Atnaujintas 2006 rugpjūčio 4 d.
Nr.58
(1458)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Meilę darbui ir šeimai dalija perpus

Rūta Averkienė

Gausioje Guogų šeimoje
vaikai turi polinkį į meną

Takelį į Matuizose, ramioje gatvelėje, įsikūrusius Jūratės ir Virginijaus Guogų namus žino kiekvienas matuiziškis. Valkininkų sanatorijoje gydytoja kardiologe keturioliktus metus dirbanti Jūratė Guogienė ne tik neskaičiuoja darbo valandų sanatorijoje, bet ir nėra užvėrusi durų pagalbos ar patarimo prašantiems kaimynams. Nors jaukiuose namuose mamos laukia keturios atžalos, Jūratė sako suradusi profesinės sėkmės formulę ir iki šiol spėjanti suderinti ir gydytojos, ir mamos bei žmonos pareigas. Galbūt todėl, kad, nepaisant kartais po pusantros paros trunkančio darbo su sunkiais, širdies ligomis sergančiais ligoniais, ji tiesiog mėgsta savo darbą ir savęs kitoje srityje neįsivaizduoja.

Apie Jūratės meilę ir atsidavimą pasirinktai profesijai ir savo ligoniams tvirtina ne tik kolegos. Praėjusiais metais televizijos laida „Sveikatos ABC“ drauge su Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos gydytojų sąjunga suteikė savo žiūrovams ir skaitytojams galimybę padėkoti gydytojams. Į šalies gydytojų, sulaukusių daugiausia buvusių pacientų padėkų, penkiasdešimtuką pateko ir Jūratė. Pacientų mylima gydytoja buvo iškilmingai pasveikinta prieš pat Kalėdas Kaune, jai įteikti Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos gydytojų sąjungos padėkos raštai.

Tačiau pati gydytoja šio įvertinimo nesureikšmina. „Šis apdovanojimas – visų Valkininkų sanatorijos gydytojų nuopelnas, tiesiog mano ligoniai buvo šiek tiek aktyvesni“, – sako ji.

Vyras Virginijus, anaiptol nepykstantis dėl dažno žmonos buvimo darbe, sako, jog ji vertinama kaip aukšto lygio specialistė, ir pasidžiaugia, jog Jūratė domisi medicinos ir kitomis naujovėmis, šiuo metu tobulina anglų kalbos žinias. Žmonos meile medicinai šiek tiek „užsikrėtęs“ ir jis – apie tai galima spręsti iš Virginijaus pasakojimų. Jis su visomis smulkmenomis gali papasakoti, kad žmonos Jūratės hobis – gydymas homeopatiniais vaistais ir domėjimasis Folio diagnostika (su specialiu prietaisu diagnozuoti ligas, kol jos dar neišsivysčiusios arba yra pirminėje stadijoje). Jis žino, su kokiais medicinos aparatais dirbama žmonos darbovietėje, koks sudėtingas ir atsakingas yra žmonos darbas. Pati gydytoja troškusi būti nuo pat vaikystės, ji vyro vadinama „gydytoja iš pašaukimo“. Ir nors nė vienas iš vaikų dar nepareiškė noro užaugęs būti gydytoju, mama sako džiaugtųsi, jei kuris pasektų jos pėdomis.

Apie savo profesinius pasiekimus gydytoja pasakoti ir girtis nelinkusi. Jai mieliau pasidžiaugti vaikų pasiekimais ir pomėgiais, parodyti piešinius, kitus darbelius.

Nors kiekvieną rytą didelė Guogų šeimyna pabyra į skirtingas puses – Jūratė važiuoja į darbą Valkininkų sanatorijoje, du aukštojo mokslo diplomus, puikiai danų ir anglų kalbas mokantis Virginijus dirba UAB „Varėnos pienelis“ energetiku-automatininku – vakarais visi susirenka į svetainę ir drauge aptaria dienos darbus.

Vyriausiasis Povilas baigė devintą klasę, Austė – penktokė, dvynukai Laurynas ir Augustas – jau antrokai. Tėveliai džiaugiasi – visi jų vaikai turi polinkį į menus. Jaukius namus puošia jaunųjų Guogų paveikslai ir piešiniai, vyriausiojo, Povilo, lipdiniai iš plastilino. Meno paslapčių jie mokosi Varėnos dailės mokyklos Matuizų skyriuje.

Gyvendami kaime, jie anaiptol nesijaučia gyvenantys provincijoje. Su vaikais dažnai lanko teatrus, parodas, muges, mėgsta baseiną. Nors Matuizose pramogų nedaug, tačiau Guogų vaikai, sako, randa, kuo užsiimti. Mėgsta grybauti, mažiausieji Laurynas ir Augustas savo grybijas netingi ir su laistytuvu palaistyti. Na, ir kaip visi vaikai, žinoma, mėgsta kompiuterinius žaidimus.

„Vaikus mokome pajusti, geru pavyzdžiu parodyti, kas yra šeima, stengiamės puoselėti šeimos tradicijas. Nors turime daug draugų, tačiau didžiąją dalį laisvalaikio stengiamės praleisti šeimoje...“, – tvirtina jie.

Lengvesne gydytojo duona užsienyje Jūratė kol kas nesusigundė. Nors buvo visokių minčių, galvojo apie išvykimą į Daniją, net ir danų kalbą abu mokėsi, tačiau paskui nusprendė, jog šiuo metu ir jiems Lietuva reikalingesnė, ir jie reikalingesni Lietuvai.

Kasdienis kardiologo darbas yra atsakingas, tačiau Jūratės dirbamas su meile ir atsidavimu. Iš keturiolikos metų darbo praktikos ji prisimena visas malonias smulkmenas, sėkmingas darbo dienas. Jautriausias sielos stygas gydytojai užgauna nepelnyti pacientų priekaištai, nors tokių, kaip pati sako, pasitaiko retai. Malonu, žinoma, kai įvertina ligoniai, tačiau sėkmingiausios dienos būna tuomet, kai būna laimėta jos ligonio kova su mirtimi.

Vaikystę praleidusi Matuizose, Jūratė sako nesigailinti, jog likimas lėmė čia apsigyventi su šeima. Nors po studijų buvo galimybė pasilikti dirbti Kaune, Alytuje, tačiau, vyrui įsidarbinus tuometinėje Matuizų gamykloje, čia liko ilgesniam laikui. „Iš Kauno per Alytų ir vyrą į tėviškę parsiviliojau“, – juokauja gydytoja. „O aš ir nesigailiu, čia gražu, gera gyventi“, – sako Virginijus.

Grožį ir gerą nuotaiką namuose visa šeima kuria drauge. Jūratė su didžiausia savo pagalbininke dukra Auste puoselėja gėlynus, kurie nuo ankstyvo pavasario puošia aplinką apie namus.

Matuizos, Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija