. Pavyzdžiui, buvusio prezidento B.Klintono žmona Hilari Klinton gali būti išrinkta Demokratų partijos kandidate ir sukryžiuoti ietis su ne mažiau ambicinga moterimi, dabartine valstybės sekretore Kondoliza Rais. Jeigu taip atsitiktų, tai būtų neregėtas atvejis JAV istorijoje, kai dėl prezidento posto varžytųsi dvi moterys. Tačiau šiame galimame scenarijuje yra ir įdomių niuansų. Kaip žinoma, pagal nusistovėjusią tradiciją Amerikos prezidentas pirmiausia propaguoja tradicines šeimos vertybes ir savo pavyzdžiu privalo demonstruoti, jog laikosi tų vertybių. Tačiau tai ir yra silpnoji H.Klinton pusė. Ir ne vien dėl visame pasaulyje pagarsėjusio jos vyro susipainiojimo su Monika Levinski. JAV laikraščiai, ir ne tik bulvariniai, daug rašo, jog neseniai atsigavęs po širdies smūgio jos vyras Bilas Klintonas visai paleido vadžias ir nusprendė imti iš gyvenimo viską, kas įmanoma. Pradėjo gyventi vien savo malonumui, apsuptas viso būrio gražuolių. Aišku, konkurentai, atėjus metui, dar labiau ištrimituos šį dalyką. Respublikonė K.Rais, jeigu jau kalbama apie šeimos vertybių propagavimą, irgi turi savų problemų. Mat ji iki šiol neištekėjusi, ir niekas nežino, ar ji turi kokį nors širdies draugą. O tai irgi palanki dirva įvairiems gandams. Pavyzdžiui, apie jos netradicinę orientaciją. Galimas ir dar vienas scenarijus: dviejų politinių dinastijų varžybos. Tai yra dabartinis Floridos gubernatorius ir prezidento brolis Džebas Bušas prieš H.Klinton. Bet galimiausia prezidentinių lenktynių pora – ta pati demokratė H.Klinton ir įtakingas Respublikonų partijos senatorius Džonas Makkeinas. Tai nepriimtiniausias Rusijai galimas Baltųjų rūmų šeimininkas. Jau dabar Rusijos žiniasklaida koneveikia senatorių Dž.Makkeiną, vadina jį aršiu „vanagu“, kuris patologiškai nekenčia ne tik Rusijos, bet ir rusų. Kaip rašo Rusijos politologas S.Markovas, gali būti, jog rusai ir V.Putinas geru žodžiu ilgai minės Dž.Bušą jaunesnįjį, kaip patį draugiškiausią Kremliui JAV prezidentą. Jau dabar jam Rusijoje žarstomi komplimentai už tai, kad jis, nepaisydamas Kongreso, o ypač žiniasklaidos raginimų nevykti į Didžiojo aštuoneto susitikimą Sankt Peterburge, nepakluso tiems raginimams ir glėbesčiavosi su V.Putinu.

Šiaip ar taip, iki naujų JAV prezidento rinkimų dar nemažai laiko. O Dž.Bušui tikrai nereikia pavydėti. Pasaulyje vis daugiau kaupiasi labai sudėtingų problemų, su kuriomis susiduria galingiausia pasaulio valstybė. Tai ne tik Irakas, bet ir pavojingas naujas konfliktas Artimuosiuose Rytuose, Irano branduolinės ambicijos, santykiai su ES ir pagaliau su vis labiau besiginkluojančia Rusija.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija